Varhelyi sutra stiže prvi put od formiranja vlasti, kakvu korist BiH ima od toga

Vijesti 16. maj 202319:53 0 komentara
N1

Komesar za proširenje Evropske Unije Oliver Varhelyi sutra stiže u Sarajevo. Provjerit će kakvo je stanje s neophodnim reformama na evropskom putu. Sjednica Vijeća ministara prošle sedmice donijela je pozitivne signale. Međutim vrlo brzo su stigli i negativni.

“Sve je na papiru”, poručio je Elmedin Konaković komentirajući navode Milorada Dodika kako nacrt Zakona o VSTV-u , ali i vanjskim poslovima BiH neće proći parlamentarnu proceduru. Zakoni su u nacrtu usvojeni na posljednoj sjednici Vijeća ministara koja je slavobitno označena kao jedna od najusješnijih u historiji njegovog postojanja. Samo dan kasnije Milorad Dodik konstatovao je da je tamo prošlo mnogo toga što nije trebalo..

A kakvu korist bi mogla imati od sutrašnje posjete evropskog komesara za proširenje, Olivera Varehljija Sarajevu, koji dolazi prvi put od formiranja vlasti.

Evropa je spremna da pomogne podvukla je šefica diplomacije Kraljevine Belgije koja je danas u Sarajevu sa svojim bh. kolegom potpisala Memoranudum o razumijevanju između dvije zemlje.

Navela je brojne reforme koje stoje na evropskom putu BiH, 14 prioriteta, posebno istaknula izmjene Ustava i Izbornog zakona. Koliko politika Milorada Dodika udaljava BiH od evropskog puta, posebno u kontekstu bliskih odnosa koje njeguje sa Vladimirom Putinom, odgovorila je:

“Sa zabrinutošću gledamo šta radi gospodin Dodik, slušamo priču koja vodi ka ka podjeli BiH. Mi smo naklonjeni u EU jednistvu u različitosti i više danas nego ikad ranije, smatramo da na tom geopolitičkom nivou treba jedinstveno djelovati .. Želimo da naglasimo da BiH predstavlja porodicu koja pripada Evropkoj uniji i naredne godine, kada preuzmemo predsjedavanje Evropskom unijom to ćemo snazano potencirati”, kaže Hadja Lahbib.

Opširnije u prilogu Tine Jelin Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!