Veliki broj ljudi ispred Suda BiH uoči ročišta Dodiku, stigli i njegovi funkcioneri (FOTO)

Vijesti 20. dec 202312:29 0 komentara
F.Z./N1

U Sudu Bosne i Hercegovine danas bi u 13 sati trebalo biti održano ročište predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika RS Milošu Lukiću. Ispred Suda BiH okupio se veći broj građana, ali i medija. Stigli su i zvaničnici SNSD-a i Dodikove pristalice. Među prvima su bili Alen Šeranić, Denis Šulić, Nedeljko Elek te Staša Košarac.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Dodik i Lukić terete se za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH. Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića 11. augusta i poslalo Sudu BiH na potvrđivanje, ali Sud je 18. augusta nju vratio Tužilaštvu na uređenje i dopunu. Optužnica je uslijedila nakon što je Narodna skupština RS 27. juna usvojila dva sporna zakona, koje je po redovnoj zakonodavnoj proceduri Dodik potpisao, te su objavljeni u Službenom glasniku RS. Radi se o zakonima koji navode da se odluke Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) više neće objavljivati u ovoj publikaciji, a time ni poštovati u tom bh. entitetu, kao i da se u RS više neće primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH. Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je svojim odlukama od 1. jula poništio oba zakona.

Hoće li suđenje Miloradu Dodiku ponovno biti pomjereno?

Podsjetimo, Dodikova odbrana uputila je zahtjev da se ovaj proces premjesti u Banjaluku, ali je Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbacilo ovaj zahtjev.

Ročište u predmetu protiv Dodika i v. d. direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića odgođeno je 6. decembra pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u Banjaluku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!