Vlada FBiH: Odobreno zapošljavanje u 4 rudnika i sredstva za mostarski aerodrom

Vijesti 12. maj 202216:24 0 komentara
Vlada FBiH

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, između ostalog, data je saglasnost za prijem dodatnih radnika u četiri rudnika u ovom entitetu. Odobren je i program sredstava za aerodrom u Mostaru.

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o provođenju aktivnosti za prijem radnika u rudnicima mrkog uglja Đurđevik d.o.o. Đurdevik i Zenica d.o.o. Zenica, te rudnicima uglja Kreka d.o.o. Tuzla i Gračanica d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje, a koji posluju u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

Vlada je dala saglasnost za prijem radnika na određeno radno vrijeme ukupno 49 radnika u ovim rudnicima. Od toga se na Đurđevik odnosi 30 radnika na određeno radno vrijeme do šest mjeseci, na Zenicu tri radnika na određeno radno vrijeme do dvanaest mjeseci, na Kreku šest radnika na određeno radno vrijeme do šest mjeseci, te na Gračanicu deset radnika na određeno radno vrijeme do dvanaest mjeseci.

Podsjetimo, Vlada FBiH je na sjednici održanoj 23.12.2021. godine donijela zaključak kojim je zadužila svi rudnici koji posluju u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo da obustave sve konkursne procedure za prijem radnika. Obaveza obustave konkursnih procedura odnosi se i na sve započete postupke za prijem, bez obzira da li se radi o prijemu u radni odnos na određeno ili na neodređeno radno vrijeme. Izuzetno, Vlada može na zahtjev Elektroprivrede BiH i uz prethodno pribavljeno mišljenje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, dati saglasnost za provođenje konkursne procedure i zapošljavanje za pojedino društvo iz Koncerna.

Iz obrazloženja koje je dostavila Elektroprivreda BiH, uz ostalo navedeno je u informaciji, jasno je da se radi o radnicima koji su vezani za proces neposredne eksploatacije u jamskom proizvodnom pogonu, te bi bez ovih izvršioca proces proizvodnje bio otežan.

Finansijska sredstva aerodromu u Mostaru

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je predložilo, a Vlada FBiH usvojila program utroška sredstava tekućeg transfera Budžeta FBiH za 2022. godinu za unaprjeđenje avio prometa Federacije BiH – JP Aerodrom Mostar d.o.o.

Ovim programom JP Aerodromu Mostar d.o.o. odobren je iznos od 1.000.000 KM.

Resorno federalno ministarstvo je zaduženo da vrši kontinuiran nadzor utroška sredstava te da sa Aerodromom Mostar potpiše ugovor kojim će biti uređeni način prijenosa sredstava, provedba postupka javne nabavke i izvještavanje o utrošenim sredstvima.

Aerodrom je dužan o utrošku sredstava kvartalno izvještavati Federalno ministarstvo, te nakon utroška, a najkasnije do 28.2.2023. godine, sačiniti ukupne izvještaje o utrošenim sredstvima transfera i dostaviti ih Ministarstvu zajedno sa odlukama nadzornih odbora o njihovom usvajanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!