(VIDEO) Radio u Republici Srpskoj puštao ultranacionalističku pjesmu kojom se slavi Mladić i poziva na rušenje džamija

Vijesti 05. jun 202416:15 8 komentara
vikom radio
SC

Radio VIKOM iz Gradiške pustio je u program pjesmu izuzetno uvredljivog sadržaja za Bošnjake. U pjesmi se vrijeđa islam kao religija, veličaju se ratni zločinci i poziva na progon Bošnjaka.

Čitatelji su nam poslali video u kome se jasno vidi frekvencija i sadržaj koji emituje radio stanica smještena na frekvenciji 91,1 FM stereo.

Upozoravamo da je sadržaj pjesme izuzetno uvredljiv: 

Vlasnik radija i televizije VIKOM iz  Gradiške je Vinko Perić kojeg smo i pozvali kako bi nam dao komentar na puštanje pjesama ovako šokantnog sadržaja na jednoj radio stanici sa frekvencijom koju izdaje RAK BiH, a koji izričito zabranjuje emitovanje takvih sadržaja.

UMJETNA INTELIGENCIJA PUŠTA DINARSKU ROCK DIVIZIJU

Perić nam je kazao da na radiju puštaju četničke i rodoljubne pjesme, ali nikako pjesme koje pozivaju na mržnju.

Kada smo mu pojasnili da se u pjesmi spominje rušenje džamija i protjerivanje Bošnjaka kazao je da muziku na radiju pušta umjetna inteligencija i jedan uposlenik.

“Ne vjerujem da se vrijeđa iko, dajte mi koja to pjesma, puštaju se četničke odnosno patriotske pjesme. Ne dao Bog da se to pušta. To prvi put čujem. Imamo vještačku inteligenciju i osobu koja to kontroliše. Pošaljite mi snimak. Možda je to slučajno učinila vještačka inteligencija. Srpske patriotske pjesme ne smiju nikoga da vrijeđaju. Ne bismo to radili. Pogotovo ne u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo”, kazao je za N1 direktor RTV VIKOM.

Tekst pjesme koja se zove “Mi samo učimo ćirilicu” izuzetno je uvredljiv te ga nećemo objaviti.  Izvodi ga Dinarska Rock divizija grupa koja naziv dijeli sa poznatom četničkom Dinarskom divizijom koju je predvodio zloglasni vojvoda Momčilo Đujić.

Direktoru Periću poslali smo snimak, ali nam do zaključenja teksta nije odgovorio.

Čitatelj koji nam je poslao snimak šokiran je muzikom koju emituje lokalni radio, a zasigurno ni povratnicima nije jednostavno kada sa radija začuju “stihove” u kojima se vrijeđa njihova vjera, poziva na njihov progon, bacanje sa mostarskog mosta. U vezi s ovim poslali smo i dopis Regulatornoj agenciji za komunikacije  (RAK)  – da li im je upućen prigovor i da li će pokrenuti postupak.

Novčane kazne koje izriče RAK za objavljivanje dezinformacija, korištenje govora mržnje, huškanje, ugrožavanje privatnosti, neadekvatan tretman maloljetnih lica i slične povrede kodeksa emitovanja, kreću se u rasponu od 1.000 do 75.000 KM – u zavisnosti od toga koji je član Kodeksa prekršen i koliko teškim RAK ocijeni prekršaj.

Vinko Perić direktor radija u svojoj biografiji naveo je brojne tehničko-obrazovne uspjehe u svojoj karijeri. Naravno, postoji i ona političarska. Perić je, kako smo pronašli u njegovoj biografiji, jedan od osnivača Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj u BiH. U biografiji, pak, ne piše da je naučio umjetnu inteligenciju da pušta četničke i ratnohuškačke pjesme koje pozivaju na progon i ubistva kao i to da je uspio naučiti umjetnu inteligenciju da veliča ratnog zločinca Ratka Mladića.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare