Liturgijsko predstavljanje vrhbosanskog nadbiskupa i metropolita Tome Vukšića

Vijesti 12. mar 202213:34 > 14:38 0 komentara
Davor Krajinović i Ivan Popović, Katolički tjednik.

Na svečanom euharistijskom slavlju u Katedrali "Srca Isusova" u Sarajevu svečano je liturgijski uveden u službu nadbiskup i metropolit vrhbosanski monsinjor Tomo Vukšić.

Ovom prilikom Vukšić je odžao prigodnu propovijed pod naslovom “Blagovjesnikom biti siromasima, proglasiti sužnjima oslobođenje”.

I progonjeni trebaju pomoć

“Središte kršćanskoga života je radost zbog Božje ljubavi prema ljudima i prema svim ostalim stvorenjima. Oličenje te ljubavi je Isus Krist, najizvrsniji izraz Božje blizine i svima uzor, primjer, učitelj i pravilo ljubavi prema svakom čovjeku”, poručio je Vukšić na početku propovijedi.

Kazao je kako “znademo da je Isus činio čuda te je i ponekom slijepcu vratio fizički vid”, te dodao kako je “njegova želja vratiti vid moralnim slijepcima”.

“Onima koji su duboko pali i kojima treba pomoć da bi se ponovno uspravili jer ne mogu više sami. I osobito želi pomoći da progledaju oni koje je zahvatila takva sljepoća duha da više ni ne vide koliko su se svojim ponašanjem, razmišljanjem i izborima udaljili od zakona kršćanske ljubavi, od poštivanja tuđega života, dostojanstva i dobroga glasa”, rekao je, uz ostalo, Vukšić.

FOTO: Davor Krajinović i Ivan Popović, Katolički tjednik

Upozorio je na veliki broj potlačenih i na razne oblike nasilja kojima je izložen čovjek u savremenom svijetu, zaključivši kako i progonitelji i progonjeni trebaju pomoć.

“U ovom svijetu, nažalost, mnogo je potlačenih, a samim time nije mali broj ni njihovih tlačitelja. Razni su oblici nasilja nad čovjekom: strašni ratovi i drugi oblici sličnoga nasilja, prijetnje oružjem, širenje straha, trgovina ljudima, uskraćivanje zaslužene plaće, nijekanje radničkih prava, raširena korupcija, različiti oblici nepotizma i još mnogi drugi načini. Pri tomu uvijek postoje progonitelji i progonjeni. Svi progonjeni su na neki način sužnjevi svojih progonitelja, što je sramotno, a njihovi progonitelji su uvijek teški zarobljenici svojih mana, vlastite moralne sljepoće i svojih loših sklonosti. Tako i jedni i drugi, iako na različite načine, žive u sužanjstvu i oboji trebaju pomoć. Odnosno, Isus želi da se svi, koji su sužnjevi svojih slabosti, oslobode svojih mana i da prestanu činiti nasilje nad Božjim stvorenjima te da tako svi potlačeni izađu na slobodu”, rekao je Vukšić.

Vinko Puljić: Potpora i podrška

Poručio je kako svako, na svoj način i u svom zvanju, dužan je doprinositi kako bi uzrastao “do čovjeka savršena, do mjere uzrasta punine Kristove”.

FOTO: Davor Krajinović i Ivan Popović, Katolički tjednik

Prije čina primopredaje upravljanja Vrhbosanskom nadbiskupijom obratio se i kardinal Vinko Puljić.

“Tebi, dragi brate u biskupstvu Tomo, dragi moj nasljedniče, predajem ovaj biskupski štap, simbol po kojem Ti predajem upravu ove mjesne Crkve kao mjesnom pastiru. Predajem ti i katedru u ovoj Prvostolnici s koje ćeš izvršavati svoju učiteljsku službu. Predajem ti ovaj oltar u Prvostolnici odakle ćeš slaveći Euharistiju posvećivati povjereni narod. Kao što sam druge pozvao da Ti budu potpora i podrška, tako obećavam i svoju staračku raspoloživost. U svemu u čemu me zatrebaš, a ja mognem odgovoriti, tu sam. Stavljam Ti na srce da gradiš veliko pouzdanje u Dobrog Pastira duša te njegovim duhom i njegovom snagom izgrađuješ čvrsto zajedništvo unatoč sve uzburkanosti radi poratnih zbivanja, političkih igara, kao i svih turbulentnih događanja. Neka Te ne pokoleba činjenica da sam bio veliki prosjak za ovu mjesnu Crkvu, kao i za krajevnu Crkvu u Bosni i Hercegovini. Nije mi bilo teško moliti pomoć, jer nisam molio za sebe nego za ovu Kristovu Crkvu”, rekao je Puljić.

FOTO: Davor Krajinović i Ivan Popović, Katolički tjednik

Na svečanom liturgijskom predstavljanju nadbiskupa metropolita vrhbosanskog mons. Tome Vukšića nadbiskupijskoj zajednici sudjelovala su sedmorica nadbiskupa i 18 biskupa, brojni svećenici, redovnici, redovnice, vjerski predstavnici i predstavnici društvenog, političkog i diplomatskog života.

Pitali smo za mišljenje i građane koji su prisustvovali svečanom liturgijskom predstavljanju nadbiskupa. Evo šta su rekli:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!