Uskoro deblokada Doma naroda BiH, Ademović za N1: Došli smo do dogovora, HDZ BiH će nas podržati

Vijesti 15. okt 202411:34 0 komentara
N1 BiH

Odluka Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da ne prisustvuje sjednicama ovog zakonodavnog tijela mjesecima je izazivala mnoge rekacije sa političke scene.

Podsjetimo, razlog za takvu odluku je Prijedlog izmjena Zakona o Ustavnom sudu BiH, a kojeg je predložio SDS-ov Želimir Nešković. Ono što je sporno u tom prijedlogu je izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda.

Ademović u izjavi za N1 kazao zbog čega se mjesecimanije moglo pronaći rješenje Dom naroda i da li se nazire kraj blokadi.

“Na pragu smo mogućeg rješenja. Na moju inicijativu je održan klub Bošnjaka, a nakon toga održan sastanak sa predsjedavajućem Draganom Čovićem da se dogovorimo o nastavku 14. sjednice koja je prekinuta prije nekoliko mjeseci. Došli smo do dogovora da na sjednici koja će biti nastavljena 29.10. u 11 sati, da nas HDZ podržati u tome da na početku sjednice glasati protiv hitne i skraćene procedura zakona. On će ići u redovnu proceduru. U redovnoj proceduri neće se razmatrati na ovoj sjednici, nego tek na narednoj. Na način da će morati ići na Ustavno pravnu komisiju, i ona bi trebala da da negativno mišljenje. To bi se trebalo ponoviti dva puta. I onda je zakon izvan procedure”, pojasnio je Ademović.

Na pitanje šta u slučaju da HDZ BiH ne ispoštuje dogovor, Ademović je kazao:

“Imamo obećanje od HDZ da u ovoj proceduri neće biti zakon razmatran. U svakoj fazi postupka ukoliko ne bude ispunjeno obećanje HDZ, mi ćemo nastaviti blokadu. Ukoliko se ispoštuje procedura do kraja onda će zakon biti odbačen. Na moju incijativu imali smo sastanak kluba Bošnjaka. Jednoglasno smo usaglasili ovo rješenje koje nam ne predstavlja rizik. Ukoliko nešto krene na krivo mi opet vraćamo na početak”, naveo je Ademović.

Visoki predstavnik Christian Schmidt govoreći o sramotnom nastavnom programu u RS kazao je da će uraditi sve da se cjelokupan obrazovni sistem u BiH poboljša, a zatim je šokantno u istu ravan stavio osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića.

“Nisam pregledao snimak, ali sam pročitao u medijima. Hoću da vjerujem da kada su u pitanju poređenja, da je napravio previd. To je nešto što se ne može porediti. Nije procesuiran, pozitivna historijska ličnost je bio rahmetli Alija Izetbegović. Ratko Mladić presuđen ratni zločinac, ne mogu u isti koš”, prokomentirao je za N1 Kemal Ademović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!