Vlasi: Srbi polako uviđaju da im Dodik nanosi štetu, znaju da im je BiH sudbina

Vijesti 04. okt 202321:02 0 komentara

Azem Vlasi, politički konsultant i advokat, te visoki državni i partijski funkcioner iz doba Jugoslavije, u Pressingu na N1 kazao je da "Srbi polako uviđaju da im Dodik nanosi štetu" i kako im je jasno da je "Bosna i Hercegovina njihova sudbina".

Da li su slične akcije kao u Banjskoj moguće i u BiH?

Moguće su jer je na djelu ista politika. Vidite šta radi Dodik? Od onog Mileta koji je bio socijaldemokrata šta je sad postao. Stalno prijeti da će se RS odvojiti “mirnim putem” od BiH. Sve je krhko i mutno u regionu, ali nema opasnosti da se desi ono što smo devedestih vidjeli u BiH i na Kosovu.

Vidite li opasnost što će mađarski general biti komadant EUFOR-a?

Ta uloga EUFOR-a u BiH nije baš kao da je NATO. Drugo, odakle god da je došao on se mora ponašati tako da slijedi pravila Evropske unije. Ne vidim razlog za posebnu brigu.

Dodik pred Vučićem stalno podriva teritorijalni integritet BiH?

Jasno je da Vučić drži Dodikovu stranu. On se ponaša licemjerno prema Bosni i Hercegovini.

Kakva je tajna odnosa Dodika i Orbana?

Dodik se hvata za slamku, a Orban ima neke svoje unutrašnje računice. Ali Orban neće ginuti zbog entiteta RS.

A veza Dodika i Putina?

Dodik se ne može povući iz tog odnosa i da želi. Dodik se jasno svrstao na stranu Rusije i ne može biti američki igrač (kako ga optužuju neki). I Srbi polako uviđaju da im Dodik nanosi štetu, jasno im je da je Bosna i Hercegovina njihova sudbina. Oni vole svoje entitet, Rusiju, ali znaju da im je BiH historijska i životna sudbina.

Hoće li Srbija priznati Kosovo?

Ako želi u EU – morat će.

Da li je iko odgovara za pokušaj vašeg ubistva?

Jesu, odgovaali su, ali njihove veze vode van Kosova. Taj koji je meni došao na vrata da zapuca bio je mentalni bolesnik, ali su uhvaćini razgovori sa ruskom špijunkom. Dakle, strani prsti su umiješani u ovo. To se desilo u momentu kada je pripreman državni udar na Crnu Goru. Ja sam bio na spisku, za atentat, od 20 istaknutih ljudi na Kosovu.

Zašto još nije otkriveno ko je ubio Oliver Ivanović?

Nisu otkriveni zato što su nalogodavci u Srbiji. Kosovo ima otvoren predmet, ali ne može da privede one koji se dovode u direktnu vezu sa ovim ubistvom. Tu se spominje i ovaj Radoičić. Ivanović je ubijen zato što nije htio poslušati Vučića. Ovo ubistvo je bila opomena svakome ko želi mir sa Albancima i priznaje Kosova kao nezavisnu državu.

Šta se može desiti na Kosovu prije finalizacije dijaloga između Prištine i Beograda?

Nema šanse da se taj dijalog finalizuje bez konačnog i sveobuhvatnog sporazuma dok Vučić ponavlja da neće priznati Kosovo. Prvo se mora desiti priznanje. Vučić se ne treba petljati u formiranje zajednice srpskih opština, koja treba da se formira.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!