Upućen poziv vlastima u BiH: “Preduzmite mjere kako bi spriječili kolaps javnog RTV sistema”

Vijesti 27. feb 202416:44 0 komentara
N1

Delegacija EU u BiH, OHR, OSCE te amabasade Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a uputile su zajedničku izjavu u kojoj pozivaju vlasti u Bosni i Hercegovini da bez odlaganja preduzmu mjere kako bi spriječile kolaps javnog RTV sistema.

“Javni RTV sistem bi trebao da ima ključnu ulogu u očuvanju demokratskih principa, informisanju građana i promovisanju slobode informacija. Međutim, zbog višegodišnjeg političkog uplitanja i lošeg upravljanja, javni RTV sistem je doveden na rub nelikvidnosti, što ugrožava realizaciju njegove funkcije u službi javnog interesa i predstavlja ozbiljnu prijetnju medijskom pluralizmu i demokratskom dijalogu. Nesprovođenje Zakona o javnom RTV sistemu BiH omogućilo je političkim pritiscima te stranačkim i etnonacionalističkim agendama da ugroze uređivačku nezavisnost javnog RTV sistema i naruše povjerenje u njegovu sposobnost da pruža nepristrasne i objektivne informacije. Pronalaženje održivog modela za finansiranje javnog RTV sistema predstavlja ključan prioritet na evropskom putu, dio je relevantnih obaveza koje je BiH preuzela kao država članica OSCE-a, ali je i jedan od preduslova za integraciju i funkcionisanje sistema kao cjeline i kao takav zahtijeva hitno rješavanje. Paralelno s tim, vlasti u BiH treba da podrže napore za osposobljavanje javnog RTV sistema da odgovori potrebama modernog digitalnog okruženja. Pravilno funkcionisanje javnog RTV sistema nije samo stvar slobode medija, već i pokazatelj posvećenosti Bosne i Hercegovine demokratskim vrijednostima i vladavini prava”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Podsjetimo, inistar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Edin Forto i generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović potpisali su jučer sporazum kojem će se prema ranijoj odluci Vijeća ministara Bosne u Hercegovine BHRT-u doznačiti četiri miliona KM. Forto je naglasio kako je nužno da se uredi prikupljanje i raspodjela RTV takse unutar FBiH. Naime, novi pokušaj dogovora između BHRT-a i FTV-a najavljen je za srijedu, a u organizaciji Elektroprivrede BiH. >> Opširnije

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!