Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca traži od Parlamenta FBiH da se planira novac za izradu Rječnika bosanskog jezika

Vijesti 24. jan 202417:18 1 komentar
Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca

Povodom razmatranja Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu po hitnom postupku, a na prijedlog Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca poziva zastupnike i delegate, kao i Vladu FBiH, da prilikom konačnog usvajanja Budžeta FBiH za 2024. godinu planiraju stalnu budžetsku stavku – Izrada višetomnog Rječnika bosanskog jezika u minimalnom iznosu od 30.000,00 KM.

Ovaj zahtjev VKBI je na vrijeme uputio premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću i resornoj ministrici za nauku i obrazovanje Jasni Duraković, međutim odgovor nisu dobili.

Kako navode ostaje nejasno da li će Federacija BIH podržati ovaj projekat, odnosno da li je Vlada FBiH u dostavljenom prijedlogu Budžeta FBIH za 2024. godinu planirala ova sredstva.

“Radi se o najznačajnijem, najsveobuhvatnijem i najkomplesnijem naučno-istraživačkom leksikografskom poduhvatu u povijesti Bosne i Hercegovine, koji se radi jednom u stotinu godina u jednom narodu. Izrada višetomnog Rječnika bosanskog jezika radi se u institucionalnom okviru VKBI-a pod autorskom palicom ak.prof.dr. Dževada Jahića od 2001. godine, dakle već 23 godine. Do sada je objavljeno IX tomova, a u završnoj fazi je izrada X i XI toma čije će se promocije održati u 2024. godini. Po gruboj procjeni autora Rječnik bosanskog jezika imaće minimlano XVIII tomova.

Od počeka izrade Federacija Bosne i Hercegovine još uvijek nije instizucionalno prepoznala značaj i važnost ovog projekta i pored mnogobrojnih urgencija, dopisa, apela. Svijest funkcionera je u pogledu temeljnih elemenata identiteta bošnjačkog naroda očigledno je na niskom nivou. Jezik u svakom narodu jeste jedan od temeljnih elemenata nacionalnog identiteta koji kulturno-historijski određuje taj narod, njegovu posebnost, bogatstvo, unikatnost. UNESCO je upravo prepoznavajući značaj jezika kao bogatsva naroda u svijetu odredio 21. februar kao svjetski dan maternjeg jezika”, navodi se u saopćenju.

Između ostalog, u saopćenju se navodi kako u Bosni i Hercegovini na Popisu 2013. godine 54 posto građana BIH, dakle ne samo Bošnjaka, se izjasnilo da im je matrenji jezik bosanski.

“Gospodine premijeru, ministri, zastupnici delegati u Parlamentu FBIH, identitet bošnjačkog naroda ne brani se javnim floskulama, ispraznom retorikom i glasnoćom već podrškom projektima koji prezentiraju i unapređuju elemente identiteta bošnjačkog naroda u oblastima jezika, književnosti, historije, kulture. Nažalost, prinuđeni smo javno apelirati na podršku izradi višetomnom Rječniku, da se u okviru raspoređivanja milijardi KM planiraju i mizerna sredstva za ovaj izuzetno važan projekat za bošnjački narod. Ovakve projekte u svim država svijeta iniciraju i pokreću državnici i nije zapamćeno da se javno apeluje na vlast i parlament za podršku ovakvim strateškim projektima. Nažalost u BIH nema minimalne samosvjesti o vlastitom identitetu, a pogotovo o značaju ovakvih projekata za Bosnu i njen matični narod”, zaključeno je u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare