“Vladajući danas realizovali dio dogovora iz Bakinaca, ‘Trojka’ pravi korak nazad”

Vijesti 31. jan 202418:49 0 komentara

Jasmin Emrić, poslanik Narodnog evropskog saveza u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ocijenio je da se već realizuje dogovor vladajuće koalicije na imanju Milorada Dodika kod Laktaša. Kao argument za svoju tvrdnju naveo je današnje obaranje prijedlog SDA o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH u državnom Domu naroda.

Emrić je otkrio i zašto se Narodni evropski savez, kao i druge opozicione stranke, nije odazvao na poziv “Trojke” da se razgovara o izbornim i ustavnim reformama.

Mnogo rasprave izazvao je  Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine koji je vraćen na usaglašavanje. Šta je vama zasmetalo kod ovog zakonskog rješenja?

Ono što ja i mnogi zastupnici smatramo da je problematično što se ponovlja stavlja fokus na imenovanja savjetnika funkcionera u BiH. Ponovo se omogućava da savjetnici budu i penzioneri i strani državljani. Mi imamo u fokusu zloupotrebu takvih zakonskih odredbi jer smatramo da te odredbe neće koristiti u najboljoj mjeri nego vlast prilagođava svojim interesima. Nije dobro da zbog cjelokupnog političkog kompleksa omogućimo da strani državljani budi savjetnici našim ministrima.

Plašite li se uticaja stranih zemalja?

Upravo sam to htio reći, ovim izmjenama i dopunama može doći do zloupotrebe.

Problematizovano je mjesto direktora i zamjenika direktora, te članova Vijeća BHANSA-e, agencije za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju. Po novom zakonu, koji se jučer na dnevnom redu našao u hitnoj proceduri, navednim funkcionerima bilo bi omogućeno neograničeno obnavljanje mandata, umjesto dosadašnja dva. Pominjale su se i neke familijarne veze koje su uticale na ovako kreiran nacrt zakona?

Jeste, sad je ograničen broj mandata. Samo za ovu Agenciju predložene su izmjene i dopune da se omogući doživotni mandat za direktor agencije. Nezvanično je to zahtjev HDZ-a i Čovića prema Forti da bi njegov zet Primorac, direktor BHANSA-e, mogao ponoviti mandat jer mu drugi ističe. Predlagač nije ničim obrazložio zašto je hitno da se mijenja taj Zakon. Npr. vrlo važna institucija je Direkcija za vazduhoplovstvo BiH, ali za nju nije predviđena mogućnost da osoba može biti na mjestu direktora više od dva mandata. Ako bi se uvela ova praksa onda bi sve agencije i institucije imale pravo da traže da se na isti način omogući više mandata.

Jučer je usvojen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. Nedavno je usvojen ovaj Zakon, sada izmjene, a uskoro bi trebao biti i novi zakon. Kako to komentarišete?

Također te izmjene i dopune Zakona došle su u hitnoj proceduri. Brzo se radilo i naravno da se dešavaju greške, ne budu dobre procjene za vremenski period koji je potreban za implementaciju Zakona.

Delegati Doma naroda oborili su prijedlog SDA o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji je trebao biti razmatran po hitnoj proceduri, a odnosio se na integritet izbornog procesa. Umjesto toga zakon će se razmatrati u redovnoj proceduri. Traži li vlast sve načine da izbjegne poboljšanje transparentnosti izbornog procesa?

Danas su pokazali da oni realizuju dio dogovora iz Bakinaca. Očigledno je još stvar u usaglašavanju i najavili su da će danas srušiti ove izmjene. Njihova najavljena rješenja nisu dobra za izborni proces jer se i dalje nastoji zadržati politički uticaj na sastave i članove izbornih odbora. Mislim da je ovdje meta CIK i njen sastav, te kako se bira. Oni će u svojim zahtjevima ići da se mijenja način na koji se biraju članovi CIK-a kako bi mogli izabrati svoje članove.

Niste se odazvali na poziv “Trojke” za sastanak o izmjenama Ustava BiH, implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava. Mislite da ovo nisu teme oko kojih bi trebale raspravljati sve veće stranke u BiH?

To je vrlo važno pitanje i podržavamo sve procese koji su u vezi sa implementacijom presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali ovaj način da nakon što su se dogovorili sa SNSD-om i HDZ-om, u Bakincima, prave korak nazad i pokušavaju prikriti sve što su dogovorili. Ambasada SAD-a ih je upozorila da se ne može mijenjati Izboreni zakon bez izmjena Ustava i onda oni zovu sve stranke – to je pranje od odgovornosti zbog dogovora koji su oni ranije postigli. To se ne radi na takav način.

HDZ je prošle sedmice izašao sa svojim prijedlogom izmjena Izbornog zakona. Je li moguće bez promjena Ustava doći do rješenja koje zagovara Dragan Čović?

HDZ zna da promjene Ustava BiH zahtjeva dvotrećinsku podršku u Parlamentarnoj skupštini i znaju da se to ne može sada ostvariti. Pokušavaju kroz izmjene Izbornog zakona pridobiti stranke “Trojke”. Taj model se ne može implementirati.

Kako komentarišete nacrt o izmjenama Izbornog zakona navodno dogovoren u Laktašima? Mandat pripada stranci, povećanje cenzusa, obavezno glasanje…

Svakako nije prihvatljivo povećanje cenzusa jer stranke koje nemaju značajno biračko tijelo u Republici Srpskoj, dakle bosanke stranke ne bi mogle preći taj cenzus i umanjio bi im se izgled da budu u NSRS-u.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!