Uspješno realiziran serijal edukativnih radionica o uvođenju imunizacije protiv HPV u kantonima u FBiH

Vijesti 10. nov 202317:20 0 komentara

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine uspješno je stručno uredio i realizirao serijal edukativnih radionica o uvođenju imunizacije protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Federaciji Bosne i Hercegovine namijenjenih zdravstvenim radnicima u svih deset kantona Federacije Bosne i Hercegovine.

Tokom septembra, oktobra i novembra 2023. na radionicama je sudjelovalo više od 300 sudionika, liječnika, medicinskih sestara, specijalista te drugih stručnjaka uključenih u provođenje imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

„Mi smo prošle godine počeli sa vakcinacijom protiv HPV u tri kantona i to u Hercegovačko- neretvanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu. Nakon dobrih iskustava, kampanje i interesa stručne – medicinske i šire javnosti uvidjeli smo da postoji zdravstvena opravdanost da ovaj preventivni program radimo u 2023. i 2024. godini u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine. Zbog toga smo se odlučili da u deset kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine organizujemo deset radionica kako bismo zdravstvene radnike, posebno provoditelje imunizacije, educirali i informisali o humanom papiloma virusu (HPV), programu vakcinacije protiv HPV u Federaciji Bosne i Hercegovine i o praktičnim apektima njegove implementacije te kako bismo neposredno poslušali šta je stvarna potreba terena“, rekao je prim. mr. sc. Siniša Skočibušić, dr. med., direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Siniša Skočibušić

Dr. Skočibušić je podcrtao značaj vakcinacije protiv HPV.

„Vakcinacija protiv HPV je ključna mjera za sprječavanje karcinoma cerviksa (grlića materice), ali i drugih karcinoma i genitalnih i negenitalnih bradavica koje se javljaju kod velikog broja stanovništva. Godišnje oko 150 žena u Federaciji Bosne i Hercegovine oboli od karcinoma cerviksa, a umre ih oko 60 što nije zanemariv broj za FBIH, a da ne kažemo koliki su troškovi vezani za cijeli proces liječenja i koliko to opterećuje pojedinca i porodicu, ali i cijeli zdravstveni sistem. Bio bi ozbiljan propust da mi ne učinimo ono što možemo učiniti, a to je da spriječimo bolest“, rekao je dr. Skočibušić podsjetivši da je u svijetu vakcinacija protiv HPV započela 2006. godine, a da Australija planira 2030. godine da eradicira ovaj karcinom dosljednom, uspješnom i sveobuhvatnom primjenom vakcinacije.

Pomoćnica direktora za medicinske poslove i voditeljica Sektora javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prof. dr. Aida Ramić Čatak, dr. med., naglasila je da je cilj serije edukativnih radionica bio edukacija zdravstvenih radnika i javnosti i obratiti se roditeljima koji odlučuju o vakcinaciji svoje djece.

“Veliki je značaj biti na terenu, razgovarati i družiti se sa zdravstvenim djelatnicima, profesionalcima, koji su u svakodnevnom i direktnom kontaktu sa roditeljima da pošaljemo poruke o sigurnosti i efikasnosti vakcina protiv HPV, ali i da unaprjeđujemo komunikacijska znanja i vještine zdravstvenih radnika koji su u prvom kontaktu sa roditeljima djece kojoj preporučujemo i omogućujemo vakcinaciju i koji trebaju biti najkompetentniji izvor stručnih i znanstvenih informacija. Vjerujemo da smo kroz ove radionice potaknuli zdravstvene radnike da aktivnije i efikasnije komuniciraju sa roditeljima, da im objasne značaj zaštite zdravlja mladih generacija i svu dobrobit koju im pruža vakcinacija protiv humanog papiloma virusa”, rekla je prof. dr. Ramić Čatak.

Aida Ramić Čatak

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva prim. dr. Goran Čerkez je rakao da se uvođenjem imunizacije protiv HPV Bosna i Hercegovina svrstava među 150 zemalja u svijetu koje vakcinišu protiv HPV.

„Pozivam sve roditelje da se odazovu i vakcinišu svoju djecu s ciljem maksimalnog smanjenja rizika od HPV infekcije i njenih štetnih posljedica. Jer, ako govorimo o brizi za žene, onda je vakcinacija protiv HPV najbolji način da se to pokaže. Ukoliko želimo da imamo zdravu populaciju, zdrave žene, sada je pravo vrijeme da svi zajedno napravimo dobar posao. Ovo je pitanje i demografije, a ne samo zdravstva, pitanje puno šire društvene odgovornosti”, rekao je prim. dr. Čerkez.

Goran Čerkez

Programom imunizacije protiv HPV je omogućena besplatna vakcinacija prvenstveno djevojčica 8. razreda osnovne škole u 2023./2024. godini. Vakcine protiv HPV pružaju najbolju zaštitu ukoliko se prime između 9 i 14 godina starosti. Najefikasnije su ukoliko se daju prije nego što osoba postane seksualno aktivna. Daju se u dvije doze s razmakom od 6 mjeseci između doza.

Vakcinacija protiv HPV u Federaciji BiH će se provoditi u ambulantama školske medicine, porodične medicine ili pedijatrije (ovisno o organizaciji u kantonima), te epidemiološkim službama. Tokom školske godine, poziv za vakcinaciju protiv HPV-a dostavit će se školama, koji će isti proslijediti roditeljima djece 8. razreda osnovne škole. Poziv će sadržavati i obrazac informiranog pristanka, koji roditelj popunjava ako je suglasan s vakcinacijom.

Edukativne radionice o uvođenju imunizacije protiv HPV-a u Federaciji Bosne i Hercegovine namijenjene zdravstvenim radnicima Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine realizirao je u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva, UNFPA, WHO u BiH, USAID-om i Udrugom Kap.

Ove radionice bile su izuzetno medijski popraćene te su tako brojni mediji prepoznali važnost ovog preventivnog programa u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!