Usvojena inicijativa za smjenu Zorana Galića: “Želimo zaštititi BiH i budžet koji sve vrijeme bahato crpi”

Vijesti 22. okt 202418:45 0 komentara
Denis Zvizdić (F.Z./N1)

Inicijativa zastupnice Naše stranke Sabine Ćudić kojom se traži smjena Zorana Galića, zamjenika direktora Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) i bivši direktor Granične policije BiH koji je u bjekstvu, usvojena je na Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Ovu informaciju za N1 potvrdila je Ćudić:

“Protiv ove inicijative glasali su iz HDZ-a, ali nisu obrazložili zbog čega”.

Podsjećanja radi, Galić se tereti za krivična djela primanja mita i zloupotrebe službenog položaja, zbog čega je u julu ove godine pobjegao u Hrvatsku, koristeći dvojno državljanstvo.

“Galić je u bjekstvu od 9. jula, a međunarodna potjernica je raspisana tek 8. augusta i do tada smo imali neuspjelih pokušaja, odnosno, igru gluhih telefona između Vijeća ministara BiH i Nezavisnog odbora. I onda sam analizirala Poslovnik o radu Nezavisnog odbora i u članu 16 koji predviđa da bilo koji organ vlasti u BiH, što je sasvim sigurno i Predstavnički dom PSBiH, može inicirati njegovu smjenu, odnosno, da se uputi zahtjev o njegovom razrješenju i to sam iskoristila i uputila ovu inicijativu koja nije dobila podršku na Zajedničkoj komisiji za odbranu u oba doma, ali jeste danas na Predstavničkom domu s tim da su kolege iz HDZ-a bile protiv. Dakle, želimo završiti ovu trakavicu i na kraju zaštititi dostojanstvo BiH u ovom procesu, ali i budžet BiH koje sve ovo vrijeme Galić bahato i krajnje degutantno crpi”, rekla nam je Ćudić.

Zatim je pojasnila kakve su dalje procedure.

“Nakon usvajanja na Predstavničkom domu PSBiH, inicijativa je otišla Nezavisnom odboru koji mora postupiti po njoj i izdati uputstvo za Galićevu smjenu. Prije pet dana je Vijeće ministara BiH usvojilo u konačnici sličnu inicijativu, ali ja nemam povjerenje da će VM u potpunosti izvršiti te korake i plašim se da to nije bila samo određena kupovina vremena jer smo dosad imali nedorečenu prepisku između njih i Nezavisnog odbora. Zato mi je danas bilo važno da Predstavnički dom kao organ vlasti stavi tačku na ‘i’ tom procesu i definitivno ga okonča”, poručila je na kraju Ćudić.

Galić je podnio zahtjev za razrješenje s dužnosti, međutim, Ćudić je ranije kada je pokrenula inicijativu poručila da do razrješenja kao ni do njegovog penzionisanja ne smije doći: “On je osumnjičen za ozbiljan kriminal i bjegunac je od bh. pravosuđa. Ako ga razriješimo dužnosti ili penzionišemo, on će uživati privilegije bh. sistema kojeg je prevario. Pitanje je koliko bismo time čak i legitimirali ovo što je učinio. Samo smjena, kao jedini vid sankcije koji zasad možemo učiniti, dolazi u obzir, a vjerujem i u mogućnost njegovog izručenja te suđenja za ono za šta je osumnjičen”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!