Nakon historijskog uspjeha: Bh. matematičari ispričali kako su izgledali zadaci

Obrazovanje 20. jul 202211:31 > 14:16 0 komentara

Bh. matematičari osvojili su 36. mjesto na 63. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Oslu na kojoj su učestvovale 104 države. Ekipa Bosne i Hercegovine napravila je historijski uspjeh osvojivši tri srebrene i dvije bronzane medalje te jednu počasnu pohvalu.

Srebra su osvojili Benjamin Mujkić kao najmlađi osvajač srebrne medalje u BiH, Jovan Vuković i Boris Stanković, bronze Marko Dimitrić i Haris Imamović, a počasnu pohvalu Emira Ibrahimović, od čega u Kanton Sarajevo stižu dva srebra, jedna bronza i počasna pohvala.

Liderka ekipe je bila Adisa Bolić, a zamjenik Milislav Knežević.

Trenutno ekipa Bosne i Hercegovine stoji na 36. mjestu mjestu u konkurenciji 104 države što je najbolji ekipni plasman u historiji naše države u posljednih 20 godina.

“Nama su ovi uspjesi očekivani. Ovo je plod dugogodišnjeg rada”, rekao je za N1 mentor Admir Beširević.

Profesor je u nastavku pojasnio da imaju u cilju pomjeriti sistem takmičenja za ranije kako bi se omogućilo talentiranim učenicima da se takmiče u starijim razredima.

“Ovo je neko neslužbeno Svjetsko takmičenje iz matematike pa smo s toga posebno ponosni što smo našoj zemlji donijeli srebrne medalje. Postao sam drugi najuspješniji učenik iz BiH u historiji ovog takmičenje”, kazao je Boris Stanković.

Inače, Benjamin Mujkić se takmiči od svog petog razreda, stoga su ga često nazivali čudom od djeteta.

Takmičari su u nastavku objasnili kako izgleda jedan matematički zadatak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!