Vlada RS: Izmjene Zakona o neobjavljivanju odluka Šmita su u skladu s Ustavom RS

Vijesti 20. jun 202312:47 2 komentara
Vlada RS

Vlada Republike Srpske danas je, na 6. posebnoj sjednici u Banjaluci, dala Mišljenje na Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, po hitnom postupku.

Vlada Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, koji su u skupštinsku proceduru, u skladu sa članom 185. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske, uputili narodni poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, po hitnom postupku.

“Ustavni osnov za donošenje ovog zakona sadržan je u odredbama Amandmana XXXII tačka 4) na član 68. Ustava Republike Srpske, prema kojem Republika uređuje i obezbjeđuje ustavnost i zakonitost i u članu 70. stav 1. tačka 2. Ustava Republike Srpske, prema kojem Narodna skupština donosi zakone, druge propise i opšte akte. Članom 109. stav 2. Ustava Republike Srpske propisano je da se zakoni, drugi propisi i opšti akti, prije stupanja na snagu objavljuju u odgovarajućem službenom glasilu. Takođe, u preambuli Ustava Republike Srpske izražena je jasna opredjeljenost Republike Srpske za potpuno poštovanje i dosljedno primjenjivanje Opšteg okvirnog sporazuma o miru za Bosnu i Hercegovinu, dok je u članu 5. Ustava izričito utvrđeno da se ustavno uređenje Republike, između ostalog, temelji na garantovanju i zaštiti ljudskih sloboda i prava u skladu sa međunarodnim standardima i vladavini prava.

Važećim Zakonom o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, br. 67/05 i 110/08) uređen je način objavljivanja zakona, drugih propisa i opštih akata Republike Srpske u službenom glasilu Republike Srpske, kao i osnivanje, status i upravljanje Službenim glasnikom Republike Srpske. Predloženom izmjenom ovog zakona briše se odredba koja propisuje da će se u „Službenom glasniku Republike Srpske“ objavljivati propisi i drugi akti koje donosi Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu. Predlagač Zakona, obrazlažući razloge za donošenje, u skladu sa članom 41. stav 1. tačka 5) Pravila za izradu zakona i drugih propisa Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 24/14), navodi da, s obzirom na to da gospodin Kristijan Šmit nije imenovan u skladu sa članom 1. stav 2. Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma o miru za Bosnu i Hercegovinu, koji predviđa, između ostalog, da visoki predstavnik „treba biti imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija“, ne može se smatrati visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini, te se predlaže da se propisi i drugi akti koje donosi ne objavljuju u „Službenom glasniku Republike Srpske“”, navode iz Vlade RS.

NSRS mijenja zakon kojim se onemogućuje objava odluka Šmita u Službenom glasniku

Kada su u pitanju razlozi za donošenje zakona po hitnom postupku, predlagač shodno članu 213. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske, navodi da” s obzirom na to da imenovanje visokog predstavnika nije izvršeno u skladu sa članom 1. stav 2. Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma o miru za Bosnu i Hercegovinu, odluke koje donosi ne mogu da se objavljuju u službenom glasilu, egzistiraju u pravnom sistemu i proizvode pravne posljedice, zbog čega je predmetni zakon potrebno donijeti u hitnoj proceduri”.

“Nakon uvida u propise Evropske unije i analize odredaba Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, po hitnom postupku, nisu ustanovljeni obavezujući sekundarni izvori prava EU koji su relevantni za predmet regulisanja dostavljenog prijedloga. Zbog toga u Izjavi o usklađenosti stoji ocjena „Neprimjenjivo“. Shodno svemu navedenom, smatramo da je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, po hitnom postupku, u skladu sa Ustavom Republike Srpske, pravnim sistemom Republike Srpske i Pravilima za izradu zakona i drugih propisa Republike Srpske”, navode iz Vlade RS.

Podsjetimo da od početka njegovog mandata legitimitet Kristijana Šhmita na poziciji visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini spore vlasti u Republici Srpskoj budući da se o njegovom imenovanju nije izjašnjavao Savjet bezbjednosti. Ipak, s druge strane Šmit se obraćao Savjetu bezbjednosti UN i podnosio izvještaje o BiH te mu je pružena podrška.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare