“Više nemamo vremena za gubljenje”: Sarajevo okuplja regionalne političare i eksperte na temu uloge muškaraca u rodnoj ravnopravnosti

Vijesti 03. jun 202420:45 0 komentara
N1

Savjetnik za rodna pitanja u ODIHR-u Saša Gavrić bio je gost večerašnjeg izdanja emisije Izvan okvira u povodu višednevne konferencije o ulozi muškaraca u jačanju rodne ravnopravnosti u politici i sprečavanju nasilja nad ženama, koja se održava u Sarajevu pod pokroviteljstvom OSCE-a.

Gavrić, jedan od organizatora konferencije, u emisiji Izvan okvira rekao je da je cilj omogućiti razmjenu ideja i iskustava u rješavanju problema nasilja and ženama, uključujući nasilje u politici:

“Shvatili smo da su skoro sve naše aktivnosti na kojima govorimo o rodnoj ravnopravnosti u politici, zapravo aktivnosti na kojima sjedimo sa ženama. Svaki skup završimo sa zaključkom da moramo angažovati muškarce, pogotovo političare, jer vrlo često je u njihovim rukama moć kada je u pitanju rodna ravnopravnost u politici. Mi smo odlučili da napravimo skup druge prirode na kojem ćemo se fokusirati na to koja je uloga muškaraca muškaraca političara u unapređenju rodne ravnopravnosti i na koji ih način angažovati da to dovede do konkretnih rezultata”, rekao je Gavrić za N1.

Inače, OSCE smatra da rodna ravnopravnost predstavlja sastavni dio mira, sigurnosti i održive demokratije, prepoznajući dobrobit koju ona donosi i muškarcima i ženama, te promovišući pristup integrisanja rodne perspektive.

“Rijetko kada ćete se naći u situaciji da vaši sagovornici složiti da je sad pravo vrijeme da se bavimo rodnom ravnopravnošću, uvijek ima neka preća tema. Zato bih istakao dvije važne stvari. Jedna je tendencija širom Evrope, pa i na Zapadnom Balkanu, vezana za tzv. antirodne pokrete koji imaju za cilj da suzbijaju prava žena. Ona je sve prisutnija u našim državama. Drugi razlog vezan je više za samu Bosnu i Hercegovinu. Nakon stravičnih femicida koji su se dešavali proteklih decenija, javnost, ali i političke stranke su poklonili veću pažnju ovoj tematici. Mi više nemamo vremena da ga izgubimo”, poručio je Gavrić gostujući u emisiji Izvan okvira.

Kada su u pitanju spomenuti antirodni pokreti, Gavrić dodatno pojašnjava da se radi o različitim grupama, koje imaju zajedničku ideologiju: Propagiraju da se na život žena stavi određeni okvir, koji će ih upućivati na to da je njima primarno mjesto u porodici, kod kuće, da ne bi trebali biti ravnopravne ni na privatnom, a pogotovo ne poslovnom životu. Njihov uticaj, dodao je Gavrić, više nije na nivou komunikacija, nego i konkretnim, institucionalnim rezultatima i izmjenama zakonskih regulativa.

Podsjetimo, konferencija na temu Transformiranje politike – muškarci kao ključni akteri rodne ravnopravnosti u politici održava se u organizaciji Ureda OSCE-a za demokratiju i ljudska prava te Misije OSCE-a u BiH uz podršku misija na području Jugoistočne Evrope. Događaj u glavnom bh. gradu okuplja regionalne političare i političarke, kao i istaknute eksperte iz oblasti rodne ravnopravnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!