Vučić sa Dodikom u Beogradu: Ponovljene prijetnje o otvaranju “Pandorine kutije”, najavio “borbu za istinu 23. maja”

Vijesti 17. maj 202415:42 0 komentara
Instagram

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Razgovarali su, kako je Vučić naveo, o odnosima bh. entiteta RS i Srbije, ali i "reakciji cjelokupnog srpskog naroda na izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija".

“Obavijestio sam predsjednika Dodika o naporima koje Republika Srbija preduzima kako bi se zaštitili vitalni nacionalni interesi srpskog naroda, ali i međunarodno javno pravo, još jednom ponovivši da bi usvajanje takve rezolucije značilo otvaranje Pandorine kutije za budućnost uz otvaranje nebrojeno mnogo rana iz prošlosti. Istovremeno, predsjednik Dodik me je informisao o razgovorima koje je imao u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i daljim perspektivama razvoja odnosa Srbije i RS. Predsjednik Dodik upozorio me je da će donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici imati katastrofalne posljedice na odnose unutar Bosne i Hercegovine”, naveo je Vučić.

Dodao je kako je posebna tema razgovora bio i predstojeći Sabor srpskog naroda zakazan za 8. jun u Beogradu, za koji su, ističe, “dogovorene brojne zajedničke aktivnosti, potpisivanje memoranduma i sporazuma, kao i događaji koji će potvrditi jedinstvo naroda i njegovo pravo da očuva svoja ognjišta, bude svoj na svome i zaštiti pravo na budućnost generacija koje dolaze”.

Bećirović i Lagumdžija u UN-u: Rezolucija o Srebrenici ne ugrožava interese nijednog naroda

“Republika Srbija i Republika Srpska će se 23. maja ove godine, zajednički i jedinstveno, boriti za istinu, ponos i dostojanstvo srpskog naroda”, naveo je Vučić koji već sedmicama sa svojim visokim funkcionerima vodi kampanju protiv usvajanja UN rezolucije o genocidu u Srebrenici saramotno negirajući genocid.

Ovoj kampanjii protiv reozlucije priključila se i Mađarska, a Olvier Varhelyii je najavio kako će glasati protiv. Ovo je naišlo na oštre kritike, a reagovao je i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković koji je Vahrleyiju uputio pismo.

Kosponzori rezolucije Njemačka i SAD poručile su kako se u Srebrenici dogodio genocid i da se on drugačije ne može okvalifikovati te da je vrijeme da se činjenice iz prošlosit prihvate. Također, demantovale su izjave Vučića, Dodika i njihovih funkcionera da se u Srebrenici spominje “kolektivna odgovornost Srba”.

Isto je rekao i američki ambasador u BiH Michael Murphy u Pressingu koji je poručio da takve stvari ne pišu u rezoluciji te da svi oni koji kažu drugačije – lažu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!