Vlasi u Presingu: Dijalog Beograda i Prištine u ćorsokaku, Vučić neće dobiti RS na Kosovu

Vijesti 04. okt 202320:50 0 komentara

Azem Vlasi, politički konsultant i advokat, ocijenio je kako je dijalog između Beograda i Prištine sada u ćorsokaku nakon napada u Banjskoj koji je za cilj, po njemu, imao da sjever Kosova pripoji Srbiji. Vlasi je u Pressingu na N1 poručio da nikada više Srbija neće vladati Kosovom, kao i da Vučić neće dobiti novu Republiku Srpsku na Kosovu. "Zajednica srpskih opština može biti u okviru ustavnog i pravnog poretka Kosova. To treba isključivo biti posao Vlade Kosova zajedno sa lokalnim Srbima, Vučić tu nema šta da traži", zaključio je.

Kurti je rekao da je napad u Banjskoj trebao biti uvod u rat?

Uvod u rat – ne. Rat je prilično širok pojam. Srbije nema mogućnsoti da krene u neki ratni pohod i to bi bilo jako nezgodno za nju. Ali zamisao je bila da se iz manastira u Banjskoj stigne do mosta na Ibru, koji dijeli južni i sjverni dio Mitrovice, i da se aktiviraju neke druge grupe. Naoružanja je bilo za stotine ljudi. Tada bi se uz prijetnje i zveckanje oružjem aktivirao KFOR koji bi se našao između Kosovske policije i Srba i onda bi Vučić predložio da ubuduće KFOR kontroliše sjever Kosova, a ne policija.

Da li bi to u praksi bila podjela Kosova?

Oni tome teže i Vučić stalno o tome sanja. Nikada više neće biti vlast na Kosovu. Šansa da Srbija ponovo vlada Kosovom je ista kao i da se turska vlast vrati na ove prostore nakon 1912. Oni bi htjeli odvojiti sjever od Kosova kao što bi isto htjeli uraditi sa Republikom Srpskom u Bosni i Hercegovini. Oni nisu odustali od tih snova, a to što se Vučić stalno hvali da se naoružava je prijetnja susjedima. Oni ne znaju za mir, ali hvala Bogu nemaju mogućnost da ratuju. Vučić nije računao da će ova akcija propasti i da će ugroziti svoju poziciju na Zapadu.

Šta će se sada dešavati? Da li je dijalog Prištine i Beograda uopšte moguć?

Prvo, dijalog je došao u ćorsokak i to krivicom Beograda. Sada se moraju razjasniti sve okolnosti u vezi sa ovim terorističkim napadom. Drugo, Kosovo će sa pravom tražiti izručenje Radoičića i drugih koji su učestvovali.

Zar mislite da je realno da Srbija izruči Radoičića Kosovu?

Nije realno, ali Kosovo ima obavezu da traži. Neka vide posrednici kako se Srbija ponaša. Vučić je stalno (tokom dijaloga sa Prištinom) navaljivao na tu zajednicu srpskih optšina, ništa drugo ga nije interesovalo i stalno ponavljao da nikada neće priznati Kosovo. Kriva je i kosvoska strana što taj posao nije obavila.

Kurti je rekao da neće dozvoliti novu Republiku Srpsku na Kosovu?

On ZSO zamišlja kao poseban entitet i da to bude u neposrednoj vezi sa Srbijom tako da bi službeni Beograd preko te zajednice vršila vlast nad Srbima na Kosovu. To se ne može desiti. ZSO treba da bude kao jedna asocijacija, udruženje, tih opština, kao forma saradnje po nekim specifičnim pitanjima bitnim za srpsku zajednicu, ali sve u okviru ustavnog i pravnog poretka Kosova. To treba isključivo biti posao Vlade Kosova zajedno sa lokalnim Srbima, Vučić tu nema šta da traži.

Da li je propala ideja podjele Kosova?

Ta ideja je apsolutno propala jer nema više podjela na Balkanu. Nema govora o prekrajanju i novim granicma ni u BiH ni na Kosovu. U Srbiji bi htjeli da vladaju RS-om u BiH i sjeverom Kosova. Priča se da bi i u Crnoj Gori željeli neku zajednicu opština, ali te ideje su ratnohuškačke i neprihvatljive.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!