Vrlo izvjesno da će Galić primiti platu od nekoliko hiljada – iako ga nema u BiH dok se protiv njega vodi istraga

Vijesti 30. jul 202421:40 0 komentara
N1

Zoran Galić zamjenik direktora SIPA-e iako pod istragom Tužilaštva BiH nalazi se u Hrvatskoj i na pozive ne odgovara. Odbrana tvrdi da je na bolovanju. Ali će nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH, unatoč dokumentaciji o liječenju, 1. avgusta razmatrati njegovu smjenu. Nakon toga i Vijeće ministara. Ako do toga ne dođe izgledno je da će otprilike 4 hiljade maraka leći Galiću na račun, unatoč istrazi koja se protiv njega vodi.

Dok je direktoru SIPA-e, Darku Ćulumu, istekao mandat, njegov zamjenik iako osumnjičen da je kao direktor Granične policije BiH zlopuptrijebio položaj i primio dar, bio uvezan sa krijumčarima duhana, krije se, samtraju mnogi, u Hrvatskoj. Drugi poziv Tužilaštva BiH stigao, ali Galić se nije odazvao. Iz Tužilaštva BiH nisu raspisali potjernicu.

”Tužiteljstvo BiH poduzima potrebne i zakonom predviđene procesne aktivnosti u predmetu”, rečeno je.

Od 5. jula nije bio na poslu, a sumnja se da mu je neko dojavio da je osumnjičen u akciji Kings. No, izgledno je da će Zoran Galić primiti platu. U bjekstvu, tvrde, nije – već na liječenju i Tužilaštvu će se odazvati čim mu doktori dozvole.

“Sve smo poslali Tužilaštvu. Poslali smo i SIPA-i, kao njegovom poslovdacu da vide da li je dokumentacija koju smo dali razlog da se on suspendira”, rekla je rekla je njegova advokatica Ivana Grizelj Ćorluka.

Lista visokopozicioniranih dužnosnika koji su pod lupom pravosuđa se širi. Zoran Čegar jedan je od suspendovanih, međutim i on utočište našao u Hrvatskoj. Munjić i Selmanović oslobođeni su sumnji u akciji Black Tie 2, ali istraga još traje. Listi možemo dodati i bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, koji je 3 mjeseca proveo i u pritvoru sa suspendovanim predsjednikom suda Rrankom Debevcom. Galić za sada nije suspendovan. O tome može u određenim okolnostima odlučiti sud. Etički kodeks uposlenika SIPA-e upozorava da ovakve situacije mogu dovesti do razrješenja, no SIPA o tome ne odlučuje. Zato će 1. avgusta o Galiću odlučivati Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH, a onda je odluka na Vijeću ministara. Skeptični su pojedini članovi Odbora da će i ukoliko oni predlože razrješavanje Galića sa dužnosti dalji organi pružiti podršku tome. Baš zbog veza sa HDZ-om BiH, zbog čega lider SDA također sumnja.

Opširnije u priči Mirne Ždralović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!