Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća: Donesena Rezolucija je iskorak svijeta u pravom smjeru

Vijesti 25. maj 202412:11 0 komentara
Fena

Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća,koji okuplja bošnjačka vijeća i organizacije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i bošnjačke predstavnike u Konsultativnom vijeću zajednica Kosova, izražava zahvalnost Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija koja je 23. maja 2024. godine usvojila Rezoluciju o sjećanju na genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici 11. jula 1995. godine.

– Posebnu zahvalnost izražavamo državama, njih 84, koje su glasale za Rezoluciju, te ćemo u narednom periodu sa vladinim i nevladinim organizacijama ovih država osnažiti saradnju kako bi Rezolucija zaživjela u praksi kroz različite programske i projektne aktivnosti – navode u saopćenju.

Podsjećaju da su gotovo sve vlade 68 država koje su glasale „suzdržano“ jasno izkazale stav da je genocid izvršen u Srebrenici, ali i svjesni da se ovakvim načinom glasanja zastupao interes tih država u kontekstu aktuelnih geostrateških i geopolitičkih dešavanja u svijetu, “te stoga ne treba odustajati od razgovora i susreta kako bi se društvima u tim državama objasnila suština donesene Rezolucije i njene dugoročne posljedice i učinci”.

– Dužni smo prema sebi, prema bošnjačkim žrtvama genocida u Sigurnoj zoni UN Srebrenici i prema historijskom kontekstu izraziti duboko razočarenje prema 19 državnih vlada čiji su ambasadori u UN-u glasali protiv Rezolucije iako su, na isti način i pod istim okolnostima, bile upoznate sa nepobitnim dokazima, činjenicama i pravosnažnim presudama za zločin genocida – ističu iz Ureda .

Usvojena Rezolucija nema pravni, dodaju, koliko ima historijski i kulturološki karakter pa je stoga u tom kontekstu treba i posmatrati.

Aktivnosti bošnjačkih vijeća biće usmjerene ka memorijalizaciji sjećanja na žrtve genocida, posebno sa aspekta organiziranja različitih projektih aktivnosti i nužnim obrazovnim programima u školskim sistemima naših država. Posebne aktivnosti biće usmjerene na borbu protiv negatora genocida i onih koji glorificiraju ratne zločince koji su i najodgovorniji na počinjeni genocid.

Iz Ureda naglašavaju da će Bošnjaci u svim država regiona, u kojima kao autohtoni narod žive, rade i djeluju, zajedno sa svojim sunarodnjacima u Bosni i Hercegovini, biiti faktor stabilizacije, integracije i unapređenja zaštite ljudskih prava i sloboda svakoga građanina bez obzira kojoj nacionalnoj ili vjerskoj grupi pripadaju.

– Izgradnje država u kojima živimo trebaju biti utemeljene na bogatstvima u različitostima, a društva zajedničkih vrijednosti cilj kojim težimo. Usvojena Rezolucija jeste važan međunarodni dokument koji nas ohrabruje i podržava u našem cilju – poručuju iz Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!