Urednik magazina “Dani” s knedlom u grlu: “Zbogom dragi čitaoci”

Vijesti 28. apr 202310:54

Više nije pitanje hoće li se mediji transformisati nego kada će. Šta odnosi, a šta donosi medijska digitalizacija i kako se prilagoditi novim trendovima? Gasi li digitalizacija print? Za Novi dan govorili su izvršni urednik Dana Saša Rukavina i Mersiha Drinjaković - izvršna urednica Gracije. Veoma emotivno prisjetili su se rada u ovom poznatom magazinu, a sa knedlom u grlu su se oprostili od čitalaca.

Rukavina je kazao da je odluka o gašenju printanog izdanja “Dana” donesena prije dva mjeseca.

“Ja od tada znam da moram napisati uvodnik u kojem će pisati ‘Zbogom dragi čitaoci’, ali sve to nešto odlažeš i onda u zadnjem trenutku kad već moraš – sjedneš i napišeš i to je to”, kazao je sa knedlom u grlu.

Napominje da se printani mediji u svijetu gase već 20 godina zato što publika seli u virtualni svijet.

“Publika traži brzu informaciju i ne previše razmišljanja. To je oduvijek tako. Došli smo u situaciju da tehnologija to omogućava. Dok je bio stari računar i tu smo imali neke šanse, a ovo sad samo skrolaš i to je to”, kazao je pokazujući mobilni telefon, dodajući da su i dugo potrajali kako brzo tehnologija napreduje.

Kaže da više niko ne može podnijeti “Dane” kakvi se danas prave.

“Trošak izvan redakcije i novina je prevelik. Morate platiti papir, a fabrike papira se gase u Evropi. I njima je postalo neisplativo proizvoditi papir. Taj dio vanjskih troškova naprosto ubija print, mi više ne možemo obarati troškove, a istu informaciju dobijate u digitalnoj formi za cijenu jednog portala”, pojasnio je.

Drinjaković kaže kako je emotivno vezana za sve naslovnice “Dana”.

“Bila sam student kad su “Dani” bili nešto važno svima nama na studiju novinarstva i sve te naslovnice krajem devedesetih kada sam počinjala, bilo mi je važno da čitam sve te tekstove koje su pisali Senad Pećanin, Vildana Selimbegović, Emir Imamović, Miljenko Jergović, Saša Hemon… ako krenem nabrajati to će otići predaleko. Generacije jesu odrasle na “Danima” i “Slobodnoj Bosni”, bila su to neka druga vremena”, kazala je.

Dodaje da smo došli u vrijeme kada se informacije dobijaju putem ekrana mobilnog telefona.

“U redu je da idemo ka nečemu što se zove tehnološki razvoj. Pretpostavljam da je bilo otpora i kada je bila Industrijska revolucija. Završava se jedno poglavlje tih pravih printanih medija koje su kreirali naš svijet”, kaže.

Rukavina ističe da je tehnologija ušle u sve sfere našeg života.

“Račun sam platio putem mobilnog telefona, kad se trebam nekome javiti šaljem mu poruku, kad mi treba brza informacija tražim je putem telefona”, pojašnjava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad