Hronologija dešavanja i reakcije na pravosnažnu presudu Ratku Mladiću

Vijesti 08. jun 202115:05 > 19:15 1 komentar
N1

Ratko Mladić osuđen je danas pravosnažno na doživotnu kaznu zatvora, čime je potvrđena prvostepena presuda. U nastavku vam donosimo hronologija događaja i reakcije na konačnu presudu bivšem generalu Vojske Republike Srpske.

N1 prvi medij koji je objavio vijest o konačnoj presudi Mladiću

Građani širom Bosne i Hercegovine saznali su putem televizije i portala N1 da je Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Informacija je dočekana s gromoglasnim aplauzom u sarajevskoj Vijećnici dok je u drugim mjestima staradanja dočekana u tišini.

TV i portal N1 su objavili ovu informaciju prvi dok je još širom svijeta emitovano čitanje presude sa pola sata zakašnjenja.

Naši reporteri izvještavali su uživo iz Haga, Srebrenice, Prijedora, Sarajeva, Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Beograda i Zagreba. Specijalni program emitovan je iz dva studija, a portal N1 je pratio iznošenje presude uživo iz minute u minutu.

19:15 Građani Istočnog Sarajeva nisu zadovoljni osuđujućom presudom Ratku Mladiću. Sud u Hagu su nazvali “političkim”.

“To je politički sud. Tamo je moguće samo da su Srbi krivi, a svi su stradali. Svačija je nejač i ubijana i paljena i protjerana”, kazao je jedan prolaznik.

“Mislim da niko nije za doživotnu robiju”, smatra njegova sugrađanka.

Građani Banjaluke smatraju presudu Mladiću nepravednom.

“Tužno je to”, kazala je jedna Banjalučanka koja kaže da ima pozitivno mišljenje o Ratku Mladiću.

Neki presudu nisu ni pratili.

“Nisam u toku, nisam gledao televiziju. Znam da je bilo suđenje. Znam da nije dobro, da ne valja. Moje mišljenje – bezveze sve, ali eto”, kazao je njen sugrađanin.

19:00 Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije i dugogodišnja aktivistica u komentaru za N1 na presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću kazala je kako je bila očekivana. Izrazila je žaljenje što ratni komadant VRS-a nije pored Srebrenice osuđen i za genocid u još šest opština u Bosni i Hercegovini.

Sonja Biserko je ocijenila kako “fali ta konekcija” sa Beogradom.

“Očekivala sam da će biti potvđena presuda. Nadala sam se da će biti osuđen i za ostale opštine. Ova presuda zaokružuje ono što se desilo u Bosni i Hercegovini. Fali ta konekcija sa Beogradom jer je Mladić bio oficir JNA i nije mogao ništa raditi bez podrške i logistike Beograda. U Srbiji je bio taj narativ da su se u BiH branili Srbi. I danas Beograd ne odustaje od Republike Srpske. Doživljava je kao ratni plijen”, navela je Biserko.

Kompletnu reakciju pročitajte ovdje.

 

18:59 Građani Mostara zadovoljni su drugostepenom presudom Ratku Mladiću, kojom je potvrđena kazna doživotnog zatvora.

“Drago mi je, ali šta je njegova glava prema tolikim žrtvama. Šta je jedna osoba prema toliko ljudi ožalošćenih”, kazala je jedna Mostarka.

Više OVDJE.

18:34 Sudija Prisca Matimba Nyambe, koja je imala suprotno mišljenje od ostalih članova Žalbenog vijeća Mehanizma za krivične sudove u Haagu koje je danas potvrdilo kaznu doživotnog zatvora Ratku Mladiću za ratne zločine i genocid u Srebrenici, navela je u izdvojenom mišljenju da bi ona naložila da se Mladiću ponovi suđenje pred drugim sudskim vijećem.

“Imajući u vidu prirodu i težinu pravnih grešaka uočenih u ovom predmetu, za razliku od drugih članova Žalbenog vijeća, ja bih naredila da se Mladiću ponovi suđenje pred drugim prvostepenim sudskim vijećem. Po svim tačkama optužnice. Izuzev optužbe 6 za uzimanje talaca u udruženom zločinačkom poduhvatu”, navela je ona u izdvojenom mišljenju napisanom na 60-ak strana.

OPŠIRNIJE.

Prisca Matimba Nyambe
Prisca Matimba Nyambe (Screenshot)

18:33 Na pravosnažnu presudu Ratku Mladiću nižu se brojne reakcije predstavnika vlast i opozicije iz Republike Srpske.

Mnogi ističu da Tribunal nije obavio svoj posao na pomirenju naroda BiH, te da je bio “antisrpski sud”. Također, mnogi su istakli da će Ratko Mladić “ostati upamćen kao pozitivna ličnost”, te da je presuda nepravda.

Donosimo neke od reakcija.

18:02 Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa”, kazala je za N1, nakon što je Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, da je to minimum, te da joj je žao što druge opštine nisu ušle u optužnicu.

“Ovo je jedan dio pravde za nas majke. Međutim, pravda ne postoji na ovom svijetu. On je lišio slobode i sebe, a hiljadama naše djece – života. Ima majki koje nisu našle ni po jednu kost. Kad jedna majka nađe jednu kost, kao da je našla čitav svijet. Ja sam ukopala sina, a on je taj koji je naredio da nemam sina, muža, braću…”, rekla je Subašić.

Njenu izjavu pročitajte u cjelosti.

18:01 Američka ambasada u BiH pozdravila je odluku Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma Ujedinjenih nacija za krivične sudove kojom se potvrđuje osuđujuća presuda za Ratka Mladića.

Presuda predstavlja važan korak ka odgovornosti onih koji su odgovorni za nesagledive patnje naroda BiH, dok istovremeno donosi mjeru dugo očekivane pravde žrtvama i njihovim porodicama.

Pročitajte saopštenje.

17:48 Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća pozdravio je današnju presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove kojom je Ratku Mladiću potvrđena najstroža kazna doživotnog zatvora

“Konačna presuda Međunarodnog suda u slučaju protiv Ratka Mladića još je jedan važan korak u pružanju pravde žrtvama“, kazao je Michel. 

17:45 Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine kazao je danas da na ovom svijetu ne postoji kazna koja bi bila adekvatna zločinima za koje je Ratko Mladić danas osuđe jer ona ne može vratiti u život ubijene. Niti osigurati potpunu pravdu ako se zna monstruoznost zločina opisanih u presudi.

Ipak, dodao je da je doživotna kazna djelomična pravda i satisfakcija za žrtve. Važna je jer takav čovjek nikada neće biti na slobodi. Pred licem cijelog svijeta njegovi zločini nazvani su pravim imenom. Mladić će se pamtiti samo kao ratni zločinac i ništa više.

Šefik Džaferović
Šefik Džaferović (N1)

17:38 Direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić danas je komentarisao presudu Ratku Mladiću. Kako je kazao, imao je informacije o grupi ekstremista koji su sa Pala krenuli prema Potočarima.

“Najvažniji ishod je to što je 2 od 5 sudija glasalo da prihvati žalbu Tužilaštva u vezi sa navodima u genocidu u drugim opštinama. Činjenica je da je pravda ostala uskraćena za jedan glas. Kad je 2 od 5 sudija izdvojeno znači da je legitimno, uspostavljeno pravno viđenje događaja u BiH. To što nije presuđeno, ne znači ništa”, kazao je Suljagić i dodao:

“To je najvažnija promjena, to je jedina promjena u odnosu na prvostepenu presudu. Srebrenica nije nikada dolazila u pitanje. Priroda dokaza je takva samo da mentalni slijepac može odbiti da ih prihvati”.

Kompletnu izjavu pročitajte OVDJE.

17:37 Darko Mladić, sin Ratka Mladića, kazao je kako je “putujući cirkus završio onako kako je i počeo”.

“General nije imao šansu za fer suđenje. Želio bih čestitati sudiji Nyambe koja je u svim tačakama, osim jedne, izrazila protivljenje. Trebalo je hrabrosti da se suprotstavi pravnom monstrumu koji učinio mnogo loših poteza prema srpskom narodu”, rekao je Darko za RTRS.

17:36 Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine izjavio je danas da će pravosnažna presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću, koji je osuđen na doživotnu robiju zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina, spriječiti nove zločine. Dodao je da genocid u Bosni i Hercegovini “nije srpska stvar”.

OPŠIRNIJE. 

17:33 Pravomoćna presuda Ratku Mladiću pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (IRMCT) privodi kraju ključno suđenje u novijoj evropskoj istoriji za ratne zločine, uključujući genocid, koje se dogodilo u Bosni i Hercegovini, kazali su iz Evropske komisije.

“Prisjećajući se onih koji su izgubili život, naše najdublje simpatije su s njihovim voljenima i onima koji su preživjeli”, kazali su.

Kompletno saopćenje pročitajte OVDJE.

17:32 Vlada Republike Hrvatske reagirala je na potvrđivanje kazne doživotnog zatvora Ratku Mladiću.

Priopćenje Vlade prenosimo u cijelosti na našem portalu. 

17:24 Današnjom presudom zatvara se važno poglavlje u ostvarenju pravde za preživjele i žrtve ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovječnosti počinjenih u BiH – rekla je šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec. Ona je istakla da ova presuda predstavlja jedan od ključnih koraka u utvrđivanju odgovornosti počinitelja ovih djela.

VEZANE VIJESTI

17:23 Direktor Instituta za istraživanje genocida u Kanadi Emir Ramić smatra da potvrđivanjem prvostepene presude Ratko Mladić ostaje zabilježen kao međunarodni ratni zločinac odgovoran za genocid, najveći zločin poslije holokausta u Evropi, ali da pored pravne postoji i naučna istina, koja je i historijska istina.

On pojašnjava da je nauka o genocidu dokazala dvije osnovne, bitne odredbe o ratu u RBiH: prvo na RBiH su izvršene dvije klasične oružane srbijansko hrvatske agresije, odnosno zločin protiv mira i sigurnosti čovječanstva, što je, po osnovnom shvatanju i definiciji međunarodni oružani sukob.

Ramić ocjenjuje da Haški tribunal u pravosnažnoj presudi ratnom zločincu Ratku Mladiću, ne uključujići genocid 1992. i dalje otvara prostor negatorima genocida, veličanju ratnih zločinaca i negiranju naučnih, historijskih, naučnih u sudskih činjenica.

17:19 Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je kako Mehanizam koji je pravosnažno osudio Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora nema veze s pravom i pravdom. Istakao je kako se “pokušava stvoriti mit o genocidu u Srebrenici koji se nije desio” te da je “srpski narod najviše stradao u ratovima nakon raspada Jugoslavije”.

Istakao je kako “sud nije uspio dokazati direktnu odgovornost Mladića te da je insturisano da odgovara za znane i neznane zločine”.

Njegovu izjavu pročitajte OVDJE. 

17:17 “Pozdravljam presudu Mehanizma za međunarodne krivične sudove kojom je ratni zločinac Ratko Mladić pravomoćno osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, uprkos činjenici da u toj presudi zločini u Foči, Kotor-Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu i Vlasenici, iako su imali sve elemente genocida, nisu označeni kao takvi”, kazao je lider SDA Bakir Izetbegović.

Mladić nosi veliku odgovornost za genocid i druge stravične zločine počinjene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, istaknuo je Izetbegović, ali stotine onih koji su okrvavili ruke još uvijek žive slobodno, na teritoriji naše zemlje ili uživajući protekciju susjednih država.

Njegovu rakciju u cjelosti pročitajte ovdje. 

N1

17:16 Građani Sarajeva pozdravili su presudu kojom je Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Njihove reakcije pročitajte na OVOM linku.

17:05 Sud u Hagu je pokazao da je, kao i sama demokratija, daleko od savršenog ali, na žalost, ni boljeg ni pravednijeg na ovom i ovakvom svijetu nema, kazao je univerzitetski profesor i bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija danas nakon što je Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

“Presude u Hagu nisu sve što nam treba za budućnost u pravdi, pomirenju i prosperitetu ali bez njih nije moguće krenuti naprijed. Ipak, danas je potvrđena presuda jednom zločinačkom projektu mračne proslošti koji je po cijenu genocida nastojao da stvara ekskluzivna i segregirana društva u kojima nema mjesta ni za koga ko je drugačiji od “izabranih” ljudi”, naveo je Lagumdžija.

DETALJNIJE OVDJE.

17:04 “Prije gotovo dvadeset šest godina, Ratko Mladić naredio je pogubljenje po prijekom postupku oko 8.000 nenaoružanih muškaraca i dječaka u Srebrenici. Također je vodio brutalnu višegodišnju opsadu Sarajeva i bio je odgovoran za mnoge druge zločine”, navodi u svojoj reakciji na današnju presudu Ratku Mladiću, predsjednik SAD-a Joe Biden.

“Međunarodni rezidualni mehanizam Ujedinjenih nacija za krivične sudove u Hagu potvrdio je danas njegovu osudu za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Ova povijesna presuda pokazuje da će oni koji čine stravične zločine biti odgovorni.

Takođe pojačava našu zajedničku odlučnost da spriječimo da se buduća zvjerstva počnu bilo gdje u svijetu”, navodi Biden u reakciji na presudu.

Kako je naveo Biden, pravda i pomirenje su temelj mira za stabilnost. OPŠIRNIJE. 

Reuters

17:03 Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine ocijenio je kako je današnja presuda Ratku Mladiću, u kojoj je utvrđeno postojanje više udruženih zločinačkog poduhvata i to političkog, a sada i vojnog rukovodstva Republike Srpske, jasno govori da je postojala namjera za činjenje niza najstrašnijih zločinačkih djela u Bosni i Hercegovini, temeljenih na etničkim razlikama.

Time je veoma jasno utvrđeno da je iz te namjere političkog i vojnog vođstva Republike Srpske proizašlo planiranje, organizovanje i provođenje tog niza najtežih krivičnih djela, dodao je Komšić.

Kompletnu izjavu pročitajte OVDJE. 

17:02 Serge Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, nakon konačne presude Ratku Mladiću rekao je da je došlo vrijeme prihvatanja istine, i da se Mladić svrstava u red najvećih ratnih zločinaca u savremenoj istoriji.

“Ovo nije presuda srpskom narodu, kojim su Mladić i njegove pristalice manipulisali decenijama. Mladićeva krivica je samo i jedino njegova. Završetkom ovog predmeta, žrtve i preživjeli bi trebali biti u prvom planu”, rekao je Brammertz.

OPŠIRNIJE. 

17:01 “Ovo je samo jedna u nizu presuda u kojoj se vojno-političkom rukovodstvu jedne strane pokušava nametnuti sva krivica za dešavanja u periodu 1992-1995, dok se vojno-politička rukovodstva druge dvije strane oslobođaju svake odgovornosti” – istakao je predsjednik Srpske demokratske strake Mirko Šarović nakon objavljivanja presude generalu Ratku Mladiću.

„Ne može se prihvatiti da je za dešavanja u periodu 1992-1995 Srbi osuđeni na 5 doživotnih robija i sa preko 800 godina zatvora dok su drugi osuđeni višestruko manje. Podsjetiću da je život u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubilo 30 hiljada Srba, među kojima je 7 hiljada stradalih civila i da Haški sud nije kaznio vinovnike srpskih žrtava“ – kazao je Šarović.

Punu izjavu pročitajte OVDJE. 

17: 55 Ratni zločinac Ratko Mladić osuđen je danas pravosnažno na doživotnu kaznu zatvora. Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana i tako potvrdilo prvostepenu presudu. Ova odluka Mehanizma iz Haaga dočekana je uz aplauz i suze u sarajevskoj Vijećnici.

Podsjećamo, u Sarajevu je danas organizovano javno praćenje izricanja drugostepene presude Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Haagu Ratku Mladiću. Bivšem komandantu Glavnog štaba vojske RS-a.

Pogledajte aplauz i suze nakon izricanja presude. 

 

16:50 Pročitajte reakcije Naše stranke i BOSS-a na presudu Mladiću. 

16:41 Presuda Ratku Mladiću je konačna i historijska. Ima nemjerljiv značaj za budućnost BiH i cijele regije, jer se samo na istini i pravdi može graditi trajni mir i stabilnost, kazala je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković u povodu izricanja pravosnažne presude Ratku Mladiću.

Detaljnije OVDJE.

MVP

16:32 Uskoro očekujemo prve reakcije na pravosnažnu presudu Ratku Mladiću.

16:22 Mladić je pravosnašno osuđen genocid u Srebrenici, zločine u opštinama, terorisanje u Sarajevo i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, dok je oslobođen za genocid 1992. godine.

16:16 Žalbeno vijeće odbilo je žalbe vezane za Srebrenicu. Novinari koji se nalaze u Hagu su od osoblja Mehanizma dobili saopštenje prema kojem je Mladiću potvrđena doživotna kazna.

16:13 Prema informacijama koje N1 ima ima iz sudnice, Ratko Mladić osuđen je na doživotni zatvor čime je potvrđena prvostepena presuda, javlja reporter N1 Zvonko Komšić.

16:05 Mladić nije doveo u pitanje ključne zaključke na koje se Pretresno vijeće oslonilo kada je u pitanju Srebrenica. Žalbeno vijeće je konstatovalo da Mladić nije pokazao da je Vijeće pogriješilo u zaključivanju UZP-a u Srebrenici, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe.

16:01 Žalbeno vijeće je odbilo žalbe Mladića u vezi sa UZP-om u Sarajevu, čime je potvrđen UZP u Sarajevu.

16:00 Raspravno vijeće je zaključilo da je Mladić znatno doprinio UZP. U žalbi Mladić tvrdi da je Mladić počinio više pogrešaka. Razmotrivši njegovu kontataciju, Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe, da Mladić nije pokazao dovoljno argumenata da je Raspravno vijeće pogriješilo.

15:59 Žalbeno vijeće odbilo je sve žalbe Odbrane koji se tiču Mladićevih prava na pošteno suđenje. Kako je rekla Nyambe, Žalbeno vijeće je stava da nisu prekršena prava time da se neki incidenti nisu spomenuti u optužnici, kao i uključivanjem utvrđenih činjenica iz drugih predmeta, te da je bio teškog zdravstvenog stanja.

15:49 Predsjedavajuća Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Prisca Matimba Nyambe trenutno čita sažetak prvostepene presude po kojoj je Mladić osuđen na doživotni zatvor.

N1

15:46 Na upit predsjedavajuće Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove da li može pratiti postupak na jeziku koji razumije, Mladić je odgovorio da može.

Jerry Lampen / ANP / AFP) /

15:41 Tehnički problemi razlog su kašnjenja početka izricanja konačne presude Ratku Mladiću.

Jerry Lampen / ANP / AFP

15:37 Već na početku današnje sjednice Žalbenog vijeća na kojem će biti izrečena konačna presuda Mladiću, novinari su obavješteni da postoje tehnički prenosi i da će za nekoliko minuta popravit ton.

Ratko Mladić u sudnici
Reuters

15:30 Sa pola sata odgode, počelo je izircanje konačne presude Ratku Mladiću, ratnom komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske koji se tereti za najteže ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini (1992-1995.), uključujući i genocid.

Ratko Mladić
Ruters

15:29 Ratko Mladić stigao je u sudnicu

Ratko Mladić u sudnici
Reuters

15.15 Anđelić: Oslobađajuća presuda Mladiću bi bila šokantna

Neven Anđelić, profesor međunarodnih odnosa i ljudskih prava na Regent's univerzitetu u Londonu, za N1 je kazao da bi oslobađajaća presuda Ratku Mladiću bila šokantna.

Anđelić je kazao da uvažava mišljenje stručnjaka koji su pratili rad Tribunala, ali je izrazio sumnju da bi moglo doći do oslobađajuće presude.

“To bi bilo šokantno. Haški sud nam je ponudio neke šokantne presude, koje su na višoj instanci promijenjene, kao slučaj Šešelj. Sve je moguće i u rukama pet sudija”, istakao je.

Navodi da dobar dio sudija dolazi iz Afrike, gdje je smisao pravde drugačiji nego u Evropi.

“Ali ovo je međunarodni sud, bez obzira na kulturnu tradiciju sudija, ja očekujem potvrdu presude”, kazao je.

Više na ovom linku.

N1

15:01 Avdić: Bog zna koliko bi još bilo ubijenih da je rat potrajao duže

Munevera Avdić, predsjednica Udruženja porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba u Kotor Varoši, u sarajevskoj Vijećnici danas prati izricanje drugostepene presude ratnom zločincu Ratku Mladiću. Za N1 je poručila da je genocid počinjen u svim općinama u Bosni i Hercegovini.

Kotor Varoš je izuzet iz okvira šest općina za počinjeni genocid, a kako nam je rekla Avdić, ona je prisustvovala čitanju optužnice u kojoj je prvo spomenut Kotor Varoš.

Nadam se da će se potvrditi prvostepena presuda i da će mu pravedno presuditi za ono što je uradio u čitavoj Bosni i Hercegovini, ne samo Srebrenici. Genocid se desio svuda, u svim općinama, pogotovo nad Bošnjacima, ali i Hrvatima, konkretno u Kotor Varošu. Da je rat potrajao duže, Bog zna koliko bi bilo još ubijenih, silovanih… Preko 20.000 Bošnjaka i Hrvata je protjeranih iz Kotor Varoša tokom rata“, istakla je Avdić u razgovoru sa našim Rasimom Pavicom.

Više na ovom linku.

N1

14:54 Incident ispred zgrade suda u Hagu zbog transparenta (VIDEO)

Dok se čeka pravomoćna presuda Ratku Mladiću danas u Hagu, ispred sudnice je zabilježen i manji incident.

Nije se želio predstaviti medijima, a reagovao je i Nihad Aličković ispred “Anti Dejton” pokreta. On mu je pokušao izbiti transparent iz ruke, te ga je natjerao da se skloni sa mjesta događaja.

Više na ovom linku.

Twitter/Vildana Kurtić

14:50 NYT: Zašto je bitna konačna presuda u slučaju Ratka Mladića

Konačna presuda u slučaju Ratka Mladića, osuđenog prvostepenom presudom suda u Hagu za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, dolazi u trenutku rastućeg zanosa među srpskim nacionalističkim grupama, koje se zalažu za ponovno ispisivanje historije, a negirajući optužbe za ratne zločine s njihove strane, piše New York Times na dan izricanja konačne presude pred haškim tribunalom.

Osuđeni ratni zločinci, piše dalje ovaj ugledni medij, veličaju se kao heroji i daju im se istaknuta mjesta. U dijelu Bosne i Hercegovine, čije dominantno stanovništvo su Srbi, pojavljuju ogromni murali posvećeni Mladiću, a prikazuju ga u ratnoj uniformi.

Prethodno, podsjeća tekst, jedan od studentskih domova je nazvan po Radovanu Karadžiću, bivšem političkom lideru bh. Srba, koji služi doživotnu kaznu zbog uloge u ratu.

Više na ovom linku.

Peter Dejong / POOL / AFP

14:39 Majke iz Prijedora: Poštovat ćemo svaku presudu, ali nadamo se pravdi

U Prijedoru je organizovao praćenje izricanje presude Ratku Mladiću. Praćenje presude organizovalo je Udruženje Prijedorčanki “Izvor”. Žene koje su izgubile svoje najmilije poručile se kako se nadaju pravdi, ali da će poštovati svaku presudu koju sud u Hagu donese.

“Moj sin je ubijen na Korićanskim stijenama. Neka pravda pobijedi, neka se pravedno sudi. Kada bi se mene pitalo, normalno da bi ga osudili. Ali pravda najmanje pobjeđuje. Ja na to kao jedinka ne mogu utjecati”, kazala je Džehva Sušić.

Njen sin imao je 21 godinu kada je ubijen. Ukopala je nekoliko njegovih kostiju, a ostatak skeleta pronađen je naknadno.

Više na ovom linku.

N1

14:33 Efendić: Da priznaju genocid bilo bi lakše i njihovom narodu i žrtvama

Fazila Efendić, predsjednica udruženja Majke Srebrenice, poručila je uoči izricanja konačne presude Ratku Mladiću da bi svima bilo lakše da se prizna genocid. Efendić je rekla da bi priznanjem genocida bilo lakše i narodu i žrtvama.

Efendić je izjavila da joj je žao što Hatidža Mehmedović, koju je naslijedila na funkciji, nije dočekala izricanje konačne presude Mladiću.

“Ona je bila veliki borac. Žao mi je što nije ovdje, ali to je tako bilo do Allaha, da preseli prije presude. Nije jedina. Majke umiru iz dana u dan. Sve više vrijeme što prolazi majke i koje su žive gube snagu, strpljenje, bolesne su”, rekla je i dodala:

“Dokle god je života u nama – borit ćemo se za istinu i pravdu.”

Efendić vjeruje da će Mladiću biti potvrđena doživotna kazna, ali se nada da će se priznaju i ostale optužbe.

Više na ovom linku.

N1

14:24 Bahra je izgubila sina i muža: Da Mladić dobije sto doživotnih, to mu je malo

Bahri Hodžić tokom opsade Sarajeva ubijen je 14-godišnji sin, a povodom današnje presude ratnom zločincu Ratku Mladiću rekla je da mu je malo i da dobije “stotinu doživotnih”.

Da ima sto života, sto doživotnih, i to je njemu malo. Njemu je fino, on uživa“, istakla je za N1 Hodžić.

Više na ovom linku.

14:17 Suljagić o Bratuncu: Bitnije je šta će uraditi međunarodna zajednica u BiH

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici, kazao je kako i večeras očekuje da će biti održani skupovi podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću u mjestima gdje su počinjeni strašni zločini. Istakao je kako je od svega bitnije šta će međunarodna zajednica u BiH učiniti nakon sinoćnjeg slavljenja Mladića u Bratuncu.

Komentarišući sudsku postavku u presudi ratnom zločincu Ratku Mladiću, te sutkinji koja je za Mladića kazala da je “žrtva grupe”, kazao je kako žalbeno vijeće ima pet članova, te čak i da ta sutkinja ostane pri svom stavu, to će biti četiri naprema jedan, ili ako bude još neko takvog stava, to će opet biti tri naprema dva, te je, kako je naveo Suljagić za N1, zadovoljan tim razultatom.

Razni ljudi dolaze tu. Neki su imali diplomatske karijere, dolaze na prijedloge svojih zemalja… Šta god da je njen stav, ja sam ubijeđen da će ostati u manjini. Bilo kakva promjena interpretacije toga što se događalo u Srebrenici bi bila nasuprot istoriji od 20 godine Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju“, rekao je.

Više na ovom linku.

N1

14:16 Antonijević: Ovo je presuda jednom čovjeku, a ne čitavom narodu

Milan Antonijević, pravnik, izjavio je u emisiji N1 Studio Live, upitan o presudi Ratku Mladiću, da misli da je “svaka opcija otvorena”. Antonijević je kazao da će presuda Mladiću biti “presuda jednom čovjeku, a ne čitavom narodu”.

“Kada pratite sam tok suđenja, imate ogroman broj dokaza koji su tamo bili izvedeni, teško je dati predviđanja. Kakva god da bude, to je presuda pojedincu, to nije presuda okrenuta bilo kome, ni narodu iz koga dolazi”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, „kada gledate koliko je godina proteklo od samog zločina, podizanja optužnice, prvostepenog postupka i drugostepene presude koju očekujemo, ono što svakom ko se bavi ljudskim pravima ostaje upečatljivo su ta svjedočenja“.

“Skoro 600 žrtava je svedočilo pred tribunalom”, kaže on.

Više na ovom linku.

N1

14:05 “Nismo optimisti da će sud potvrditi presudu za genocid u Foči”

Predsjednica Udruženja žrtava rata ”Foča 1992.-1995” Halida-Konjo Uzunović ističe da članovi ovog udruženja nisu optimisti da će nekadašnji komandant Vojske RS-a Ratko Mladić biti proglašen krivim za genocid počinjen u šest bh. općina, uključujući i Foču.

Navodi da je minimum koji se očekuje, potvrda prvostepene presude.

– Negdje duboko u našoj ranjenoj duši vjerujemo da će sud u Hagu smoći snage da potvrdi presudu za genocid i u Foči i u Prijedoru, kao i drugim općinama. Sve što se desilo u Foči ima karakter genocida. Progoni, istrebljenja, masovna i sistematska silovanja, logori za žene i muškarce, masovne i pojedinačne grobnice, urbicid, kulturocid. To mogu sopstvenim primjerom potvrditi, jer su zatvorili u tamnicu KPD-oma sve muške članove moje porodice, žene su zarobili i silovali, ponizili, mučili i na kraju protjerali – ističe Konjo-Uzunović.

Više na ovom linku.

FENA

14:03 Grabovica: Mladić je poput vanzemaljca koji ne poštuje ništa

“Kako se približava termin presude sve je veća nervoza posebno zbog mnogobrojnih špekulacija da bi se kazna mogla umanjiti. Očekujem ipak da sudsko vijeće to neće dozvoliti”, rekao je predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva od 1992 do 1995 godine Fikret Grabovica za N1.

Ratka Mladića poredio je sa vanzemaljcem koji ne poštuje ništa.

“Sjetimo se samo njegovih poznatih naredbi ‘Tuci Velušiće i Pofaliće tamo nema mnogo srpskog življa, da im se razvuče pamet’, u Srebrenici ‘ Došao je dan da se osvetimo Turcima’. To su bile jezive naredbe. Kada sam bio u sudnici iznenadio me njegov kukavičluk jer nije prisustvovao presudi. Poseban osjećaj je bio 20. marta kada je izrečena presuda Radovanu Karadžiću na dan kada je ubijena moja kćerka. Taj ledeni lik. Bez ikakve reakcije. To su posebni neki ljudi. Da nisu ne bi počinili takve zločine, posebno nad nevinim građanima BiH”, rekao je Grabovica.

14:00 Jakovina o presudi Mladiću: Simboličko značenje, prave zadovoljštine neće biti

Povjesničar Tvrtko Jakovina u N1 Studiju uživo komentirao je pravomoćnu presudu Ratku Mladiću koja se očekuje danas poslijepodne.

“25-godišnji proces da bi se neke stvari dosudile ne može biti normalan i to zapravo ima, ne mogu reći posve simboličko značenje, ali ima u određenom smislu samo simboličko značenje jer tu prave zadovoljštine neće biti. No važno je da je taj proces zatvoren jer da je bilo samo do zemlje gdje se on do 2011. skrivao vjerojatno ne bi bilo ni pravde u ovom obliku”, rekao je Jakovina.

Ističe da je zabrinjavajuće što nikada nismo dobili konkretne odgovore kako je bilo moguće da se Karadžić i Mladić “čuvaju” godinama.

“Ostale su jasne podjele te će u Srbiji i Republici Srpskoj presuda biti dočekana na jedan način, a u Hrvatskoj i BiH na drugi način”, rekao je Jakovina.

13:41 “Memorijalizacija jedan od mehanizama tranzicijske pravde”

Muzej ratnog djetinjstva Sarajevo čuva uspomene na vrijeme odrastanja u opkoljenom Sarajevu, a tim povodom naš reporter Rasim Pavica razgovarao je sa izvršnom direktoricom ovoga muzeja Aminom Krvavac koja je rekla da je memorijalizacija jedan od mehanizama tranzicijske pravde.

Po istraživanjima se ističe da je rat posebno traumatičan za djecu i da treba o tome voditi posebno računa kroz memoriju i procese suočavanja.

Više na ovom linku.

N1

13:39 Zastava s ljiljanima i mjestima stradanja u BiH na ogradi suda u Hagu

Zastave su okačile preživjele žrtve genocida u Srebrenici, bivši logoraši, majke iz raznih bh. mjesta koje su izgubile svoje sinove, muževe, očeve…

Kako javlja reporterka BIRN-a, većina njih kazali su kako se nadaju da će u drugim općina biti utvrđeno da se dogodio genocid. Neki su posebno isticali Prijedor i zločine koji su se tamo dogodili.

Više na ovom linku.

BIRN BH

13:32 Porodice žrtava zločina u Zvorniku očekuju potvrđivanje doživotne kazne Mladiću

U Zvorniku i okolini danas se čeka konačna presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću, a porodice žrtava očekuju da pravda bude zadovoljena i da sud u Hagu potvrdi Mladiću doživotnu kaznu zatvora.

Na osnovu podataka Instituta za nestale osobe u BiH, na području Zvornika nestale su 2.134 osobe, dok je od tog broja dosad identifikovano 1.426 žrtava, dok se za još oko 700 osoba traga. Na ovom području ekshumacije su rađene na 217 lokacija, masovnih grobnica.

Islam Mehmedović u Srebrenici je ostao bez oca i za njega nikakva kazna nije zadovoljenje pravde.

Više na ovom linku.

N1

13:21 Amor Mašović: Mladić je dvostruka kukavica

Amor Mašović iz Instituta za nestale osobe BiH, kazao je kako se još uvijek traga za oko 5.500 nestalih osoba u BiH. Oko 2.000 je pronađeno ranije i nalazi se u 13 mrtvačnica, ali ne mogu biti identifikovani jer nemaju živih srodnika. Kao svjedok najgorih zločina, nada se da će Ratko Mladić biti ponovo osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Poručio je kako je on “dvostruka kukavica”.

Mašović je godinama radio na iskopavanju kostiju ubijenih građana BiH. Mnoga tijela su skrivena u jezerima, rijekam i zemlji širom BiH. Neće svi biti pronađeni.

“Neki su fizički spaljeni poput djece u Višegradu, neki su dobro skriveni, neki su dobro raskomadani”, kazao je Mašović.

Ističe kako danas, uoči iziricanja drugostepene presude Ratku Mladiću, osjeća dozu strepnje.

Više na ovom linku.

N1

13:19 Majke Srebrenice: Cijelom Bosnom bijeli su nišani, uzeli su naše najmilije

Majke Srebrenice uoči konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću očekuju zadovoljenje pravde uz podsjećanje da je svako ročište, svaka priča i razgovor o suđenju i godišnjici genocida veoma bolno.

Nura Mustafić je u genocidu u Srebrenici izgubila tri sina i muža, a za Anadoliju je kazala da je osjećaj uoči izricanja konačne presude jako težak.

Cijelom Bosnom bijeli su nišani. Srebrenica je bila zaštićena zona, a vidite opet šta se je desilo. Uzeli su najmilije od svakoga, nije samo kod mene, kod sviju. Važno je da se zna da je on počinio genocid nad cijelom Bosnom i Hercegovinom. Teško je“, kazala je Mustafić.

I Refija Hadžibulić će izricanje presude pratiti u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Više na ovom linku.

N1

13:09 Vasvija Vidović, pravnica, koja je godinama i bila uključena u rad Tribunala u Haagu kazala je da vjeruje da će pravo i pravda biti zadovoljeni u konačnoj presudi Ratku Mladiću.

“Nadam se da hoće. Ne mogu da vjerujem da ona može biti izmijenjena u bitnim dijelovima. Nadam se da hoće”, istaknula je Vidović.

Denis Džidić, urednik BIRN-a koji godinama pravi rat Tribunala i Mehanizma nakon njega, kazao je da postoji vjerovatnoća da se Mladić ne pojavi na izricanju presude, ali je dodao da konačne informacije o tome nema.

“Nemamo konačnu informaciju. Odbrana je tražila odgodu, advokati su tražili da se odgodi jer Mladić želi da obojica advokata budu prisutni. Signal je da je odobrana rekla da će pravni savjetnik biti prisutan. To je signal da će biti prisutan – ali nemamo informacija”, dodao je.

Više na ovom linku.

N1

12:57 Oglasio se njegov sin: Hoće li se Ratko Mladić pojaviti pred sudijama u Hagu?

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove danas izriče pravosnažnu presudu ratnom komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću koji je u prvostepenoj presudi osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Njegov sin Darko kaže da se Mladić se osjeća dobro i spreman je da se pojavi pred Žalbenim vijećem u Hagu.

Darko Mladić rekao je za RTRS da je jutros razgovarao sa ocem i da vjeruje u oslobađajuću presudu.

Ratko Mladić osuđen je  zbog genocida (po jednoj tački), zločina protiv čovječnosti (po pet tačaka) i za ratne zločine (po četiri tačke). Nije osuđen za genocid u šest bh. općina tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

Konkretno, oglašen je krivim i osuđen za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine, najteži zločin počinjen na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Više na ovom linku.

N1

12:43 Potočari uoči presude Mladiću: Čeka se pravda za sinove, muževe, očeve, braću…

U krugu Memorijalnog centra Potočari pratit će se izricanje konačne presude Ratku Mladiću, komandantu Vojske Republike Srpske.

U Potočare su stigli Fata Gobeljić, Aiša Omerović, Refija Hadžibulić, Nura Mustafić, Ferida Jusić, Zula Jakubović, Nedžiba Salihović… One čekaju pravdu za svoje sinove, muževe, očeve i braću.

Više na ovom linku.

N1

12:40 U Banjaluci postavljen transparent podrške Mladiću: Ti si ponos RS

U Banjaluci jutros je osvanuo transparent podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću. Transparent je okačen na jedan od pješačkih mostava iznad ceste.

“Ne priznajemo haške odluke. Ti si ponos Srpske Republike”, piše na transparentu. Pored je stavljena i slika vojnučke kape po kojoj je Mladić bio prepoznatljiv tokom rata u BiH.

Više na ovom linku.

Transparent podrške Ratku Mladiću u Banjaluci
N1

12:37 Munira Subašić uoči presude Mladiću: On je neprijatelji i majki Srpkinja

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa”, kazala je jutros u Hagu da ne vjeruje da će Ratko Mladić biti oslobođen u drugostepenom postupku.

“Ne mogu da vjerujem. Do sada je sud radio pravilno i pravdeno. Ako to uradi, onda će biti na stubu srama, a mislim da niko ne želi da bude na stubu srama”, istakla je.

Kazala je šta očekuje.

Više na ovom linku.

N1

12:32 Odbrana je pokušala odgoditi izricanje presude

Mladićevi advokati tražili su da se izricanje presude odgodi s obzirom na to da ne mogu da prisustvuju objavi u Haagu. Kako je navedeno u podnesku koji su poslali Žalbenom vijeću, jedan od advokata Dragan Ivetić ne može da bude prisutan zbog bolesti, a Branko Lukić zato što mu to ne omogućava sam Mladić.

Mladić je tražio, kako je navela Odbrana, da u sudnici moraju prisustvovati obojica branilaca.

Nakon što je Žalbeno vijeće odbilo ovaj zahtjev Mladićeve odbrane, tražili su da umjesto njih izricanju prisustvuje pravna savjetnica Peta-Luiz Bagot.

Mladić je više puta tražio da se postupak odgodi zbog zdravstvenog stanja, kao i da ga se pusti na liječenje u Rusiju, ali je ovo više puta odbijano. Tokom izricanja prvostepene presude se također žalio na visok pritisak, nakon čega je uklonjen iz sudnice.

Ratko Mladić u Haagu
Ratko Mladić u Haagu (N1)

12:31 Građani Prijedora očekuju oslobađajuću presudu Mladiću (VIDEO)

Uoči izricanja drugostepene presdue Ratku Mladiću, građani Prijedora koje smo anketirali smatraju da Mladić treba biti oslobođen.

“Trebalo bi da ga oslobode. On kao pojedinca nije ubijao nikoga. Šta se dešavalo, dešavalo se na sve tri strane. Samo jedna se strana opterećuje”, kazao je jedan prolaznik.

“Očekujem oslobađajuću presudu, zato što je postupao vojnički, a ne kao kriminalac”, dodao je njegov sugrađanin.

Više na ovom linku.

N1

12:25 Sa posebnom pažnjom današnju konačnu presudu prate srebreničke majke.

12:10 Helena Eggleston, glasnogovornica MMKS-a govorila je o današnjem izricanju presude Ratku Mladiću. Ona je govorila o uslovima u kojima će se izricanje odvijati kao i da će trajati “oko sat vremena”. Izricanje presude počinje u 15 sati. Videoprijenos sa pola sata zakašnjenja.

Eggleston je otkrila kako je “sve spremno” za izricanje presude Mladiću.

“Žalbeno vijeće će izreći presudu u ovom predmetu. Akreditovan je veliki broj novinara, što stranih što domaćih. Preko 80”, kazala je on. Dodala je kako će zbog pandemijskih restrikcija mali broj reportera prisustvovati presudi.

“Također, zbog COVID-19 neće biti prisutnih osoba u galeriji sudnice. Već samo u auli Mehanizma. Predstavnici žrtva i diplomatskog kora, ali i drugi, pratit će izricanje u posebnim prostorijama. I pod striktnim mjerama vezanima za pandemiju”, otkrila je Eggleston.

Na pitanje kakvo je zdravstveno stanje Ratka Mladić? I da li će biti u mogućnosti da prisustvuje izricanje presude, Eggleston nije htjela komentarisati.

Više na ovom linku.

Helena Eggleston
Helena Eggleston (BIRN BiH)

12:00 Na televiziji N1 možete pratiti Specijalni program povodom izricanja ove historijske presude, a uz to donosimo svjedočenja, analize i reakcije sa brojnim gostima u programu N1.

Naši reporteri izvještavaju uživo iz Haga, Srebrenice, Prijedora, Sarajeva, Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Beograda i Zagreba.

Iz dva studija, kroz 7 sati programa s vama će biti Emina Pazalja, Nikola Vučić i Zvonko Komšić.

Konačna presuda, utorak od 12 sati, samo na N1. Program UŽIVO pratite putem OVOG LINKA.

N1

11:51 Ko su sudije koje će izreći konačnu presudu Ratku Mladiću

Žalbenim vijećem koje će u utorak izreći pravosnažnu presudu Ratku Mladiću predsjedava Prisca Matimba Nyambe, sutkinja iz Zambije, a članovi vijeća dolaze iz Maroka, Jamajke, Gambije i Ugande.

Među njima, u okvirima predmeta koji se tiču proteklog rata, izdvaja se ime zambijske sutkinje Price M. Nyambe. Ona je u predmetu protiv Zdravka Tolimira imala izdvojeno mišljenje, u odnosu na ostale članove sudskog vijeća.

Više na ovom linku.

N1

11:38 U rodnom mjestu Mladića: “Treba da bude pušten, da provede ostatak godina kući”

U iščekivanju sutrašnje drugostepene presude bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, ekipa N1 posjetila je njegovog rodno mjesto, selo Božanovići u opštini Kalinovik.

Mladićev rođak Zoran Mladić priča nam, da su Mladićeva braća preminuli u posljednjih nekoliko godina. Smatra da je presuda njegovom rođaku nepravedna.

“Da je pravde ne bi ni bio tamo. Njemu tamo mjesto ne pripada. Nikakav on zločin uradio nije. A sad što su oni njega osudili i što ga sude, to je njima na čast. Ja bih mu poručio sa ovog mjesta, ako me čuje, da se drži čvrsto kao što se i držao. Da bude ono što jeste. Ostaće legenda srpskog naroda, junak i heroj, pa šta bude da bude”, kazao je Mladićev rođak.

Više na ovom linku.

N1

11:36 Ratko Mladić, od godina skrivanja do presude za genocid

Konačna presuda Ratku Mladiću, prvostepeno osuđenom ratnom zločincu, pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS) u Hagu bit će objelodanjena danas. Presuda dolazi sedmicu nakon što je u Bosni i Hercegovini obilježen Dan bijelih traka, podsjećanje na zločine nad više od tri hiljade nesrpskih civila ubijenih u Prijedoru 1992. godine, među kojima je, prema podacima Saveza logoraša BiH, bilo 102 djece.

Prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prije četiri godine Mladić je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti u 15 općina u Bosni i Hercegovini, opsadu, snajpersko djelovanje i terorisanje građa Sarajeva od 1992. do 1995. i držanje pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja.

Od 11 tačaka optužnice, Mladić nije osuđen po jednoj, za genocid u šest bosanskohercegovačkih općina u kojima su u ratnom periodu jedinice pod njegovom komandom imale kontrolu i činile zločine nad nesrpskim stanovništvom. Među tim općinama je i Prijedor.

Više na ovom linku.

N1

 

11:31 Serge Brammertz: Uradili smo sve što smo mogli da dokažemo genocid u pet opština

U intervjuu za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) uoči konačne presude Ratku Mladiću, glavni tužilac Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Serge Brammertz govori o šansama da Mladić bude osuđen za genocid u opštinama 1992. godine, ali i potrebi donošenja zakona o zabrani negiranja ovog zločina u BiH, pomirenju i procesuiranju predmeta “A” kategorije koji su iz Haaga prebačeni u BiH.

11:26 Svjetski mediji o konačnoj presudi Ratku Mladiću

Danas se pred haškim sudom očekuje izricanje konačne presude u suđenju protiv Ratka Mladića za ratne zločine tokom rata devedesetih u Bosni i Hercegovini, a svjetski mediji su događaj najavili na svojim naslovnicama.

The Guardian podsjeća kako “bosanski krvnik” na sudu iščekuje konačnu odluku o svojoj žalbi na prvostepenu presudu za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, odnosno odluku Žalbenog vijeća na žalbu tužiteljstva kojom se traži proširenje presude za genocid.

Britanski medij ističe kako će izricanje presude ispred zgrade tribunala pratiti majke nekih od osam hiljada muškaraca i dječaka ubijenih u “najgorem krvoproliću na europskom tlu od Drugog svjetskog rata”.

Više na ovom linku.

UN-IRMCT/Leslie Hondebrink-Hermer/Handout via REUTERS/File Photo

11:24 Na dan kada se iščekuje izricanje presude Ratku Mladiću pred UN-ovim tribunalom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, gdje je prvostepeno osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločin protiv čovječnosti, preživjeli građani 43-mjesečne opsade Sarajeva se nadaju da će pravda biti zadovoljena.

Mladić je pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju 2017. godine između ostalog osuđen i za teroriziranje civila Sarajeva tokom opsade grada koja je trajala 43 mjeseca, što je najduža opsada jednog glavnog grada ikad zabilježena u svijetu.

Opširnije OVDJE. 

11:15 Advokat Anto Nobilo, koji ima iskustvo Haškog suda, govorio je o njegovim očekivanjima da li će prvostepena presuda biti potvrđena, kao i kazna doživotnog zatvora u današnjoj drugostepenoj presudi Ratku Mladiću. Kako je naveo, danas će biti potvrđena osuđujuća presuda Mladiću.

Na upit da li očekuje povrđivanje prvostepene presude danas, Nobilo kaže da je nezahvalno uvijek predviđati presude.

“Presude donose suci koji su sudjelovali u suđenju. Nitko od nas nije svaki dan bio u suđenju da bi znao i mogao procijeniti precizno kakvi su dokazi. Međutim, iz mog nekog općeg iskustva, iz nekih ranijih presuda, prije svega Karadžiću, sa priličnom dozom sigurnosti mogu reći da bi danas trebala biti potvrđena presuda u svim bitnijim točkama uključujući i genocid u Srebrenici. Ako pažljivo iščitivate prvostupanjsku i drugostupanjsku presudu Karadžiću, onda tamo imate Mladića. Imate opis njegove kaznene odgovornosti, imate pravne kvalifikacije, a u pravilu sudska praksa se stvara preko presuda i teško da bi jedna presuda išla drugačije, kontra već postojeće pravomoćne presude. Radi toga, mogu ovdje napraviti jedan izuzetak jer imamo ogledni primjer Karadžićeve presude i reći da će danas biti potvrđena osuđujuća presuda Mladiću u onim okvirima u kojima je bio osuđen u prvom stupnju”, naveo je Nobilo za N1.

Opširnije OVDJE.

11:11

Specijalni program N1 povodom izricanja presude Ratku Mladiću

General Vojske Republike Srpske suočit će se sa optužbama koje mu se stavljaju na teret. Hoće li biti zadovoljeni pravo i pravda?

VEZANE VIJESTI

U utorak pratite Specijalni program povodom izricanja ove historijske presude, a uz to donosimo svjedočenja, analize i reakcije sa brojnim gostima u programu N1.

Naši reporteri izvještavaju uživo iz Haga, Srebrenice, Prijedora, Sarajeva, Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Beograda i Zagreba.

Iz dva studija, kroz 7 sati programa sa vama će biti Emina Pazalja, Nikola Vučić i Zvonko Komšić.

Konačna presuda, utorak od 12 sati, samo na N1.

11:00

Konačna presuda

Drugostepenu i konačnu presudu će, kako je iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) najavljeno, izreći sudije Žalbenog vijeća – Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N’gum, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i novoimenovani sudija Mustapha El Baaj.

Optužnica Haškog tužilaštva Ratka Mladića kao jednog od ključnih aktera udruženih zločinačkih poduhvata (UZP) u BiH, između ostalog, tereti za namjeru trajnog uklanjanja/progona Bošnjaka, bosanskih Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva s velikih dijelova Bosne i Hercegovine.

Tok događaja pratite iz minute u minut na N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare