Vijeće ministara donijelo odluku: Srodnicima bh. državljana dozvoljen ulazak iz Kaira u BiH

Vijesti 11. jan 202413:44 0 komentara
Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas odluku kojom se dopušta ulazak za četvero srodnika državljana BiH koji su danima u hotelu u Kairu nakon što su evakuirani iz Gaze. Njihove porodice ranije su dovedene u BiH.

Kako je rekao ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković,  troje će ući po odluci Vijeća ministara BiH, a jedno po njegovoj odluci na osnovu humanitarne vize.

“Iskorak ka EU”

Konaković je naveo kako su danas usvojili i jedan od Nacrta zakona s liste EU, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o državnoj službi u oblasti reforme uprave.

“Ovo se može smatrati još jednim iskorakom. Usvojili smo i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o VSTV-u kako bismo popravili sporni tajming kojim VSTV nije mogao ispuniti dio integriteta. To je bila važna materija”, rekao je Konaković.

Danas je donesena odluka o ponovnom privremenom ukidanju viza za građane Saudijske Arabije za narednu sezonu.

“Ove godine smo to učinili na vrijeme kako bi se agencije pripremile. Ovo je bila rekordna turistička sezona gdje imamo povećanje od preko 150 posto dolazaka građana iz Saudijske Arabije. Imali smo veliki impakt na ekonomiju i 0 sigurnosnih problema. Istovremena građane Omana smo stavili na vizni režim što je jedna od obaveza iz evropskog puta”, rekao je Konaković.

Rješenje za BHRT

Govoreći o problemu s kojim se suočava javni RTV servis BiH kazao je kako se taj problem vuče godinama i da je sada eksplodirao, te da, uprkos potezima opozicija koja ih koči, taj problem će riješiti 22.

“Rješenja imamo nekoliko. Opozicija ronda, a ostavila nam je to u naslijeđe i blokira rad Parlamenta FBiH da se ne usvoji privremeno finansiranje i da neka pomoć radnicima. Sramota je to što rade, ali ćemo 22. to otokočiti. Zbog destruktivne opozicije nismo u poziciji djelovati sada. Učinit ćemo sve, javni servsi se mora i hoće sačuvati. Naći ćemo dugoročna rješenja. Svugdje nam je tako – gdje god dotaknemo nađemo raznesen sistem od ovih lopova koji drže slovo kako da radimo”, naveo je Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!