(VIDEO) Plenković najavio dolazak u BiH sa Ursulom von der Leyen i Markom Rutteom

Vijesti 15. dec 202317:25 2 komentara

Čelnici Evropske unije odlučili su u četvrtak započeti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom. Unija je također dodijelila Gruziji status zemlje kandidata, kojoj je prethodno uskraćena takva titula. Osim toga, EU će "otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom kada se postigne potreban stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo".

Naime, kako je pojašnjeno BiH ima šansu do marta naredne godine da usvoji neophodne zakone i dokaže da je uradila dovoljno na EU putu, a onda će Evropska komisija usvojiti izvještaj o napretku naše zemlje, kako bi odlučila o sljedećim koracima.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković nakon Evropskog vijeća kazao je kako se očekuje da bi uskoro trebao stići u posjetu BiH.

“Izrazito povoljan zaključak za Bosnu i Hercegovinu, koji je praktički gura prema otvaranju pregovora. I to, nadam se, ukoliko ispune još neke kriterija, već na Evropskom vijeću u martu. Zadužili smo Evropsku komisiju da podnese novi izvještaj samo o BiH”, kazao je.

Potom je dodao:

“Dogovorio sam sa predsjednicom Ursulom von der Leyen i nizozemskim premijerom Markom Rutteom da zajednički posjetimo Bosnu i Hercegovinu u narednim mjesecima tj. tjednima i da ih potaknemo na nove reformske napore, kako bi BiH učinila upravo ono za šta se Hrvatska zalaže, a to je da ulovi korak u pristupnom procesu sa ostalim zemljama jugoistoka Evrope”.

Podsjetimo, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je danas predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i svim članovi Europskog vijeća pismo u vezi s jučer održanim sastankom Europskog vijeća.

Opširnije pročitajte ovdje. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare