Više stotina funkcionera u BiH ima višestruke funkcije, zakon kojim bi se to spriječilo čeka neko drugo vrijeme

Vijesti 26. okt 202321:55 0 komentara
N1

Stotine je primjera očitog sukoba interesa u BiH. Evropa čeka reformski zakon o sprečavanju sukobu interesa, sam zakon čeka-neko drugo vrijeme.

Šire se kapaciteti banje Mlječanica kod Kozarske Dubice. Sa novoizgrađenim dijelom, ova zdravstvena ustanova imaće 200 ležajava, ali i najsavremenije hiperbarične komore. Zadovoljni korisnici, još zadovoljnija uprava, najzadovoljniji investitori.

Prije dvije godine Vlada je dubičkoj banji namijenila 32 miliona KM. Sve se dešavalo paralelno sa sjedanjem u fotelju nekadašnjeg opozicionara, danas prvotimca vlasti Darka Banjca. Čak 19 miliona KM poslova je, piše Srpskainfo, Banjac kao direkor Mlječanice, dodijelio firmi Šumil, koja je i zidala objekte, ali i prodavala kokošija jaja. Da stvar bude sumnjivija, Banjac je milionske poslove dodjeljivao ocu bliskog partijskog kolege.
Zbog ovog i sličnih primjera u SDS-u predlažu novi nacrt zakona o sukobu interesa, koji propisuje i oštre kazne.

Krajem septembra Vlada RS je izmijenila zakon o sprečavanju sukoba interesa, što je razljutilo opoziciju, jer je to po njima pogodovanje pojedincima. Navode primjer Milana Tegeltije koji je na iako savjetnik u Kabinetu Predsjednika RS, ujedno i na čelu FK Borac.

Uprkos primjerima Vlada je već dala negativno mišljenje na SDS-ov nacrt. Sluti da neće dobaciti ni do dnevnog reda.

Nevladine organizacije smatraju da Vladine izmjene banalizuju sukob interesa i svode ga na primanje duplih plata. Opozicija bi svoj novi akt, a predsjednica Komisije je u posljednjem obraćanju zatražila kodeks i kazne za poslanike, ne zbog sukoba interesa, već zbog ophođenja prema njoj. U fotelji je inače već četiri mandata.

Dok će jedan u NSRS, drugi je pred Savjetom ministara. Ista sudbina im se piše, kažu mnogi. Jer teško da će političari glasati u korist svoje štete.

Prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH skinut je s dnevnog reda današnje sjednice Savjeta ministara BiH. Iako označen evropskim i dalje je na čekanju.

Više stotina funkcionera u BIH ima višestruke funkcije. Nerijetko se dešava da pojedini istovremeno budu i u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, ili pak da iz ministarskih fotelja dodjeljuju milione porodičnim firmama-nekažnjeno.

Opširnije u prilogu Snežane Mitrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!