Ukupan dug u FBiH sa završetkom prošle godine iznosio 6.475,01 milion KM

Vijesti 07. sep 202313:58 0 komentara
N1

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici usvojila Program utroška dijela sredstava Federalnog MUP-a kojim se MUP-u BPK odobrava tri miliona KM, te se upoznala s Konsolidovanim izvještajem o izvršenju budžeta u FBiH za period januar - juni 2023. godine. Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, također je primila na znanje Informaciju o vanjskom i unutrašnjem dugu u Federaciji BiH na dan 31.12.2022. godine.

MUP-u BPK tri miliona KM za bolje uslove rada i veću sigurnost građana

Vlada Federacije BiH danas je, na prijedlog Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, donijela Odluku o usvajanju Programa utroška dijela sredstava Federalnog MUP-a „Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti i fondovima“ iz sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za ovu godinu, a kojim se Upravi policije MUP-a Bosansko-podrinjskog kantona Goražde odobrava iznos od tri miliona KM.

Odlukom je precizirano da će ova sredstva biti korištena u svrhu poboljšanja uslova za rad Uprave policije MUP-a BPK Goražde i povećanja sigurnosti građana. Odobrena sredstva uplatit će se na račun Uprave policije MUP-a BPK Goražde nakon okončanja postupka nabavke i potpisivanja Ugovora između Uprave policije Kantonalnog MUP-a i odabranog ili odabranih dobavljača.

O načinu utroška odobrenih sredstava bit će potpisan ugovor između Federalnog ministarstva i Uprave policije MUP-a BPK Goražde kojim će se detaljnije utvrditi međusobna prava i obaveze. Uprava policije BPK Goražde za utrošak ovih sredstava obavezna je Federalnom MUP-u dostavljati kvartalne izvještaje o realizaciji „Programa kapitalnih ulaganja Uprave policije MUP-a BPK Goražde iz sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova“, a potom će Federalni MUP kvartalno izvještavati Federalno ministarstvo finansija.

U razlozima za donošenje ove odluke Federalni MUP obrazložio je da su u ovogodišnjem Budžetu FBiH za Upravu policije MUP-a BPK Goražde i MUP Zapadnohercegovačkog kantona odobrena namjenska sredstva za finansiranje kapitalnih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima.

Kako je navedeno, od ukupno devet miliona KM stekli su se uslovi za implementaciju dijela od tri miliona za Upravu policije MUP-a BPK, a na osnovu dostavljenog Programa kapitalnih ulaganja. Obrazloženo je da će se preostali iznos od šest miliona KM implementirati nakon što MUP ZHK dostavi potrebnu dokumentaciju.

Informacija o vanjskom i unutrašnjem dugu FBiH

Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, primila je na znanje Informaciju o vanjskom i unutrašnjem dugu u Federaciji BiH na dan 31.12.2022. godine. Donesenim zaključkom,
Generalni sekretarijat Vlade FBiH zadužen je da ovu informaciju uputi Parlamentu FBiH radi informiranja, a Federalno ministarstvo finansija da je objavi na internetskoj stranici.

U Informaciji se navodi da je ukupan dug u FBiH sa završetkom prošle godine iznosio 6.475,01 milion KM, što je 22,06 posto bruto domaćeg proizvoda. S ovim postotkom, kako se napominje u Informaciji, Federacija BiH ispunjava Maastrichtski kriterij u pogledu omjera učešća duga u ostvarenom BDP-u.

Nadalje se ističe da se od ukupnog iznosa duga u FBiH na vanjski odnosi 83,56 posto, a na unutrašnji dug 16,44 posto. Pojašnjeno je, također, da je vanjskim dugom u Federaciji obuhvaćen i dug krajnjih korisnika kredita na koje je supsidijarno preneseno vanjsko zaduženje, u iznosu od 3.052,91 milion KM.

U Informaciji se, između ostaloga, navodi da je vanjski dug, s ciljem osiguranja sredstava za finansiranje većih infrastrukturnih projekta, te za budžetsku podršku najvećim dijelom ugovoren s bilateralnim i multilateralnim finansijskim institucijama (Svjetska banka – WB, Evropska banka za obnovu i razvoj – EBRD, Evropska investicijska banka – EIB i dr.). Ukupno 29,19 posto vanjskog duga u Federaciji predstavlja dug prema WB, dok se 21,63 posto odnosi na dug prema EIB.

Do 31.12.2022. godine angažirano je 415,15 miliona KM kredita iz vanjskih izvora finansiranja. U 2022. godini je, na ime servisiranja vanjskog duga, plaćeno ukupno 544,29 miliona KM, te je realizacija otplate duga veća za 4,76 posto od planiranog servisiranja, između ostalog, navedeno je u Informacji, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!