Udruženje “Majke enklave Srebrenica i Žepa” traže procesuiranje Dodika

Vijesti 22. feb 202310:43 0 komentara
N1

Udruženje "Majke enklave Srebrenica i Žepa" u otvorenom pismu kažu da državno tužilaštvo ništa nije uradilo po pitanju Dodikovog negiranja genocida u Srebrenici i da to sada treba da urade institucije u FBiH ili kantonu.

Milorad Dodik je ponovo negirao genocid u Srebrenici, koji je utvrđen presudama Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Suda BiH“, stoji na početku pisma.

Dodaju kako je očigledno je da Tužilaštvo BiH i državne institucije ne primjenjuju “Inzkov zakon”, i ne samo da ne primjenjuju, nego su desetine prijava za negiranje genocida upućene od pojedinaca i nevladinih organizacija odbačene od strane Tužilaštva BiH.

“Trojka” pozvala na procesuiranje partnera, Milorada Dodika

“I nakon skoro dvije godine Tužilaštvo BiH nije podiglo niti jednu optužnicu za negiranje genocida. Zašto institucije BiH ne primjenjuju i pravno ignoriraju “Inckov zakon” je pitanje za visokog predstavnika, VSTV i disciplinskog tužioca, te predstavnike međunarodnih zajednica koji su odgovorni za reformu pravosuđa BiH”, kažu.

Za kraj, u pismu pozivaju nadležne institucije FBiH i kantona, MUP-a i tužilaštva u FBiH da hitno i neizostavno pokrenu istragu protiv Milorada Dodik , primjenjujući Krivični zakon FBiH.

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!