“Vojna pomoć SAD-a, rezultat borbe za ANP i suprotstavljanje ruskom utjecaju”

Vijesti 09. sep 202212:51 5 komentara
N1

Plan američkog predsjednika Bidena da Sjedinjene Države finansijski pomognu Bosni i Hercegovini i drugim evropskim zemljama u odbrani od ruske agresije u tri tačke potvrđuje ispravnost naše državne i vanjske politike, poručio je to član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

‘Prvo, iako američka politika prema Bosni i Hercegovini može blago mijenjati kurs, predanost Sjedinjenih Država vojnom jačanju i sigurnosti naše zemlje je neupitna. Zato su bile i ostat će naš najvažniji partner. Drugo, ta predanost nije samo izraz američke volje nego je i odgovor na našu odlučnost u borbi protiv ruskog malignog utjecaja u Bosni i Hercegovini i regionu. Ovakvi paketi vojne pomoći bili bi nemogući da se nismo otvoreno i jasno suprotstavili ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu i da nismo, uprkos opstrukcijama i omalovažavanju, pa čak i u Sarajevu, izgurali Akcioni plan za članstvo u NATO. Svakako, ozbiljna vojna sila poput Amerike podržava Oružane snage Bosne i Hercegovine zato što su naše jedinice na vježbi sa NATO-om na Manjači dokazale da su sposobne, spremne i odlučne biti punopravan partner zapadnim saveznicima”, rekao je Komšić

Također, Komšić je govorio i o američkom utjecaju na izmjene Izbornog zakona BiH.

“Ova odluka Bidenove administracije najbolji je demant tvrdnji domaćih političara koji govore da nas čvrst stav o nametanju Izbornog zakona „svađa sa strancima“. Iskreni partneri nas poštuju onoliko koliko zaslužujemo i onako kako se sami postavimo. Na braniku ideje građanske države i u borbi protiv nametanja nove diskriminacije u Ustavu – mi se postavljamo u skladu sa interesima države”, zaključio je Komšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare