VSTV će birati v.d. predsjednika Suda BiH tek ako Ranko Debevec bude suspendovan

Vijesti 20. dec 202310:54 1 komentar
N1 BiH

Sud Bosne i Hercegovine dobiće vršioca dužnosti predsjednika, ukoliko aktuelni predsjednik Ranko Debevec bude suspendovan, poručeno je sa današnje sjednice VSTV. Pojasnili su još jednom da Debevec nema zamjenika, te da će VSTV ukoliko dođe do suspenzije izabrati v.d. predsjednika Suda BiH.

“V.d. ćemo dobiti ako predsjednik Debevec bude suspendiram. S obzirom da u ovom momentu nemamo odluku, ne bih ni govorila na način kada ćemo dobiti VSTV. Moram reći da smo dobili od Ureda disciplinskog tužioca prijedlog za privremeneo udaljenje predsjednika Debveca, i da je formirana prvostupanjska komisija “, kaže Sanela Gorušanović Butigan, koja je u odsustvu predsjednika VSTV Halila Lagumdžije danas predsjedavala sjednicom.

Gorušanović Butigan je pojasnila da postoje šefovi odjeljenja koji mogu da potpisuju odluke. Na pitanje zašto su zatvorili za javnost dio sjednice VSTV.

“Ne mogu čak ni da kažem iz kog razloga, ništa se posebno nije reklo, smatrao je potrebnim da se nama direktno obrati, kontaktirao je sa Sudom i dao informacije da šefovi krivičnih odjeljenja potpisuju odluke, da sistem funkcionira. Da kao regulatorno tijelo moramo djelovati profesionalno, brzo i na tome se i radi”, rekla je ova članica VSTV.

Ona je pojasnila da je Sud Bosne i Hercegovine najvažnija institucija, te da se ne može pretvarati da je situacija normalna, ali da sve institucije moraju raditi svoj posao. Podsjetila je na presumpciju nevinosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare