Vojni analitičar: Izjave o slanju NATO snaga u BiH su u funkciji dnevno-političkih zbivanja

Vijesti 11. apr 202413:47 0 komentara
ILUSTRACIJA

Dio bh. javnosti uznemiren je informacijom koju je objavio zamjenik Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, da NATO u BiH šalje bataljon rezervnih snaga. Mjesta panici nema, za N1 pojašnjava vojni analitičar, Dean Džebić.

Izjava cijele jedne političke garnuture ide na ruku toj nekoj populističkoj potrebi, da se izjavi nešto što bi moglo da bude čitano, praćeno i na neki način njima davati neku novu vrstu popularnosti, iako im je to apsolutno nepotrebno”, kaže Džebić.

Podsjeća da je od 2002. godine uspostavljen program Berlin plus, između EU i NATO-a.

“Uspostavljena je mogućnost da EU, kao jedan politički entitet, sebe ostvaruje i na spoljnopolitičkom, ali i na sigurnosnom planu. U tom pogledu, sve mogućnosti, kapacitete i vojne efektive, koje nisu u stanju da provedu države EU, da na na neki način, uspostave neku misiju, NATO će im se staviti na raspolaganje prema sporazumu Berlin plus i izaći u susret”, pojašnjava.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, u ovom slučaju, u BiH dolaze rezervne snage, uz postojeće snage Euforove operacije Altea, za provođenje godišnje vježbe „Brzi odgovor“, koja će, prema svim projekcijama i trenutnim kontigentima novih snaga koje dolaze, biti najveća formirana.

Očekuje se uplovljavanje francuskog nosača aviona „Šarl de Gol“ u Jadran, ali to još nije zvanično potvrđeno. Trebalo bi da bude planiran i prelet francuskih aviona s tog nosača, koordinacija s trupama na kopnu, dakle, klasične vježbe, uspostavljanje kontrole nad masom, kontrolnih punktova, jednostavno, sve mogućnosti razrađene i scenarija uspostavljanja kontrole, usljed nekih drušveno-socijalnih građanskih nemira. Tako da u BiH dolaze rezervne snage Eufora, ne NATO snage, nego snage koje Eufor ima na rapsolaganju, prema sporazumu NATO-a i EU“, kaže Džebić.

Ocjenjuje da u BiH postoji jedno potpuno nerazumijevanje strukture i sistema na koji funkcioniše operacija Altea u BiH i način na koji NATO pruža podršku ovoj operaciji. S tim u vezi, građani nemaju razloga za bilo kakvu vrstu brige, s obzirom da je još krajem prošle godine Eufor najavio veliku vježbu.

Ovo nije nužno najveća vježba Eufora, ali najveća je u obimu logističkih zahtjeva. Zbog toga vidimo da u BiH svakog dana pristižu oklopna vozila, vojna logistička vozila, vozila snabdijevanja željeznicom, dolaze vazdušnim putem… Dolazi najveći francuski kontigent od prekida mandata EUFOR-a i SFOR-a, dakle, na neki način, Fransuska se u tom nekom mirotvornom paketu vraća u BiH i na neki način potvrđuje svoju ulogu i značaj na Zapadnom Balkanu. S druge strane, građani BiH već su navikli na vježbe EUFOR-a, dakle, godišnje vježbe „Brzi odgovor“,tako da, građani BiH se trebaju sve više brinuti zbog izjava političara, koje biraju, a koji „ispucavaju“ izjave koje su ispunjene njihovim, po inerciji, dnevno-političkim, populističkim ciljevima, jer, nažalost, u BiH je tako“, ističe Džebić.

Političari i nosioci nekih najodgovornijih funkcija imaju veoma nizak nivo sigurnosne kulture, a za ono što izjave niko ne odgovara, čime stvaraju jednu vrstu nedoumice, ali i nepotrebnog straha kod građana, zaključuje za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!