Uoči praznika gužve ispred mesnica: Cijene svježeg mesa i ribe i do 50 maraka

Vijesti 30. apr 202412:41 0 komentara
N1

Gužva na banjalučkoj Tržnici. Uoči praznika požurili su građani Banjaluke u kupovinu. U susret 1. maju, pazare se najviše ćevapi, kobasice, pljeskavice, ražnici... No, kod mnogih će na stolu biti i riba, s obzirom da još uvijek traje post kod pravoslavnih vjernika.

Fileti pojedinih riba i 50 KM

Pa će tako svi oni koji se odluče na roštilju za ribu, kilogram pastrmke platiti 13KM, dok su fileti od pastrmke 20 maraka. Oslić je najjeftiniji, 8 maraka, dok kilogram šarana koša 17KM. Najskuplja je ipak tuna, čiji fileti koštaju i do čak 50 maraka, u zavisnosti od mesnice.

Ipak, neizostavan dio roštilja za mnoge su ćevapi, pa će se tako za kilogram ćevapa ove godine morati izdvojiti koja marka više. U zavisnosti od mesice, kilogram ćevapa košta oko 18 maraka. Sa druge strane kilogram ražnjića košta 24 marke i to je vjerovatno najskuplje što će građani, ukoliko se odluče za njih ispeći na roštilju. Najjeftinija je piletina za koju ćete morati izdvojiti od 14 do 16 maraka.

N1

Kilogram prasetine 20 KM

S druge strane, oni koji se pripremaju za Vaskršnje praznike, kilogram prasetine platiće 20 KM. Svinjski but košta između 13 i 15 maraka kao i kilogram junetine. Juneći but i vrat su u prosjeku između 20 i 25 maraka. Kilogram jagnjetine košta skoro 30 maraka.

Uz roštilj, neizostavna je i salata. Cijena mladog luka kreće se oko 3KM. Svježi paradajz je u odnosu na prošlu godinu skuplji za pola marke i košta 3,5 KM. Jedino su paprike jeftinije u odnosu na godinu ranije i mogu se pronaći po cijeni od 2,5 KM, dok su lani bile 4 KM. Školjka jaja košta 15 KM.

Nakon 1. maja Vaskrs

Meteorolozi najavljuju kišu za vrijeme prvomajskih praznika. No, nakon 1. maja, pravoslavni vjernici proslavlaju Vaskrs, a nakon toga veliki broj njih i Đurđevdan, što će zasigurno, uz ove cijene, istanjiti novčanike građana.

Pa će tako, sudeći prema cijenama, praznična trpeza ove godine biti najskuplja do sada. S obzirom da prema posljednjim statističkim podacima, nivo cijena u februaru ove godine viši je za 12,9 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!