Usprkos neslaganjima: SNSD će glasati za sastav Vijeća ministara BiH

Vijesti 24. jan 202315:495 komentara
N1

Nakon što su prije nekoliko dana digli glas protiv imenovanja DNS-ovog predsjednika Nenada Nešića na mjesto ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, lokalni SNSD iz Istočnog Sarajeva danas se sastao sa liderom stranke Miloradom Dodikom. Sve nesuglasice su otklonjene: SNSD će jednoglasno podržati najavljeni sastav Vijeća ministara BiH.

Dodik nakon sastanka, medijima naglašava da je SNSD u Istočnom Sarajevu s pravom, uzimajući u obzir rezulate koji su ostvarili, imao primjedbu na određene stvari.

Na današnjem sastanku su, saopštio je Dodik, neke stvari razjasnili. Iako, kako je dodao, ovo nije najsretnija situacija ni za njih u SNSD-u: Ova stranka će glasati za Vijeće ministara BiH.

“Važno je da RS na pravi način bude zastupljena na nivou BiH. Određeni kompromisi i kombinacije koje smo činili bili su motivisani obezbjeđenjem što bolje pozicije RS”, naveo je.

Osvrnuo se kratko i na ranije poteze DNS-a.

“Onda kada smo usvajali budžet, kada smo formirali vladu, a pogotovo onda kada smo glasali za četiri poslanika u Domu naroda BiH, nam je bilo važno da imamo glasove DNS-a”, izjavio je.

Ćosić: Slijedimo put Milorada Dodika

Na upit novinara kako će ovakvu prevagu objasniti svojim glasačima, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, danas tvrdi da nisu bili isključivani.

“Ovdje smo kao jedinstvena ekipa gradskog odbora došli u jedinstveni SNSD. Toliko smo jedinstveni i toliko vodimo računa o RS da možemo reći različita mišljenja i da se oni uvaže. Slijedimo put Milorada Dodika i nikakvo huškanje neće nas ubijediti u to da nas je neko isključivao. Ne lično Nenad Nešić, nego politike koje je on predstavljao, neće imati našu podršku unutar opštinskih struktura”, dodao je.

Podsjetimo, Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH dala je preporuku za potvrđivanje predloženih kandidata, a za sutra je sazvana hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar