“Vučić ostvaruje ono što nije mogao u vladi Miloševića, spreman je da izazove konflikt”

Vijesti 17. okt 202315:57 0 komentara
Aleksandar Vučić (FoNet/Milica Vučković)

"Crna Gora ide u pogrešnom smjeru ukoliko se imenuje prosrpska i proruska vlada, a Aleksandar Vučić ostvaruje ono što nije za vrijeme vlade Miloševića i spreman je da izazove konflikt", rekao je Zlatko Vujović, politički analitičar iz Crne Gore.

“Crna Gora ide u direktnu konfrotaciju sa Zapadom”

Dok se govori o imenima nove vlade, stižu upozorenja od paratnera sa Zapada. Vujović ističe kako smo proteklih mjeseci svjedočili borbi između uticaja Zapada te Vučića/zvanične Srbije i Moskve.

“Naši zapadni partneri su rekli da je crvena linija ulazak Demokratskog fornta u vladajuću koaliciju. (Milojko) Spajić je slao signale da je prozapadni igrač i govorio da neće sa DF-om, ali nakon neuspjelih pokušaja formiranja vlade opredijelio se za DF. Ta vlada će biti sastavljena od prosrpskih i proruskih partija. Još se ne zna da li će dvije male albanske partije biti dio vlade. Ako oni uđu, biće dokaz da i pored konflikta na Kosovu odnos Vučuć i Rama funkciniše. Ako ova Vlada bude formirana, to vodi u direktnu konfrotaciju sa Zapadom. Crna Gora ide u pogrešnom smjeru. Institucije su pred raspadom, partijsko zapošljavane više nije predmet kritika već je postala nova normalnost”, upozorio je Vujović.

“Ambiciozna Srbija i Vučić koji je spreman za izazove konflikt”

Govoreći o situaciji u regiji, naveo je kako su stvari poprilično predvidviljive za Zapadni Balkan.

“Imate lidera Srbije Vučića koji se dramatično naoružava, a s druge strane svaki njegov negativni potez nailazi na razumijevanje zapadnih partnera. Ima jasnu agendu da ostvaruje ono što nije uspio da uradi u vlasti kada je bio ministar informacija dok je bio Milošević predsjednik. Imate ambicioznu zemlju Srbiju koja želi uticati na političke procese u drugim državama – destabilizuje. To je uradila na Kosovu kroz SZO i ubacivanje paravojnih jedinica, s druge strane imate miješanje u unutrašnje poslove BiH, a najbrutalnije u CG gdje su preuzeli vlast, gdje kontrolišu gotovo se političke partije – što ucjenama, što korupcijom. Mi smo od sekularne zemlje došli do toga da vam je potrebna preporuka Srpske pravoslavne crkve da se zaposlite negdje, plus mi imamo Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Vučić je zbog visoke tolerancije Zapada spreman da izazove konflikt”, rekao je Vujović.

Naveo je kako je najavio napad na Kosovu kazavši kako ga je “izazvao Vučić” te upozorio da to nije scenarij koji se neće ponoviti. Poručio je i to da će građani Crne Gore platiti visoku cijenu zbog svega lošeg što se radilo zadnjih godina.

“Nezamislivo je da predsjednik Crne Gore ode u direktnu konfrotaciju s naznačajnijim saveznikom Crne Gore i da se ta konfrotacija Milatović s američkom ambasadom desi da u Vladi mora biti proruska partija i glavni saveznici Putina. Govorim o (Andriji) Mandiću koji je proglašen za četničkog vojvodu,  govorimo o veoma ekstremnoj političkoj grupaciji protiv koje se vodi sudski postupak za učešće u pokušaju državnog udara 2016. godine”, naveo je Vujović.

Detaljnije pogledajte u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!