Većina mladih u BiH skeptična brzinom kojom će vlasti napredovati na evropskom putu: Želje su jedno, mogućnosti drugo

Vijesti 24. mar 202419:13 2 komentara

Prema istraživanju Instituta za mlade KULT iz 2019. godine čak 80 % mladih želi u EU. Do danas ih je većina i stigla do obećanih zemalja odlazeći iz BiH jer su prepoznali spor napredak u reformama kao uzrok problema. Nadaju se da će se otvaranjem pregovora situacija promijeniti.

Aldin Vrškić, iz međunarodnog projekta We make democracy skeptičan je kao i većina mladih u BiH brzinom kojom će vlasti napredovati na evropskom putu. Želje su jedno, a mogućnosti sasvim nešto drugo.

Aldin Vrškić, Trener u projektu “We make democracy”:

“Mladi žele u Eu i idu u velikom broju. Ova situacija može malo promijeniti stvari, ali nisam baš previše optimističan jer je tek sada pravi posao ispred političara, a svi smo jako skeptični oko toga kako će raditi, neke i lično poznajem i znam da iako optimistično pričaju znaju da će stvari jako teško ići”.

Teško će biti napraviti funkcionalni sistem države i bolje prilike za zapošljavanje, priznavanje sposobnih a ne podobnih i mogućnost sudjelovanja u odlukama vlasti što mladi u konačnici samo i žele. Gotovo 53 % onih koji odlaze za razlog navode zaposlenje, a 80 % njih već se informisalo o eventualnom napuštanju BiH. Smatraju da je bolje obrazovanje ključno.

Jasmina Banjalučkić, odjel za razvoj politika prema mladima:

“Mladi vjeruju da kvalitet obrazovanja nije adekvatan ne priprema ih za tršište rada, a upravo evropski programi poput garancije za mlade nude rješenja koja bi mogla BiH pripremiti za tršište rada.”

U narednih 50 godina Bosna i Hercegovina bi mogla ostati bez milion i po stanovnika, podaci su istraživanja Ujedinjenih nacija. I dok političari već broje nezarađeni novac iz fondova, mladi upozoravaju da fokus treba biti na drugim stvarima.

Samir Mahmić, organizacijski razvoj Instituta za mlade:

“Svi očekujemo da će sada silni novci doću u BiH i zaista postojat će mnogi fondovi kojima ćemo imati pristup, ali da fokus stavimo na interno uređenje i kreiranje zakona koji će definitivno napraviti promjenu i omogućiti mladima da ostanu u BiH a ne da teže tome da je napustimo u trenutku kada pristupimo EU.”

Zeleno svjetlo iz EU za BiH nije iznenadilo mlade iz evropskih zemalja. Svoje vršnjake iz BiH smatraju kulturološki bliskim i vjeruju u brzi ulazak BIH u evropsku porodicu.

Alesio Sotro, Švicarska:

“Ja sam iskreno mislio da ste vi već u EU, kada sam došao ovdje vidio sam da niste, ali iskreno mislim da ste vi već dio EU.”

Zašto to mislite?

Bio sam u Hrvatskoj i veoma ste slični, ljudi i sve ostalo, mislim da imate divnu kulturu i da ste odavno dio EU.”

Ankete pokazuju da čak 80 % mladih u BiH žele u EU. Njihovi zahtjevi prema vlastima su jasni. Oni žele više biti uključeni u odlučivanje o njihovim životima, ali i bolje obrazovanje koje će ih učini konkuretnim na tršištu rada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare