Vladajuća koalicija zakomplikovala odnose u vladajućoj koaliciji

Vijesti 20. nov 202320:04 0 komentara
N1

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je Rezoluciju o sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama. U Rezoluciji se oštro osuđuje svaki oblik nasilja, traži od Vijeća ministara sistemsko rješenje. S druge strane i prije sjednice bilo je jasno da će prijedlozi zakona kojim prestaje važiti Zakon o Sudu i Zakon o Tužilaštvu biti oboreni, odnosno da Zakon o Vrhovnom sudu BiH nema podršku zastupnika iz RS. Ipak sva tri zakona danas su se našla na dnevnom redu i dodatno zakomplikovala odnose u državnoj koaliciji.

Obraćajući se parlamentarcima Denis Zvizdić je poručio kako bi se uspostavom Vrhovnog suda BiH riješio jedan od prioriteta iz mišljenja EK i da mu je žao zašto Vrhovni sud nije prepoznat u nacrtu Zakona o sudovima. Zašto nije prepoznat, pitali smo Zvizdića čija je stranka dio vladajuće koalicije, istovremeno on sam i član pregovračkog tima. Dokle se uopšte došlo sa dugo najavljivanim Zakonom o sudu, konkretan odgovor nismo dobili, jer kako kaže Zvizdić finalna verzija ne postoji, samo mnogo nacrta.

Sličan stav i s druge strane. Miodrag Kojić iz SNSD-a koji je tražio prestanak važenja Zakona o sudu i Zakona o Tužilaštvu kaže kako je zakone stavio u proceduru kao odgovor na prijedlog denisa Zvizdića uz uobičajne navode SNSD-a, Sud i Tužilaštvo BiH su neustavni.

U međuvremenu javila se i opozicija iz RS, podjetila da je upravo SNSD bila jedina stranka iz RS-a koja je prenos nadležnosti podržala čime su podržani državni Sud i Tužilaštvo

Iz HDZ-a su poručili kako se navedena tri zakona nisu trebala naći na dnevnom redu i da su dodatno zakomplikovale odnose u državnoj koaliciji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!