Vojna vježba na Manjači: Vojnici OS BiH pokazali kako se čuvaju mir i stabilnost

Vijesti 10. jun 202419:51 0 komentara

Pod budnim okom vrha komande, ali i predstavnika NATO-a i EUFORA-a pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, pokazivali su danima unazad šta znaju. Danas na završnoj vježbi, ocjenjivači su zadovoljni. Kažu da je uspješno pokazano kako se čuvaju mir i sigurnost.

Održan je kratak informativni sastanak o zadatku koji ih čeka. Nakon toga uslijedio je odlazak na teren.

Treba se riješiti zadana situacija. Neprijatelj napada. Vojnik je ranjen. Potrebna mu je medicinska pomoć.

Sve je ovo bio dio vojne vježbe naziva “Brzi odgovor 24-4” održane na Manjači. U sklopu nje, viđeno je kako se to dio vojnika OS BiH snalazi u bojevom gađanju sa puškama i minobacačima, ali i njihovu borbu u urbanim naseljima.

Zapovjednik četvrte pješadijske brigade koja je nosilac vježbe, Slaven Blavicki, raportira: “U ovoj vježbi ocjenjivanja sudjelovali smo kao kompletna brigada, s tim da smo u sklopu ove vježbe proveli tri tipa vježbe. Ovo što ste vi imali priliku da vidite je terenska vježba sa bojevim ciljanjem.”

I to pod punom vojnom opremom. U vježbi je korišteno nekoliko vozila, ali i helikopter. Ipak, najveći dio posla, odradili su vojnici – desetine njih.

“Na ovom prikazu operativnih sposobnosti učestvovalo je oko 60 vojnika s podrškom dva voda prvog bataljona četvrte pješadijske brigade i podrška zračnih snaga za medicinsku evakuciju i naravno podrška artireljijskih jedinica, odnosno posada minobacača 120 i 60 milimetara”, ističe Jasmin Čajić, direktor vježbe “Dinamičan odgovor 24-4.

Sve se dešavalo pod budnim okom vrha komande. Kako je protekla vježba, ocijenio je načelnik OS BiH, Gojko Knežević.

“Ja sam zadovoljan sa onim što sam vidio, tako da kažem na prvu, ali ne želim baš prejudicirati konačnu ocjenu. To ćemo imati tek kada ocjenjivači saberu sve one podatke i ocjene koje imaju”, kaže Knežević.

I to prema NATO krijetirjima.

“Što se toga tiče u ovome trenutku ne mogu dati konkretan odgovor, svakako to zahtjeva od mene da razgovaram sa generalom Kneževićem”, kaže Matthew A. Valas, komandant NATO štaba Sarajevo.

Izvođenju današnje vježbe, iako je najavljen, nije prisustvovao ministar odbrane BiH, Zukan Helez. Da je vojni poziv izazov gotovo u svakoj zemlj, pa i u BiH, saglasni su i u vrhu OS BiH, naglašavajući da i dalje postoje problemi sa nedostatkom kadra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!