Vučević u Donjoj Gradini: Ovo je naš Јerusalim, naš okean suza i krvi

Vijesti 12. maj 202415:08 2 komentara
predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

"Danas se nalazimo na najvećem srpskom polju smrti", rekao je Miloš Vučević izaslanik predsjednik Srbije Aleksandra Vučića u Donjoj Gradini na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u NDH.

“Pod našim nolaga nalaze se čitavi gradovi – naša djeca i budućnost koju nismo trebali da dočekamo, a Božjom pomoću dočekasmo je. Ovdje odajemo poštu nijemi od bola za našim rodom i pokoljenjima i svi su stradali kao da nisu ljudi… klani, davljeni, kuvani, drani, živi sahranjivani. Nama mora biti jasno da je ovdje Јerusalim naš, da je ovdje sveta zemlja. Moramo da znamo da je uvijek noć pred svitanje najtamnija i da će doći nova zora, bolja za srpski narod i naše države”, rekao je premijer Srbije.

Dodao je da su razmjere zločina i genocida toliki da djeluju nestvarno i da stvaraju dva efekta – “prvi da niko ne vjeruje da postoji mjesto na svijetu gdje se od djece leševa pravio sapun, a drugi, kako je istakao, da ta rana toliko boli i toliko je velika i duboka da čovjek u očaju ne želi da o tome razmišlja i da na to misli”.

“Ova dva fenomena su najopasnija u našoj kolektivnoj svijesti. Opasan je to fenomen jer je sjećanje na ove stradalnike naš identitet i naš korijen. Ljudski mozak takvo zlo ne može da percipira i da ga zato odbacuje, a da ono što se desilo može samo Bog da razumije. A to je možda i najvažnije. Da Gospod razumije. Ali nama mora biti jasno, da je ovo Јerusalim naš. Da je ovo Sveta zemlja. Da je ovde naš okean suza i krvi. Da smo odavde raspeti i da smo pobjednički vaskrsli do današnjeg dana jer nas Gospod u svojoj ljubavi ponovo na noge postavi i ojača mišiće naše i dadne snagu da ne odvraćamo pogled sa ovog mjesta”,  naveo je Vučević.

Naveo je da narod koji je prošao kroz takve zločine “ne može biti narod dželata, nego narod žrtva”.

“Da se sa ovoga mjesta, zaklinjemo da su čojstvo i junaštvo naša snaga. Da vjerujemo u nebesku pravdu i Božiju milost, da će oni koji nas za genocid optužuju, doći u ovu Dolinu plača da se poklone i izvine. Ko to ne shvati, nastavljač je djela onih koji ovo počiniše”, rekao je Vučević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare