Ursula von der Leyen poručila narodu Donje Jablanice: Moje misli su sa žrtvama. Uvjeravam vas, Evropa je uz vas

Vijesti 24. okt 202417:38 0 komentara

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen stigla je u posjetu Bosni i Hercegovini danas. Sa sarajevskog aerodroma pravo se uputila ka Donjoj Jablanici koja je pretrpjela velike štete, ali i ljudske gubitke tokom katastrofalnih poplava koje su zadesile ovo mjesto.

“Ovdje sam 20 dana nakon katastrofe i još uvijek je srceparajuće vidjeti ovo razaranje, uništenje ovdje u ovom području. Prvo i najvažnije, moje misli su sa žrtvama, porodicama i prijateljima koje su ostavili. Kakvo grozno iskustvo. Čula sam da je katastrofa počela usred noći. Ljudi nisu imali šanse pobjeći od uništenja. Htjela sam reći, Evropa je uz Vas. Evropa stoji uz vas. Ovdje smo, ne samo kratkoročno, već i srednjoročno i dugoročno, da vam prije svega pomognemo. Naravno, da pomognemo odmah. Kao drugo, rekonstruisati i obnoviti nakon katastrofe. Ponavljam, bićemo uz vas. Prijatelji ste i partneri, vaša je zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Vidjeli ste da je mehanizam civilne zaštite odmah aktiviran. Drago mi je vidjeti volontere, ali i vojnike iz različitih nacija koje su ovdje sa svim svojim alatima da podrže i pomognu onima koji su ovdje u potrebi. Hvala vam puno što ste me danas ugostili ovdje. Bilo mi je veoma važno da svojim očima vidim šta se desilo i kako su poplave uništile ovo područje. Dakle, dozvolite mi da vas uvjerim, stojimo na vašoj strani i Evropa je sa vama”, rekla je Von der Leyen.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

U Donjoj Jablanici su i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša i šef baze međunarodnih operacija Hercegovačko-neretvanskog kantona Emil Balavac, načelnici Jablanice, Konjica, Kreševa, Fojnice i Kiseljaka, kao i predstavnici spasilačkih snaga.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!