Uoči neustavnog 9. januara – kome je u cilju kreiranje atmosfere straha?

Vijesti 05. jan 202319:02 0 komentara

Tenzije zbog obilježavanja neustavnog 9. januara- Dana Republike Srpske ulaze u završnicu. Generalna proba defile, stotine policajaca, oklopna vozila s jedne i najava barikada, punktova i protesta na međuentitetskoj liniji s druge strane. Kome je u cilju kreiranje atmosfere straha? Iz nadležnih MUP-ova pozivaju na smirenost.

Oklopna vozila Despot i Vihor na ulicama Istočnog Sarajeva. Specijalci SAJ-a, žandarmerija, kadeti… Zvanična je ovo proba za defile 9. januara. Dan Republike Srpske proslaviće se po 31. put, premijerno nadomak Sarajeva, uprkos presudi Ustavnog suda BiH da je ovaj praznik neustavan.

“Ako je problem 9. januar, i nama je problem 1. mart. Mislite da kad smo pravili smjernice odrekli smo ga se? Nigdje to ne piše! To su teme koje žive i ostaju, ali imamo i druge koje moraju da se završe. Ovo nije stvar pobjede ili poraza bilo koga, ovo je pokušaj da se napravi saradnja”, kazao je Milorad Dodik, predsjedniik RS.

Sabornost i sloga biće prikazani 9. januara u Istočnom Sarajevu, ističu vlasti Republike Srpske. No, predstavnici boračkih udruženja i nevladinih organizacija iz Federacije Bosne i Hercegovine traže od visokog predstavnika Christiana Schmidta da osigura sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH, od Tužilaštva BiH zahtijevaju hitnu istragu, a od Ministarstava unutrašnjih poslova Federacije BiH i Kantona Sarajevo zatražili su da od 7. do 10. januara postave punktove oko Sarajeva. Zelene beretke najavljuju i protest.

“Danas je udruženje Zelene beretke i zvanično poslalo zahtjev MUP-u KS da se zaustavi saobraćaj radi organizovanja protesta 9. januara”, kazali su iz Zelenih beretki.

U saopštenju navode i šest izlaza iz Sarajeva koji bi se po njima trebali zatvoriti na taj dan.

MUP Kantona Sarajevo je nakon zahtjeva za postavljanje kontrolnih punktova na međuentitetskoj liniji, održao kolegij, nakon kojeg je saopšteno da policija poduzima sve neophodne mjere i radnje zaštite i sarađuje sa svim policijskim agencijama u BiH i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH.

Neće biti nikakvih punktova oko Sarajeva 8. i 9. januara, jer je to Ustavom BiH zabranjeno, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, Aljoša Čampara.. Na udruženja se apeluje da ne doprinose kreiranju atmosfere straha. IZ MUP-a RS poručuju da 800 policajaca direktno učestvuje u obezbjeđenju.

“Građani mogu biti sigurni i mirni povodom obilježavanja 9. januara, a svi oni koji su protiv tog praznika, protiv su i Republike Srpske”, kazao je Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova RS.

Dok su u Stefana Nemanje u Istočnom Sarajevu uvježbavali defile, u Kralja Petra u Banjaluci, kitili su grad zastavama. Iako je centralni defile izmješten u Istočno Sarajevo i Banjaluka će imati svoj hod časti, najavljuje gradonačelnik.

Potomci će nositi fotografije stradalih članova porodice u rukama, a po prvi put, se na ovaj način obilježava Dan RS. Devetog januara stiže i patrijarh srpski Porfirije.

Tenzično je i uoči ovogodišnjeg devetog januara. Datuma na koji je 1992. donesena Deklaracija o proglašenju Republike Srpskog naroda Bosne i Hercegovine. Datuma kojim se ponose i kojeg se ne odriču Srbi, što su potvrdili i na referendumu 2016. godine kada je preko 99% izašlih glasalo za opstanak ovog praznika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!