(VIDEO) Novinari u nekoliko bh. gradova pale svijeće za ubijene kolege u Gazi: “Da ih nije bilo, ne bismo ni znali razmjere zločina”

N1

Novinari u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova pridružili su se aktivnostima Međunarodne federacije novinara, Nacionalnog sindikata novinara Velike Britanije i Sindikata novinara Palestine u kampanji zaštite svih novinara, novinarki i medija koji izvještavaju iz Pojasa Gaze. Stoga će se u nekoliko bh. gradova za novinare ubijene izvještavajući iz Gaze zapaliti svijeće i položiti vijenci. To je učinjeno i ispred Vječne vatre u Sarajevu, odakle generalna sekretarka Udruženja BH novinari, Borka Rudić, za N1 poručuje da novinari, bez obzira, odakle izvještavali moraju imati sigurne uslove, te da je ovakve poruke posebno važno poslati iz Bosne i Hercegovine, gdje je tokom rata ubijeno 80 novinara i medijskih radnika.

“Novinarstvo je javno dobro, da nema novinara, mi ne bismo ni znali kolike su razmjere zločina i koliko je ljudi ubijeno u Gazi. A za četiri mjeseca tamo je ubijeno najmanje 99 novinara. Danas im odajemo počast”, rekla je Rudić.

Dodala je kako je posebno važno da se ovakva poruka pošalje iz glavnog grada Bosne i Hercegovine, s obzirom da je tokom ratnih dejstava u zemlji tokom devedestih ubijeno 80 novinara i medijskih radnika. Nijedan počinilac zločina nije kažnjen, ni 30 godina kasnije.

Rudić je podsjetila da su u Gazi novinari često meta ciljanih ubistava, te da bi kao osobe na svom radnom zadatku prema standardima međunarodnog humanitarnog prava morali biti zaštićeni.

Svijeće zapaljene i na Trgu Krajine u Banjaluci

I grupa novinara okupljena oko Kluba novinara Banjaluka danas je na Trgu Krajine u Banjaluci zapalila svijeće za sve novinare i medijske radnike ubijene u Pojasu Gaze. Održana je i minuta ćutnje.

“Paljenje svijeća i počast ubijenim novinarima je najmanje što u ovom trenutku možemo uraditi za sve naše koleginice i kolege, te poslati poruku kako je nedopustivo ubijenje novinara, bez čijeg izvještavanja svijet ne bi znao šta se dešava u zonama ratnih sukoba”, naglasili su organizatori.

Na simboličan način počast odata i u Tuzlanskom kantonu

Na simboličan način u krugu Radio-televizije Tuzlanskog kantona danas su novinari i novinarke te medijski radnici odali poštu poginulim kolegicama i kolegama u izraelskoj agresiji na Gazu.

“Od početka rata u Gazi više od 90 kolegica i kolega i drugih medijskih radnika su izgubili život. Izgubili su život u želji i namjeri da izvrše svoj profesionalni zadatak, odnosno da svijetu prenesu šta se zapravo tamo događa. Mnogi su poginuli praktično prilikom snimanja, neki s porodicama. Svjedoci smo da su stradale čitave porodice pojedinih kolega”, rekao je Marko Divković, predsjednik Udruženja “BH novinari”.

Anadolija

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!