“Vijeće ministara BiH palo na prvom ozbiljnom ispitu”

Vijesti 08. feb 202322:33 2 komentara

"Možemo reći da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine palo na ispitu", rekao je ministar vanjskih poslova i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković u Pressingu, govoreći o tom što Vijeće ministara nije donijelo odluku da pošalje spasioce u Tursku već su to same uradile entitetske vlade.

“Entiteti požurili”

“Nisam htio u prvi mah ispolitizirati ovu priču. Naše kolege su reagovale – entiteti su reagovali brzo i poslali ekipe prije nego je Vijeće ministara reagovalo. Taman kada bismo se nagovorili Dodiku, Federacija isto uradi. Nije bilo zvaničnih zahtjeva kako bi se reagovalo. Uvijek se dokazivalo da su entiteti funkcionalniji. Ne želim da prigovaram, želim da budemo što funkcionalniji, a naravno da ćemo sagledati sve aspekte i eventualno odgovorna lica koja su prekršila zakon”, rekao je Konaković za N1.

Ko je odgovoran za ovo što se Vijeće ministara pravilo mrtvo dva dana?

“I na putu smo mogli raditi, imali smo telefonsku sjednicu za izdvajanje novčanih sredstava. To je dokaza da se može kada se stvari žele. Okvirni zakon kaže da BiH ima svoje spasilačke timove, ali oni nikada nisu formirani. To je problem djetonskog uređenja i realno opstruiranja, više RS. Jer nemamo propisan zakonom spasilački tim. Druga stvar, i kada su ranije upućivale ekipe, Vijeće ministara na zahtjev entitetskih vlada i civilnih zaštita upuće ekipe da bi ih finansirali. Ovdje su entiteti požurili i da finansiraju, pošalju i upakuju u avione”, rekao je Konaković dodajući da je ispolitizirano.

Poručio je kako će sada učiniti sve da olakšaju odlazak medicinara i drugog osoblja.

Govorio je i posjeti Briselu kazavši kako je osjetio gorčinu zbog činjenice “sa spavamo godinama” jer je slušao rječnik ljudi koji “nisu blagonakloni BiH”.

“Mi smo svi sankcionisani na način da BiH ne može povući ništa od fondova jer su željeli sankcionisati Dodika. Na pitanje zašto nas ostale sankcionišu, kazali su da je to za njih BiH i da će to doprinijeti da se Dodik prema EP popravi. Mi smo govorili o stvarnim problemima u BiH, kompromisu formiranja najbržeg Vijeća ministara ikada. Kreditna agencija nam je zbog političke stabilnosti dala bolji rejting. Rekli smo svoje stavove o državi koje oni do sada, čini mi se, nisu čuli”, rekao je Konaković u Pressingu.

Istakao je kako sada “moramo učiniti svoj dio posla” kao bi povukli pare iz IPA fondova gdje se “govori o milijardama KM koje nisu povučene”.

“Bitno je riješiti neke stvari sistemski. Sve nam se nudi ako se prestanemo svađati i nadmetati u lošim stvarima i fokusiramo na dobra rješenja”, dodao je.

Naglasio je kao će Brisel biti destinacija na koju će ići nekoliko puta godišnje.

Obećanja…

N1: Obećali ste Dodiku i Čoviću da nećete lagati, jesu li oni i vama obećali?

“Jesu, nije to idealno niti optimalno još. To je jedan početak. Dodik je pokazao kompromis prilikom formiranja Vijeća ministara. Prilikom balansiranja u agencijama, vratili smo u neku normalu”.

N1: Izetbegović optužuje da ste sveli Bošnjake na trećinu?

“Izetbegović je rekao jednu notornu i bezobraznu neistinu jer se borimo da se vratimo na trećinu, jer nas je on spustio zbog njemu važnih pozicija”.

Koje pozicije je Izetbegović istrgovao?

“Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti, odbrane. U vrijeme kada je redao sarajevsku vladu jer je jedno ministarstvo trebao dati jednom partneru koji ruši vladu u Sarajevu, a drugom drugo. Zvidzić je tada bio predsjedavajući Vijeća ministara, imao je bijele figure i konkretnu opoziciju da Šarovićem i Crnatkom. On je (Izetbegović, op.a.) za tih godinu dana spustio sa dva jednu trećinu. Nije to nadmudrivanje Dodika, to je sada više kompormis (vraćanje, op.a.). Naravno da sam tužan kada vidim Dodika na dan masakra kako govori neljudske stvari. Nisam ga vidio nakon toga, ali sigurno ću mu to reći kada se vidimo. Očekujem da se barem na tom polju svi počnu ponašati ljudski”.

Naveo je kako nemaju nikakav problem sa HDZ-om i da imaju isti stav – čvrsto stoje uz stavove EU.

“Nije tajna, cijeli svijet zna da su veze SNSD-a, Dodika i Cvijanović sa Rusijom jake i da u institucijama gdje oni glasaju neće glasati za ta rješenja (sankcije Rusiji, op.a.). I onda sam evropske zvaničnike pitao zašto kažnjavate nas? Čini mise da još nismo razbili taj brutalni pristup. Dali su mi smjernice s kim bih trebao dodatno razgovarati u Njemačkoj. Zašto sankcije RS kada nisu svi problem i zašto FBiH kada nismo svi problem. Tu EU nema objašnjenja”, naveo je Konaković.

Poručio je kako će NiP kao konzervativna stranka centra, podnijeti zahtjev za posmatranje a potom i članstvo u Narodnu evropsku stranku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare