“Vozilo je bilo na suncu, a unutra je bilo kao u rerni”

Vijesti 02. avg 202119:34

Iako meteorolozi najavljuju umjerenu oblačnost za naredne dane, kažu da će "vrata Afrike" biti ponovo otvorena tokom vikenda. Dok se smjenjuju crveni i žuti meteoalarm, nedavni slučaj smrti djeteta zbog pregrijavanja u zatvorenom automobilu, pali roditeljski alarm.

U junu je u Kninu u uzavrelom automobilu u kom je ostao zaključan – preminuo petogodišnjak. Prije dva dana nedaleko od Banjaluke, pregrijavanje u vozilu bilo je uzrok smrti četvorogodišnje djevojčice. Pretposljednjeg vrelog julskog dana, policija u Poreču uhapsila je roditelje koji su djecu, na sreću preživjelu, zajedno sa psom, sat vremena ostavili u zaključanom autu. Ispod tekstova o smrti djece zaboravljenje u automobilima, nerijetko osuđujući komentari građana.

Neodgovorni roditelji

Zaboravljanje djeteta u autosjedalici u automobilu, sve češća je pojava u cijelom svijetu. Analize tih slučajeva najčešće pokazuju: Inače brižan roditelj, pun ljubavi, jedan dan bude zaokupljen poslom, zbuni ga promjena uobičajene rutine i to dovede do – zaboravljanja sopstvenog djeteta u autu. To se u Americi dogodi 15 do 25 puta svake godine. Vrlo rijetko su u ovakvom scenariju ljudi koji su prethodno bili loši ili neodgovorni roditelji.

“Trebamo da razmišljamo da mozak nije savršen sistem i da možemo da zaboravimo sve na ovom svijetu, nekada zaboravimo čak i na sebe. Mi naravno smatramo da su djeca apsolutni prioritet i da na njih nikada ne možemo zaboraviti ali ovdje pričamo o tome da ovo nije svjesni nemar, dešava se niz okolnosti u kojima mi kao ljudsko biće imamo previše informacija u jednom momentu i nekada su nam neke informacije više u fokusu nego neke druge. Možemo biti iscrpljeni umorni, nenaspavani, smjenjuje nam se brzo fokus. Nekada stvari radimo rutinski i ako rutina izađe iz kolosjeka mi ne znamo jesmo li nešto ili nismo uradili. Odgovor je jednostavan, svima se može desiti”, kazala je psihologinja Mirjana Gavrić.

Sposobnost tzv. multitaskinga jedan je od imperativa savremenog čovjeka. U moru zadataka i problema koje istovremeno rješavamo, objašnjenje je psihologa, može se dogoditi da zaboravimo na onaj najvažniji, upravo zato jer nam se taj najvažniji podrazumijeva, u mislima smo ga već obavili.

“Roditeljima je zaista teško. Često im savjetujemo – napravite neku vrstu check liste u pogledu djeteta. Da li je gladno, da li je suho, da li je presvučeno, gdje se nalazi, koliko je sigurno okruženje u kom ste ga ostavili, mala djeca za kratko vrijeme mogu zbog tih različitih uticaja da stradaju”, rekla je Amra Junuzović Kaljić.

Opasno po život

“Vozilo je bilo na suncu, a unutra je bilo kao u rerni” – rečenica koja je čest dio obdukcionih izvještaja nakon smrti zbog hipertermije.

“Upravo je urađena jedna studija koja pokazuje da ukoliko je temperatura vani 36 stepeni, nakon 5 minuta, ukoliko su svi prozori zatvoreni, temperatura raste do 40 stepeni. 10 minuta je dovoljno da poraste do granice opasne po život, koji već može dovesti do letalnog ishoda, odnosno tada je gubitak života neminovan, temperatura raste do 43 stepena unutar tog automobila, 20, 30 minut – temperature idu preko 52 odnosno 62 stepena. Već narandžasti stepen pokazuje da su vremenske prilike odnosno prilike da bilo ko provede u autu opasne po život a to nažalost povećava mogućnost smrtnog ishoda kakav je zabilježen ovog vikenda u Banjaluci“, kazao nam je meteorolog Nedim Sladić.

Ukoliko nedovoljno odmorni krećete sa djetetom na put, savjet psihologa je da ne dajete djetetu nikakav vid distrakcije, poput tableta, pa čak ni cucle – koji bi ih mogao previše utišati ili uspavati. Razgovarajte sa svojim djetetom, neka bude bude bučno, pa neka i plače, ali uvijek budite svjesni da je u automobilu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar