UKC Tuzla jedini u BiH radi transplantacije koštane srži od srodnika, dosad urađeno 185 takvih zahvata

Vijesti 06. sep 202421:11 0 komentara

UKC Tuzla jedini je centar u Bosni i Hercegovini koji radi alogene transplantacije koštane srži, odnosno, donacijom srodnika. Godišnje se u ovom zdravstvenom centru uradi od 20 do 25 transplatacija koštane srži. Nova iskustva i nove informacije u ovoj oblasti, tuzlanski ljekari razmijenit će sa kolegama iz regije i Evrope na drugom Simpozijumu o Transplantaciji matične ćelije hematopoeze koji je počeo danas.

Mersiha i Zumreta su hematološke pacijentice. Nakon otkirvanja bolesti, uslijedile su hemoterapije.

“Poslije treće sam u remisiji, bolest miruje. Završila sam šesti ciklus. Čekam sedmi i osmi i u fazi sam mobilizacije ćelija za transplantaciju”, rekla nam je Mersiha Branković.

“Poslije osam mjeseci ponovo se sve vratilo. Sada sam u drugom procesu liječenja sa šest ciklusa i imuno terapijom. Završila sam sa terapijama u petak, sve je gotovo i sada sam, pred sam čin transplantacije”, dodala je Zumreta Arnaut.

U UKC-u Tuzla u protekle dvije decenije urađeno je 185 transplantacije matične ćelije. Dvije trećine pacijenata iz TK, jedna iz drugih kantona.

“Kada je u pitanju alogenična transplatacija, 100% podurana srodna, tu smo u okviru ishoda i komplikacija u Evropi i svijetu. Što se tiče autolognih transplantacija gdje je pacijent sam sebi davalac, tu smo ispod prosjeka prijavljenih u Evropi i svijetu. Mi smo jako, jako zadovoljni”, navela je Azra Jahić, načelnica Klinike za hematologiju i transplantaciju matične ćelije hematopoeze

“Čestitam veliki jubilej klinike i 20 godina od prve transplatacije. Mi sa Klinikom za hematologiju UKC-a Tuzla od 2004. godine imamo intezivnu i plodonosnu saradnju”, istakao je Predrag Krstić, načelnik Klinike za hematologiju VMA u Beogradu.

Međutim, postoje komplikovani slučajevi koji se ne mogu liječiti u BiH, pa se mnogi građani liječe u Turskoj poput veome komplikovane genetski modifikovane terapije protiv tumorskih ćelija.

“Mi smo jedina bolnica u jugoistočnoj Evropi koja može to raditi. Mi smo dobijali  pacijente iz Bosne i počelo je to dobro. Nadam se u budućnosti da će pomagati i dalje pacijentima iz Bosne u tom aspektu”, dodao je Siret Ratip iz Acibadem klinike u Turskoj.

Svakoj zemlji je koristan registar dobrovoljnih darovatelja matičnih ćelija i konekcije s evropskim zemljama.

“Mi imamo svoje registar. Ono što se time promijenilo je da kada dobijete registar, postanete prepoznatljivi među ostalim registrima u Evropi i onda vaši pacijenti brže i lakše dolaze do donora”, pojasnila je Sandra Bašić Kenda iz KBC-a Zagreb.

Hematološki pacijenti nadaju se izlječenju uz poseban način života i oprez.

“Nije to kao kod vas zdravih. Jedna upala pluća može biti katastrofalna za nas”, ispričala nam je Mersiha Branković.

“Život se okrene za nas za 360 stepeni. Od ishrane do svega. Čovjek mora kompletan stil života promijeniti”, navela je Zumreta Arnaut.

U svijetu se trenutno sprovodi oko 7.000 kliničkih studija sa matičnim ćelijama. Pore koštane srži, matične ćelije mogu regenerisati i druga tkiva i organe. Samo ako pacijent ima šansu da dobije potrebne ćelije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!