Umjesto kontrole, pojedini bh. stručnjaci se zalažu za potpunu zabranu TikToka svim maloljetnicima. Zašto?

N1

Minimalna starosna granica za otvaranje profila na TikToku nije spriječila na hiljade djece, mlađe od 13 godina, na Balkanu da pristupe aplikaciji na kojoj se objavljuju kratki videosnimci. Istraživanje BIRN-a pokazuje da se roditelji i nastavnici bore da ostanu u toku sa rizicima koji postoje na toj društvenoj mreži. O ovoj temi smo razgovarali sa Amelom Efendić, direktoricom Ureda Sarajevo MFS-EMMAUS i Jelenom Radović, sociološkinjom i eksperticom za društvene mreže. Naše sagovornice nisu bile potpuno saglasne o načinima na koje je moguće koristiti TikTok.

Efendić na početku razgovora ističe generalni savjet svim roditeljima – pored svakodnevnog razgovora sa djecom o svim društvenim mrežama, a to je: Provedite vrijeme s njima i u digitalnom svijetu, naučite njihove navike i potrebe. Ipak, kada je TikTok zagovara potpunu zabranu za korištenje maloljetnima. Zašto?

“Iz razloga što se algoritam TikToka u potpunosti razlikuje od drugih mreža. Algoritam TikToka ne radi samo na vašim interesima, pa da vam nastavi plasirati sadržaje slične tematike. Algoritam TikToka prati sve – emocije, ono što dijelite, lajkate… njihov algoritam je nemjerljivo štetan u smislu da ne postoji način da postavite sigurnosne postavke za djecu, da im sadržaji ne budu plasirani, a da ih algoritam ne počne mamiti na sadržaje koji nisu za njih”, tvrdi Efendić.

No, ekspertica za društvene mreže Jelena Radović ipak tvrdi suprotno – TikTok je mreža koja nudi opciju familiy pairing.

“Vi apsolutno možete da kontrolišete šta vaša djeca rade na TikToku, da uparite, da podesite algoritam prema dječijim interesovanjima. Pored toga, treba da ih vaspitavamo, da im postavljamo smjernice, ali i da postavljamo pitanje odakle dolaze naše smjernice”, stava je ekspertica koja nam se javila iz Beograda.

Naglašava da će djeca prihvatati sve ono što im se plasira, baš onako kako su ranije radili sa serijama i drugim TV sadržajima. Sada je stvar dodatno usložena, s obzirom da navike na društvenim mrežama lako prerastaju u ovisnost sličnu svakoj drugoj, a ‘skrolanje’ se lako može posmatrati kao određena vrsta opijata.

Potom je Efendić istakla dodatni razlog zbog kojeg se zalaže za zabranu pristupa TikToku maloljetnicima, a to je njena tvrdnja da ova mreža, za razliku od drugih, pristupa svim fajlovima koje korisnik čuva na svom telefonu. Isto tako, tvrdi ona, instalacija TikToka na računaru podrazumijevat će pristup apsolutno svoj našoj dokumentaciji koja je tamo pohranjena.

Podsjetimo, TikTok je u septembru kažnjen s 345 miliona eura zbog kršenja zakona o privatnosti u vezi s obradom ličnih podataka djece u Evropskoj uniji. Ova platforma bila je i na meti kritika stručnjaka zbog suludih izazova za djecu koji su znali okončati i tragično.

Opširnije u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!