Uhapšeni migranti planirali prenijeti oružje u Hrvatsku, pogledajte mjesto gdje je bio ilegalni kamp (VIDEO)

Vijesti 11. dec 202316:24 0 komentara
Granična policija BiH

Nakon ispitivanja osumnjičenih migranta, koji su uhapšeni u zajedničkoj operativnoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA i Granične policije BiH, na području Donjeg Svilaja, gdje je otkriven improvizirani migrantski kamp, te pronađeno oružje i streljivo, postupajuća tužiteljica uputila je prema Sudu BiH prijedlog mjere pritvora za osumnjičene.

U akciji su uhapšeni Basir Waziri, rođen 1992. godine u Afganistanu, ranije osuđivan zbog zloupotreba droga u Subotici u Srbiji i kojem je izrečena kazna zatvora od šest mjeseci, Nisar Ahmad, rođen 2005. godine u Kabulu u Afganistanu, Bilal Afghan, rođen 2003. godine također u Afganistanu kao i Abdul Qayoom Faqiri (1994.)

Kako je saopšteno, migranti koji su se nalazili u improvizovanom kampu u blizini granice sa Hrvatskom i imali su namjeru da prokrijumčare vatreno oružje i municiju u tu državu.

Granična policija BiH

“Tužilaštvo BiH, SIPA, Granična policija i partnerske policijske i sigurnosne agencije, provode istražne aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti boravka naoružanih migranata na području uz granicu BiH i Hrvatske, jer u dosadašnjim aktivnostima agencija za provedbu zakona, u BiH uglavnom nisu evidentirani naoružani pripadnici migrantske populacije, pogotovo ne u posjedu automatskog naoružanja i streljiva”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenih djela – Udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz članka 249. i Neovlašten promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene iz članka 193. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Predloženo je i određivanje pritvora za četvoricu Afganistanaca.

Prethodnih dana na ovom području bilo je više hapšenja od strane Granične policije. Pripadnici Jedinice granične policije BiH Doljani su 6. decembra u nezakonitom prelasku državne granice, u graničnom pojasu na području općine Ljubuški, zatekli četvoricu turskih državljana koje su u Hrvatsku pokušali da prokijumčare, takođe državljani Turske. Oni su lišeni slobode od strane pripadnika Granične policije BiH na GP Zupci. Krijumčareni državljani Turske su, uz Prijedlog za protjerivanje stranca sa teritorije BiH, predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.

Istoga dana, pripadnici Granične policije su spriječili krijumčarenje deset državljana Turske u graničnom pojasu na području Dervente. Krijumčarenje je otkriveno prilikom nadzora državne granice i kontrolom dva putnička motorna vozila, bh. nacionalnih oznaka. Vozilima su upravljala dvojica državljana BiH koji su prema naredbi dežurnog tužioca Tužilaštva BiH ispitani u svojstvu osumnjičenih zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela Krijumčarenje osoba.

U razmaku od samo 4 dana GP BiH, u šest odvojenih slučajeva, otkrili su 28 osoba afroazijskog porijekla prilikom detaljne kontrole i pregleda teretnih motornih vozila na graničnom prijelazu Donji Svilaj. Radi se o 19 državljana Afganistana, pet državljana Turske, tri Irana i jednom državljaninu Sirije koji su otkriveni među robom u tovarnim prostorima priključnih vozila, nacionalnih oznaka BiH i Hrvatske. Vozilima su upravljali državljani BiH i državljanin Hrvatske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!