Uoči odluke o deblokadi Federacije BiH – ko za koga radi?

Vijesti 15. apr 202317:23 2 komentara
F.Z./N1

"Razmjena stavova", tako će prokomentirati iz NES-a i SDP-a prepucavanja njihovih zvaničnika Nermina Ogreševića i Damira Mašića. Ipak teške optužbe su izrečene uoči ključne sedmice koja bi trebala pokazati da li domaći političari mogu doći do rješenja za deblokadu Federacije BiH. Ili će to ipak uraditi visoki predstavnik.

Sve je počelo kada je Nermin Ogrešević napisao kako je “sramna i jadna pozicija čekati reakciju visokog predstavnika” aludirajući pritom na stranke Trojke i formiranje vlasti na federalnom nivou.

“Sramnije je jedino sjediti na dvije stolice i nemati petlju javnosti saopćiti prema kojem političkom subjektu koju obavezu imaš”, odgovorio je Damir Mašić etiketirajući NES kao mogućeg partnera SDA. Na reakciju se nije dugo čekalo, “kadru SDP-a očito je ‘stolica’ ključna riječ, nama je na prvom mjestu država”, poručio je Ogrešević.

Čemu sve navedeno, ni Mašić ni Ogrešević pred kameru nisu željeli stati.

“Mislim da nema potrebe da gubimo energiju u svrhu međusobnih prepucavanja, posebno sada kada smo u procesu deblokiranja Federacije BiH. Građani očekuju od nas da to uradimo, da se posvetimo konkretnim stvarima, a ne da se prepucavamo”, upozoorio je Admir Čavalić iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

A konkretne stvari su razgovori na kojima insistira NES, ali i Stranka za BIH. Zaključkom Predstavničkog doma FBiH po prijedlogu ove dvije stranke Ustavnopravna komsija doma trebala je pronaći rješenje na tragu ustavnih izmjena koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik. Ipak komisija još nije počela s radom, postavljeni rok je naredni četvrtak.

“Žalosno je da se mi oslanjamo na odluku visokog predstavnika kao izabrani političari. To pokazuje našu nemoć. Zato insistiranje na domaćim rješenjima. Međutim, svejedno, ja i dalje smatram da najveću odgovornost ovde snosi gospodin Lendo. On ima ustavno pravo da blokira, ali nosi odgovornost za tu blokadu. I mislim da će eventualna odluka Schmidta biti uvjetovana prije svega ne činjenicom da se mi nismo dogovorili, nego što imamo pojedinca koji sve blokira”, podvlači Admir Čavalić.

Taj pojedinac, potpredsjednik Federacije BiH, Refik Lendo, na posljednjem sastanku rukovodstva FBiH zatražio je dodatno vrijeme jer će SDA izaći sa rješenjem koje odgovara Osmorci, kako je kazao. Također je tražio od lidera SDA, HDZ i SDP da se napokon sastanu i razgovaraju o deblokadi vlasti.

“Konkretno ako mislite na određena ministarstva, ja danas ne bih o tome govorio, nešto sasvim drugo ćemo ponuditi. To će biti u interesu građana. Nešto što je dobro. Ponudit ćemo nešto što bi bilo dobro i prihvatljivo za Osmorku. Ne govorim o poziciji premijera”, kazao je potpredsjednik FBiH.

Dragan Čović odgovora kako su partneri poznati, da su pregovori završeni i da se sasatanku neće odazvati.

“Neću se odazvati pozivu. Lendo ima svoju predsjednicu Federacije BiH. Na kojem osnovu bih ja kao predsjednik HDZ-a trebao pričati s dopredsjednikom Federacije BiH?”, upitao je predsjednik HDZ BiH.

Aljoša Čampara iz Naroda i pravde zastupa tezu da onaj ko ima parlamentarnu većinu treba da formira Vladu FBiH.

“To je praksa u svim evropskim demokratijama. To su Osmorka i HDZ i u Predstavničkom domu i Domu naroda. I ovaj poziv je odugovlačenje. Apsolutno je cilj razbiti Osmorku i odugovlačiti ovaj proces”, tvrdi Čampara.

A da li će parlamentarna većina izdržati obzirom na posljednje poruke iz NES-a, ali i SBiH kako neće prihvatiti eventualna kratkoročna rješenja visokog predstavnika, Čampara komentira: “Oni su istakli svoje kandidate, i dalje u Osmorci i imaju potpisan sporazum, i ne vjerujem da će napustiti koaliciju. Vjerovatno će sve zavisiti od odluke visokog predstavnika ukoliko je bude. On je sve stranke pozvao da se uzobilje da uspostave vlast u FBiH i ako se to ne desi on će reagirati i tako ispraviti ono što se desilo na izbornu noć. Da nije tu odluke donio , imali bi danas Vladu FBiH”.

Dragan Čović ranije je poručio kako su dugoročna rješenja prihvatljiva samo ukoliko se kroz njih riješi problem “legitimnog predstavljanja u Domu naroda ali i Predsjedništvu BiH”.

Kakva god da bude odluka visokog predstavnika, moraće biti implementirana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare