Važne teme na stolu narednog NATO zasjedanja u Viljnusu: Ima li mjesta za BiH?

Vijesti 12. jun 202307:00 0 komentara
Reuters

Na nebu iznad Njemačke uskoro počinje najveća zrakoplovna vježba NATO-a - Air defender 23. Neki kažu povijesna. 250 zrakoplova uz sudjelovanje 25 zemalja. Ova demonstracija moći dešava se uoči NATO samita u Viljnusu, sredinom srpnja. Važne odluke su na stolu, no ima li mjesta za Bosnu i Hercegovinu?

Mnogi vjeruju kako će predstojeći NATO samit u Viljnusu biti historijski. Ključne teme jačanje odbrambenih kapaciteta Ukrajine, članstvo Finske i Švedske, izbor rukovodstva. Koliko će u aktuelnoj globalnoj sigurnosnoj krizi biti prostora za ozbiljno razmatranje jačanja kapaciteta u BiH?

“Prošle godine ja sam poslao jedno pismo zamjeniku sekretara NATO-a, na madridskom Samitu je to pismo razmatrano i na temelju njega je eksplicitno rečeno, NATO kreirao Defence capacity building za Zapadni Balkan sa težištem na BiH i mi kao rezultat tog koncepta imamo već značajan doprinos povećanog, pojačanog NATO prisustva i podrške sigurnosnim i odbrambenim strukturama, ja očekujem i sasvim je prirodno da će ovaj Samit ići i korak dalje”, istakao je Selmo Cikotić, bivši ministar sigurnosti BiH.

Prije svega, kaže Cikotić, u smjeru borbe s dezinformacijama i cyber napadima iza kojih stoje ruske službe. A kada je riječ o rezultatima madridskog NATO samita, 20 hiljada eura, leglo je na račun Oružanih snaga Bosne i Hercegovine prije nekoliko dana. Ček je uručio slovački ambasador u ime NATO saveza. Plan je uložiti novac u bataljonsku grupu lake pješadije.

“Slijede bolji dani za Oružane snage i ovo su sve odbrambeni kapaciteti, širenje tih kapaciteta, ovdje je devet projekata za odbranu BiH i tri projekta za sigurnost BiH”, navodi Zukan Helez, ministar odbrane BiH.

Više u prilogu Adise Imamović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!