Vidović: Vidjet ćete da dokazi pokazuju da se nešto drugo događalo iza scene

Vijesti 29. jan 202109:57 > 10:05 5 komentara
N1

Optuženi u "slučaju Respiratori" danas su u Sudu Bosne i Hercegovine negirali krivnju po optužnici kojom se terete za više krivičnih djela, a u vezi s uvozom 100 respiratora iz Kine.

Advokatica Fadila Novalića, Vasvija Vidović je tokom razgovora sa novinarima kazala kako Tužilaštvu BiH nije bio cilj da istraže ovaj slučaj nego da “kriminalizuju optužene”.

“Vidjet ćete da dokazi pokazuju da se nešto drugo događalo iza scene. Tužilaštvo je tačno znalo šta se dešava iza scene. Duboko sam ubjeđena u ovo što govorim, da dokazi ne slijede ono što piše u optužnici”, navela je Vidović.

Istakla je kako su dokazi pribavljeni na “nezakonit način”.

Dodala je kako glavni pretres mora početi u roku od 30 dana.

“Obično ne držim uvodnu riječ, ali ću napraviti izuzetak”, navela je Vidović te nastavila: “Tužilaštvo BiH je napravilo medija plan sa kojim je kršilo presumciju nevinosti i namjerno kreiralo predođbu o krivnji. Previše je kompleksno sada da objašnjavam”.

Vidović je naglasila kako se “Tužilaštvo mješalo u proces preko posrednika”, te je ocijenila kako ovo afera nema nikakve sličnosti sa suđenjem hrvatskom premijeru Sanaderu jer iza nje, kako je zaključila, stoji politički sukob.

Na pitanje novinara da objasni tvrdnju kako je Državno tužilaštvo imalo “medija plana”, Vidović je odgovorila da to znači kako je Tužilaštvo u medijima “kriminaliziralo bez suđenja”. “Vidjet ćete da je to tako”, kazala je na kraju svoga obraćanja advokatica Fadila Novalića.

Podsjećamo, na današnjem ročištu optuženi Fadil Novalić, Premijer FBiH, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite, pravno lice “F.H. Srebrena malina” Srebrenica i direktor ove firme Fikret Hodžić, te Jelka Milićević, zamjenica premijera Federacije i federalna ministrica finansija izjasnili su se na nisu krivi. Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je početkom januara optužnicu protiv premijera Federacije Fadila Novalića i ostalih u predmetu “Respiratori” za udruživanje radi zloupotrebe položaja, primanja nagrade za trgovinu uticajem, pranja novca i krivotvorenja isprava.

Optužnicom se osim Novalića terete Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite, pravno lice “F.H. Srebrena malina” Srebrenica i direktor ove firme Fikret Hodžić, te Jelka Milićević, zamjenica premijera Federacije i federalna ministrica finansija.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi sa djelima “zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje”, dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

“Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u svezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće”, navedeno je ranije u saopćenju Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva je navedeno da se Novaliću stavlja na teret da je, koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH, osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.

“U tom su se planu, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba ‘F.H. Srebrena malina’ Srebrenica. Ova udružena skupina potom je nabavila 100 komada respiratora ‘ACM812A’ po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti COVID-19, usljed čega je po budžet Federacije BiH nastupila imovinska šteta i omogućeno sticanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podijeljena između pripadnika udružene skupine”, navodi se u saopćenju.

Optužena Milićević se tereti da je počinila kazneno djelo “nesavjestan rad u službi” jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice.

Državno tužilaštvo je saopćilo da se istraga nastavlja protiv više drugih osoba u odnosu na krivično djelo “pomoć učinitelju poslije učinjenog kaznenog djela” u odnosu na postupak nabavke i raspodjele respiratora koji su predmet ove optužnice.

Istragu o nabavci 100 respiratora iz Kine koje je Federacija kupila preko firme “F.H. Srebrena malina”, koja se bavi prodajom voća i povrća, Tužilaštvo BiH je provodilo od maja prošle godine.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare