Vlada FBiH pomaže radnicima: Neka vam poslodavci daju, mi nećemo ništa uzeti

Vijesti 07. jul 202215:37 2 komentara
F.Z./N1

Mjere koje je danas donijela Vlada FBiH, a tiču se pomoći ugroženim kategorijama stanovništva mnogi su prokomentirali kao jefitni marketinški trik. Građani Federacije BiH, ali i oni u RS, u vrijeme kada našu zemlju pogađa najjača inflacija u regionu i u poslijeratnoj historiji, osim jednokratnih uplata nisu od strane vlasti zaštićeni konretnim ekonomskim mjerama.

U razgovorima sa ljudima, koji će pomoć dobiti neki su kazali da je ne žele, neki da će joj se obradovati, a neki, zvuči to potresno čuti, da će “pojačati hranu”.
Pojačavanje hrane u iznosu od 100 KM. Zamislite, i vi što imate i vi što nemate, koliko to bolno zvuči.

Ugoržene kategorije, kojima je potrebna pomoć veća od 100 KM i koji gledaju u ekrane čekajući milostinju vlastodržaca žive tako jadno, da im 100 KM pomoći može uljepšati dan, ali probleme sa kojima će se već u narednom danu sresti, ne može riješti.

Na njihovu žalost žive u zemlji koja nije donijela gotovo nijednu konkretnu mjeru koja bi im taj život olakšala. Federalnim je vlastima sinula ideja i da pomognu radnicima, tako što će poslodavcima dati preporuku da im isplate dodatne plate koje neće oporezovati. U prevodu, poslodavci vi dajte plate, a mi vam, eto, ovaj put, nećemo ništa uzeti. Nakon toga, poslodavci, nastavite plaćati žestoke namete koji vas spriječavaju da budete konkuretni sa inostranim tržištem. Rezultat te nekonkuretnosti je odlazak velikog broja radnika iz naše zemlje.

Premijer Novalić danas je poručio da je “nikakav političar” ali odličan ekonomista. Kada je ubiranje poreza i podizanje nameta u pitanju Novalić zaista zna šta radi. Da li će Vlada koju predvodi u narednim danima uvesti mjere koje traju duže od jednog dana ili dva cekera, ostaje da vidimo. Novalić je podsjetimo najavio da će pomoći za “pojačavanje hrane” biti još. Najvjerojatnije pred izbore.

Quiz Maker

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare