Ursula Von der Leyen ponovo u BiH: Nova šansa i posljednji trzaj bh. vlasti

Vijesti 21. jan 202419:36 17 komentara

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, u utorak je ponovo u Bosni i Hercegovini. Ovo je posljednji trzaj bh. vlasti da uvjere evropske zvaničnike kako zemlja zaslužuje otvaranje pregovora o članstvu već u martu. Ipak, stvari na terenu nisu zadovoljavajuće, a lideri stranaka koalicije uvjereni da njihov načelni dogovor o određeni pitanjima postignut neki dan u Laktašima, će biti dovoljan znak. Sutra zasijeda Vijeće ministara BiH koje bi trebalo otvoriti pojedina pitanja iz laktaškog dokumenta, koji pri tome nije potpisao niti jedan lider stranke.

Tehničke izmjene Izbornog zakona do februara. Reforma Ustavnog suda do aprila. Dogovorili su tako lideri SNSD-a, Trojke i HDZ-a. Time su, kažu, relaksirali pitanja koja se tiču evropskog puta. Već sutra na sjednici Vijeća ministara, državni Budžet, iako objavljeni Dnevni red, bar za sada, ne ukazuje na to.

“To znači usvojiti proračun, usvojiti finansijske okvire, odnosno Fiskalno vijeće se mora sazvati, pa ekonomsku politiku za dvije godine, zakone o kojima smo pričali, pa to znači Izborni zakon, da ne pričam sad sve, pratili ste šta smo radili, šta je ostalo otvoreno još kao pitanje”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ.

Predsjedavajuća Vijeća ministara, Borjana Krišto, već sutra navečer organizuje večeru, kojoj će, najavio je njen stranački šef, prisustvovati i hrvatski premijer Andrej Plenković. Uvjeren je lider HDZ-a, kako će sutrašnja sjednica Vijeća, biti krajnje afirmativna i ponuditi gostima iz EU razlog da budu zadovoljni. Isto misli i Elmedin Konaković. Ovoga puta, von der Leyen, ne dolazi sama.

“To je još jedan predobar znak iz EU, s njom dolaze Plenković i holandski premijer, važno je da razgovaramo s Holandijom jer nisu baš raspoloženi za bržu integraciju BiH, zbog svojih unutrašnjih politika, mišljenja i stavova javnosti, dobro je da dođu na lice mjesta da se uvjere kako je ovo lijepa zemlja, sa vrhunskim ljudima i najgorim političarima”, naveo je Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a.

Milorad Dodik i danas izražava zadovoljstvo sastankom. Partneri iz Federacije BiH su, kaže, omekšali. I dalje pak ostaje neriješeno pitanje Zakona o sudovima.

“Mi insistiramo da apelaciono odjeljenje bude u Banjaluci, oni još nisu spremni da to prihvate. Razgovarali smo o Ustavnom sudu i rečeno je da raspodjela, dva Srbina, te po dva Hrvata i dva Bošnjaka, koja bi se birala u FBiH, i trojica koja vi se birala zamjenskih za strane sudije ili kako odluči Parlament”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Ono na šta su političari računali, kada je riječ o približavanju Evropskoj uniji, jeste i činjenica promijenjivih geopolitičkih odnosa. Očekivali su olakšice, niže kriterije, kao što je bio slučaj s Ukrajinom i Moldavijom, no to se, nije desilo.

“Situacija se mijenja, uslovi se mijenjaju, ne vidim razloga zbog čega BiH ne bi iskoristila određene trenutke koji su ispred nje, pazite, opet je do nas, proces je politički i u EU i kod nas, nešto bi morali isporučiti, da bi nešto mogli dobiti, za sada nadam se da smo na dobrom putu da u martu pregovoru otpočnu, ako neko misli da je to proces koji je time završen, naše brige tek tad počinju”, rekao je Edin Dilberović, bivši direktor DEI.

Zbog činjenice da proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine traje isuviše dugo, što zbog neodgovornosti politike, nerijetko i zbog nedovoljnog interesa evropskih partnera, počeo se kreirati narativ kako pak, čitava priča, ne vrijedi truda. Posebno je to izraženo u Republici Srpskoj. Ipak stručnjaci kažu, kako istraživanja govore drugačije.

“Direkacija svake godine provodi anketu na 1.200 ispitanika u cijeloj BiH i zadnja dva ispitivanja su pokazala da je preko 2/3 građana ove zemlje za EU, odnosno za BiH u EU, a ako ćemo pričati o entitetima, to je natpolovična većina u RS i preko 80 posto u FBiH”, rekla je Lejla Ramić Mesihović, profesorica na BURCH Univerzitetu.

A Ursula von der Leyen je u novembru poručila kako je u sklopu rješavanja 14 prioriteta od posebne važnosti dio koji se odnosi na jačanje vladavine prava, poput zakona o sudovima i o sukobu interesa. Usvajanje ovih zakona će biti dokaz spremnosti. No, bar za sada taj iskorak nije napravljen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare