Vedranu je rak testisa dijagnosticiran u 32. godini. Od tada je redovan na pregledima, uz poruku: Stigma ne smije da postoji

Vijesti 23. nov 202317:46 0 komentara
N1

Ostavljanje brade i puštanje brkova, aktivnost je kojom se u svijetu na simboličan način obilježava Movember, mjesec posvećen muškom zdravlju. Fokus je na zdravstvenim problemima kao što su rak prostate i rak testisa koji pogađaju muškarce najčešće između 15 i 39 godina. U Banjaluci u okviru Movembra za obilježavanje ove aktivnosti, pobrinule su se kao i do sada banjalučke "Superbrke". Ovaj put otišli su korak dalje i organizovali panel diskusiju. Sve u cilju prevazilaženja stigme i ukazivanja na važnost pregleda i samopregleda.

Vedranu Simonoviću sa 32 godine dijagnostifikovan je rak testisa. Bolovi koje je osjetio upućivali su samo na jedno. Znao je, kaže. No, trebalo je proći kroz period liječenja koji je slijedio. Borba je trajala puna tri mjeseca. Pune bolnice, zbog tada aktuelne pandemije korona virusa bile su otežavajuća okolnost. No, imao je, kaže, sreće.

“U trenutku kada vidite promjene na svom tijelu, otprilike već znate šta se dešava jer znate da je to nešto sa čim se niste do sada susretali tako da negdje sam prepostavio da se može raditi o tome, naravno kao i svako kad ima neki problem čita prvo na internetu i onda sam odlučio da prestanem to da radim i da se javim ljekarima. Sreća moja je bila ta da sam poznavao doktoricu koja se bavi baš time”, priča Vedran.

Vedran se na redovne preglede nije javljao. Muški, iskreni i otvoreni razgovori, izostali su. No, nije on jedini. Stigma među “jačim” spolom postoji iz više razloga.

“Pa hajmo redom, odnos sa roditeljima, odnos sa vlastitim identitetom, pošto je za muškarce zapravo seksualni identitet jako važan izvor za sve kasnije identitete koji se na to nadovezuju, zatim odnosi sa osobama suprotnog spola ali i odnosi sa osobama istog spola upravo zbog te nevidljive barijere da kažemo jedni drugima, ‘ej možda mi je malo frka, možda imam neki problem'”, kaže Ognjen Tadić, psiholog.

U misiji prevazilaženja nevidljivih barijera, odnosno stigme, i ovaj put našle su se banjalučke “Superbrke”. Iz kafane u Dom omladine na diskusiju. Više od 10 godina, Brke ukazuju na važnost prevencije. U još uvijek donekle tradicionalnom i patrijarhalnom društvu, najveći problem leži u ruralnim sredinama.

“Jer prethodnih godina smo imali slučajeve da kažem nekih manjih mjesta gdje su pacijenti koji su dolazili se stidjeli da kažu da imaju neki problem tako da mislim da mi muškarci između sebe ne pričamo o tome otvoreno i iskreno kao žene”, poručuje Zoran Šišić, predsjednik udruženja “Superbrke”.

A evo i zašto:

“Pa zato što je preči fudbal, žene su preče, preče su uvijek neke druge stvari muškarcima”, kaže Danijela Dakić, moderator skupa.

A ne bi trebalo da je tako. Da bi stereotip, tabu, neznanje, šta god da je, nestalo, banjalučke Brke pobrinule su se da na provokativan i originalan način i najave ovogodišnu kampanju naziva “Kontroliši se malo”.

Akcija, osim edukativnog karaktera ima i humanitarni. Brijanjem brade, odnosno ostavljanjem brkova, učestvujete u donacijama za Milana Mitrića iz Šipova, pacijenta Klinike za onkologiju UKC RS. A osim na nekoliko lokacija u Banjaluci, prikupljaće se u još dva grada u BiH, Prnjavoru i Kozarskoj Dubici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!